Ενα πολιτικό πινγκ πονγκ μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Περιφέρειας Αττικής, με μπαλάκι τις ευθύνες και την πολιτική φθορά από τις καταστροφικές πλημμύρες της Αττικής, βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες.
Στην μία άκρη του τραπεζιού βρίσκεται ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Παρακολουθεί τις εξελίξεις και συγκαλεί συσκέψεις, ενώ για μία ακόμη φορά έσπευσε να παρουσιαστεί σε ένα διάγγελμα το απόγευμα της Τετάρτης και μία ημέρα αργότερα επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές.
Στην άλλη πλευρά, βρίσκεται η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Προΐσταται της διοικητικής αρχής που φέρει το βάρος της αντιπλημμυρικής προστασίας. Όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις της και εκείνη έσπευσε να αποσείσει από πάνω της τις ευθύνες για τις παραλείψεις που έχουν σημειωθεί κατά τη διάρκεια της τριετούς και πλέον θητείας της ως επικεφαλής της περιφέρειας.
Η κυρία Δούρου αντέδρασε σπασμωδικά το βράδυ της Τετάρτης, λίγη ώρα έπειτα από την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και συμμετείχε.
Ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τις καταστροφές και την απώλεια ανθρώπινων ζωών, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα η Περιφέρεια δήλωνε έτοιμη για τις έκτακτες συνθήκες από την κακοκαιρία.
Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές πηγές και αξιωματούχοι παρέπεμπαν παρασκηνιακώς στην Περιφέρεια, για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας της Αττικής, για την οποία η κυρία Δούρου κατηγορούσε από το 2014 την προηγούμενη διοίκηση του Γ. Σγουρού. Είχε δηλώσει δε λίγες ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές της ίδιας χρονιάς: «Ολα τα αντιπλημμυρικά και τα έργα διευθέτησης των ρεμάτων, ο σχεδιασμός των λεκανών απορροής, η οριοθέτηση και αποτύπωση των ρεμάτων, θα πρέπει να εντάσσονται σε ένα γενικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, σε επίπεδο τουλάχιστον λεκάνης απορροής. Ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να εκπονηθεί μέσα σε έξι μήνες».
Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν από Το Ποτάμι, οι αρμοδιότητες μελέτης, κατασκευής και συντήρησης αντιπλημμυρικών έργων καθώς και οι αρμοδιότητες καθαρισμού και αστυνόμευσης ρεμάτων και απαλλοτριωμένων χώρων παρά τα ρέματα έχουν περιέλθει στις Περιφέρειες με τον Καλλικράτη.
Κατά την ίδια πηγή, ο προϋπολογισμός της περιφέρειάς Αττικής προέβλεπε για το 2017 για επτά κωδικούς δαπανών που σχετίζονται με αντιπλημμυρικά έργα το ποσό των 31.481.122 ευρώ. Από αυτά είχαν δαπανηθεί για τα έργα μόνο 5.321.367 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017.
Με βάση αυτά, οι υπεύθυνοι του κόμματος αναρωτιούνται πώς συμπέρανε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας που συνεδρίασε λίγες μόνο ημέρες πριν της καταστροφή, στις 6/11/2017, «ότι η Περιφέρεια είναι πανέτοιμη να ανταποκριθεί στις επερχόμενες συνθήκες»;