Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού στην οποία αποτυπώνεται η πρόθεση τους να διασφαλίσουν την ενότητα της παράταξης την επόμενη μέρα της εκλογής αρχηγού Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης επισκέφτηκαν την Τετάρτη, μαζί, τις πληγείσες από την πλημμύρα περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Οι μονομάχοι του δεύτερου γύρου των εκλογών για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, μετά από τηλεφωνικές συνεννοήσεις που έγιναν με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΠαΣοΚ, αποφάσισαν την κοινή περιοδεία, που συνάντησε τα θετικά σχόλια των εμπλεκομένων στο εγχείρημα της ανασυγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης καθώς εκδηλώθηκε σε μια χρονική στιγμή που οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβαιναν αισθητά, λόγω των διαρροών που υπήρξαν από τα δύο επιτελεία για την ματαίωση του debate αλλά και το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών.

Η Φώφη Γεννηματά, κατά την επίσκεψη της στις πληγείσες περιοχές εξέφρασε την οδύνη για το χαμό των ανθρώπινων ζωών αλλά και τη συμπαράσταση της στους πληγέντες. « Ήταν ένα ήταν ένα σοκ για όλους μας. Δεν μπορεί να είναι αυτή η εικόνα της Ελλάδας του 21ου αιώνα. Υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν και να αναληφθούν»,ανέφερε η πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Η κυρία Γεννηματά τόνισε ότι «η ανακούφιση των πληγέντων και η αποκατάσταση των καταστροφών, πρέπει να είναι άμεσα και γενναία» και πρότεινε εισοδηματικές ενισχύσεις, αναστολή της πληρωμής των οφειλών νοικοκυριών και επαγγελματιών προς το κράτος και τις τράπεζες».
«Αν δεν υπάρχουν άλλοι πόροι, να αξιοποιηθεί το φετινό πλεόνασμα της υπερφορολόγησης»επεσήμανε.

Την οδύνη του για τα θύματα της τραγωδίας εξέφρασε και ο Νίκος Ανδρουλάκης επισημαίνοντας ότι «φέρνει ξανά στο προσκήνιο τα διαχρονικά προβλήματα, τις ανεπάρκειες του ελληνικού κράτους και τα κενά σε δύο τομείς, την αποκατάσταση και την πρόληψη». Αυτά τόνισε «είναι τα δύο σημεία που πρέπει αναλύσουμε αυτές ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη, να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα και να καταγράφουμε καταστροφές».

Στον τομέα της αποκατάστασης, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια διαθέσιμα για φυσικές καταστροφές, που μπορούν να απορροφηθούν». Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «μαθαίνουμε τώρα ότι πριν από 100 χρόνια τα ρέματα στην Αττική ήταν 700 και σήμερα είναι μόλις 70. Αυτό δεν είναι έγκλημα της φύσης, είναι έγκλημα του κράτους που αδιαφορεί για τις απίστευτες πολεοδομικές αυθαιρεσίες»

Παρασκήνιο με debate και αναβολή εκλογών

Είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο με αφορμή τη ματαίωση του debate. Η πλευρά Ανδρουλάκη υποστηρίζει ότι ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ, τηλεφώνησε πρώτος στον Ν.Αλιβιζάτο και του επεσήμανε την ανάγκη να αναβληθεί η προγραμματισμένη για την Παρασκευή τηλεμαχία.

Από την αρχή όμως επεσήμανε ότι διαφωνεί με τη ματαίωση της, προτείνοντας να πραγματοποιηθεί το Σάββατο, έτσι ώστε να υπάρξει δημόσιος διάλογος των δύο υποψηφίων πριν τις κάλπες. Ζήτησε επίσης, την αναβολή των εκλογών κάτι που δεν έγινε αποδεκτό.

Η ματαίωση του debate, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις ενώ δεν έλειψαν και οι αιχμές εναντίον της επιτροπής Αλιβιζάτου καθώς όπως λέγεται η απόφαση αυτή «επί της ουσίας πριμοδοτεί την υποψηφιότητα της κυρίας Γεννηματά». Παράλληλα τονίζεται ότι και τα σενάρια για την μη πραγματοποίηση του δεύτερου γύρου των εκλογών.

