Η ατμόσφαιρα μυρίζει «μπαρούτι» και μόνο λόγω των παρασκηνιακών κινήσεων δεν έχει ξεσπάσει ακόμη γενικευμένος πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και τμήματος των δικαστών. Οι υποθέσεις που έχουν προκαλέσει τριβές μεταξύ των δύο εξουσιών είναι αρκετές, ενώ μετριοπαθή στελέχη της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και κυβερνητικοί παράγοντες που κινούνται πιο «διπλωματικά» συνέβαλαν να πέσουν οι τόνοι.

Η καχυποψία είναι κυρίαρχη, καθώς καμία πλευρά δεν επιθυμεί, τουλάχιστον στην παρούσα στιγμή, τη μετωπική σύγκρουση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο –αν και καθ’ υπερβολήν –για «κόμμα δικαστών» που πολλές φορές αυτονομείται και δημιουργεί και πολιτικά ζητήματα με τις αποφάσεις του, ενώ άλλοι παράγοντες της αντιπολίτευσης λένε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί «υποσυστήματα» της Δικαιοσύνης για πολιτικούς λόγους.
Πριν από λίγες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ήταν λάβρος κατά των δικαστών από το βήμα της Βουλής για το «πόθεν έσχες». Χαρακτήρισε «λάθος και έγκλημα» την απόφαση του ΣτΕ για τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των δικαστών. Οπως υποστήριξε, από τους 4.500 δικαστές, το 2016 κατέθεσαν δήλωση 598 και το 2017 605.
Λίγα εικοσιτετράωρα μετά στο Μέγαρο Μαξίμου αιφνιδιάστηκαν με την απόφαση-βόμβα του ΣτΕ που θέτει επί της ουσίας στο αρχείο CD και λίστες μεγαλοκαταθετών, καθώς παραγράφονται χιλιάδες ανέλεγκτες υποθέσεις μέχρι και τη χρήση του 2010.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν επενδύσει πολλά σε διάφορες υποθέσεις, και ειδικά στην τελευταία των Paradise Papers, για την οποία διέταξε έρευνα η επικεφαλής των Οικονομικών Εισαγγελέων Μαριάννα Ψαρουδάκη.

Η υπόθεση της Novartis

Παράλληλα θα αξιοποιηθεί κατάλληλα η επίσκεψη του κλιμακίου των εισαγγελικών λειτουργών με επικεφαλής την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στις ΗΠΑ για τη συλλογή στοιχείων από τις αμερικανικές αρχές για την υπόθεση της Novartis. Η κυβέρνηση ευελπιστεί με τα στοιχεία που θα υπάρξουν να πλήξει πολιτικά στελέχη της ΝΔ και όχι μόνο που είχαν θέσεις ευθύνης στο υπουργείο Υγείας.
Από την κυβέρνηση αρνούνται ότι έχουν εμπλοκή στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και αναφέρονται στην υπόθεση Πάνου Καμμένου για την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Τονίζουν την εντολή διερεύνησης της υπόθεσης που έδωσε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου προς την Ελένη Τουλουπάκη, ενώ η ΝΔ μιλά ακόμα και για Ειδικό Δικαστήριο.
Μεγάλο προβληματισμό προκάλεσε και άλλη μια κίνηση που αφορά την εξακρίβωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων κατά τη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων συνολικού ύψους 7,7 δισ. ευρώ. Προ ημερών απεστάλη στις τράπεζες μέσω του ΣΔΟΕ εισαγγελική παραγγελία για έλεγχο όλων των δανείων που δόθηκαν σε μεγάλους και μεσαίους ομίλους,
Από την άλλη πλευρά, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν σε κύκλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σε τμήμα του νομικού κόσμου οι προαγωγές των δύο νέων αντιπροέδρων στο ΣτΕ. Ο Γεώργιος Παπαγεωργίου και η Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου που κάλυψαν τις δύο θέσεις που είχαν μείνει κενές από τις 30 Ιουνίου του 2017 είχαν «εμπλακεί» στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.
Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαγεωργίου ως εισηγητής είχε ταχθεί υπέρ της συνταγματικότητας του διαγωνισμού για τη χορήγηση των αδειών εθνικής εμβέλειας. Η κυρία Χρυσικοπούλου είχε την ίδια άποψη και ήταν εκ των μελών της Ολομέλειας του ΣτΕ που μειοψήφησαν.

Η έρευνα της Alvarez & Marsal

Μια άλλη κίνηση που σχολιάζεται ποικιλοτρόπως η στοχοποίηση, όπως λένε από την αντιπολίτευση, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Η δημοσίευση της έρευνας της Alvarez & Marsal που έγινε για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος και αποκάλυπτε την επιφυλακτικότητα του κοινού απέναντι στο τραπεζικό σύστημα και την εκτίμηση του διοικητή της ΤτΕ ότι θα αργήσει η άρση των capital controls θεωρήθηκε casus belli. «Η δημοσίευση της έρευνας ήταν μνημονιακή υποχρέωση» μεταδίδεται από την κεντρική τράπεζα, τα βέλη όμως εναντίον του αυξάνονται, ενώ ήδη διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση από την εισαγγελία.
Πριν από λίγες ημέρες σημειώθηκε ένα άλλο επεισόδιο στο Εφετείο Αθηνών, όταν απορρίφθηκε το αίτημα κλήτευσης της Ντόρας Μπακογιάννη και του Κυριάκου Μητσοτάκη που κατέθεσε ο Γιάννης Μαντζουράνης (συνήγορος και του Ελληνικού Δημοσίου) για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens, βάσει των αναφορών της Αικατερίνης Τσακάλου, άλλοτε γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου.

Ποινική και πειθαρχική έρευνα

Σε αυτή τη ζοφερή ατμόσφαιρα, μια άλλη υπόθεση στην οποία παρατηρούνται περίεργες κινήσεις είναι αυτή που αφορά το πρόσφατο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών με το οποίο απαλλάσσονται όλοι οι κατηγορούμενοι από τις βαρύτατες κατηγορίες της «εγκληματικής οργάνωσης» που αποτέλεσε το αφήγημα συγκεκριμένων συμφερόντων τα τελευταία χρόνια. Μετά τις κατηγορίες που κατέπεσαν και στόχευαν κυρίως τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Ευάγγελο Μαρινάκη οι δικαστές του Συμβουλίου βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινική και πειθαρχική έρευνα γιατί υποστηρίζεται ότι καθυστέρησαν 14 μήνες την έκδοση του βουλεύματος. Η ποινική και πειθαρχική έρευνα δρομολογήθηκε ύστερα από αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και την παραγγελία έδωσε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