Τριβές προκάλεσαν και οι φήμες που κυκλοφόρησαν και ήθελαν να υπάρχει συμφωνία για την αναβολή των εκλογών. Η αντίδραση των επιτελών της Χαρ. Τρικούπη υπήρξε έντονη καθώς οι διαρροές περί ύπαρξης της ανύπαρκτης συμφωνίας, χρεώθηκαν στην πλευρά Ανδρουλάκη. Οι επιτελείς του ευρωβουλευτή του ΠαΣοΚ, απορρίπτουν τις αιτιάσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι η θέση του κ. Ανδρουλάκη ήταν να πραγματοποιηθεί το debate το Σάββατο και ότι πράγματι ζητήθηκε να υπάρξει αναβολή των εκλογών.

Τι λέει η επιτροπή Αλιβιζάτου

Στους κόλπους της επιτροπής επικρατεί ενόχληση για τις βολές που δέχεται ο κ. Αλιβιζάτος. Συνομιλητές του επισημαίνουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να εμφανιστεί ότι δεν είναι αμερόληπτος, αυτό έγινε και με την υπόθεση της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας. Μέλη της επιτροπής θεωρούν εύλογες τις ενστάσεις του κ. Ανδρουλάκη και αναφέρουν ότι ο κ. Αλιβιζάτος δεν είχε αντίρρηση να πραγματοποιηθεί το debate το Σάββατο. Και ξεκαθαρίζουν όμως ότι η απόφαση να μην κάνει δεκτή την πρόταση για την αναβολή των εκλογών ελήφθη με γνώμονα την διαφύλαξη της διαδικασίας.

«Αν ο κ. Αλιβιζάτος δεχόταν την αναβολή οι εκλογές θα γινόταν στις 10 Δεκεμβρίου» τονίζουν και εξηγούν ότι στις 26 και 3 Δεκεμβρίου γίνονται οι εκλογές των δικηγορικών συλλόγων κάτι που θα δημιουργούσε ζήτημα σε περίπου 250 μέλη των εφορευτικών επιτροπών.» «Θα τιναζόταν η διαδικασία στον αέρα», αναφέρουν.

Συναντήσεις και συμμαχίες

Χθες συνεχίστηκαν οι δηλώσεις στήριξης της υποψηφιότητας του Νίκου Ανδρουλάκη, από στελέχη του Ποταμιού. Ήδη έχουν δηλώσει την υποστήριξη τους οι ευρωβουλευτές Μίλτος Κύρκος και Γιώργος Γραμματικάκης, ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός και ο Παναγιώτης Καρκατσούλης.

Την υποψηφιότητα της κυρίας Γεννηματά «έδειξε» ο Γ. Παπανδρέου, φαίνεται να στηρίζει διακριτικά ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και με δήλωση του ο Απόστολος Πόντας.

Χθες, επίσης, συναντήθηκαν στο δημαρχείο της Αθήνας ο Γιώργος Καμίνης και ο επικεφαλής των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς Σπύρος Λυκούδης. Στην συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαιτέρως φιλικό κλίμα, συζητήθηκε το θέμα της συγκρότησης του νέου φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης. Ο Γ. Καμίνης και ο Σ. Λυκούδης συμφώνησαν ότι η συγκρότηση του νέου φορέα πρέπει να γίνει με προσεκτικά και σταθερά βήματα στην προοπτική διαμόρφωσης ενός νέου κόμματος στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο με υπαρκτά και ελεύθερα ρεύματα ιδεών.

Συναντήσεις με την Φώφη Γεννηματά αλλά και τον Νίκο Ανδρουλάκη πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι των «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» Ν. Διακουλάκης και Γ. Τούντας. Οι εκπρόσωποι των «Κινήσεων Πολιτών» παρουσίασαν τις θέσεις τους για την άμεση συγκρότηση Πολιτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων των πολιτικών φορέων-συνιστωσών του εγχειρήματος και των βασικών υποψηφίων για την ηγεσία. Το Πολιτικό Συμβούλιο θα έχει την πολιτική ευθύνη εκπροσώπησης και λειτουργίας της παράταξης μέχρι το Ιδρυτικό Συνέδριο.