Οι εικόνες που αντίκρυσαν οι υπάλληλοι της Βουλής όταν μπήκαν στον συγκεκριμένο χώρο που βρίσκεται πίσω από τα θεωρεία της αίθουσας της Γερουσίας, στον πρώτο όροφο του κτηρίου του κοινοβουλίου, ήταν σοκαριστικές: εκατοντάδες φάκελοι στοιβαγμένοι και πνιγμένοι στην μούχλα, την υγρασία και τις κουτσουλιές των περιστεριών που έμπαιναν από τα σπασμένα παράθυρα για χρόνια.

Οι υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών έκαναν ελέγχους πυρανίχνευσης και βρέθηκαν μπροστά σε έναν πλούτο ξεχασμένου και παραπεταμένου αρχειακού υλικού που περιελάμβανε 1.180 φακέλους σε 172 κούτες, τα οποία χρονολογούνται από το 1897 έως το 1977.

Περίπου τα μισά από τα τεκμήρια, τα οποία έχουν ήδη καταγραφεί, περιέχουν υλικά του Υπουργικού Συμβουλίου που λειτουργούσε κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας (1967-1974), περίοδο κατά την οποία δεν υφίστατο λαϊκή εκπροσώπηση και Βουλή και τα θέματα της χώρας ρυθμίζονταν με Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις.

Η ανακάλυψη αυτού του σημαντικού αρχειακού υλικού έγινε στις αρχές του χρόνου και έκτοτε καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες για την συντήρηση και καταγραφή του μέχρι την επίσημη ανακοίνωση για τα ευρήματα αυτά από τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην αίθουσα της Γερουσίας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην συστηματική δουλειά των επιστημόνων που ασχολήθηκαν με την αξιοποίηση του υλικού, τονίζοντας ότι παραμένει άγνωστο πως βρέθηκαν τα σημαντικά αυτά τεκμήρια στα αζήτητα και πότε. «Ήταν όλα εδώ. Θα είναι όλα εδώ», δήλωσε ο κ. Βούτσης, επισημαίνοντας ότι αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η καταλογογράφηση του εν λόγω υλικού, θα είναι προσβάσιμο στους ιστορικούς μελετητές.

Εκτός από τον όγκο αυτό, έχουν βρεθεί και ταξινομηθεί έγγραφα για βουλευτές από διαφορετικές παρατάξεις της πρώτης μεταπολιτευτικής κοινοβουλευτικής περιόδου όπου καταγράφονται τα επίσημα στοιχεία για την φυλάκιση ή εκτοπισμό τους επί χούντας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής συνέδεσε την όλη προσπάθεια ανασύστασης της ιστορικής μνήμης με την πορεία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια με έμπνευση και χωρίς φόβο, όπως είπε, κάτι από το οποίο εξαρτάται το μέλλον της χώρας.

Όπως τόνισε, η συστηματική δουλειά για την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης συντελεί στο να φωτιστούν με αμερόληπτο τρόπο κρίσιμες στιγμές του πολιτικού και ιστορικού γίγνεσθαι της χώρας.

Ενώ είπε ότι η προσπάθεια που καταβάλλει η Βουλή για την αξιοποίηση του σημαντικού αρχειακού υλικού που έχει στην κατοχή της (όπως ο Φάκελος της Κύπρου κλπ.) πρέπει να αποτελέσει την «σπίθα» ώστε να ενεργοποιηθούν όλοι οι φορείς που έχουν σχέση με τα θέματα αυτά (Γενικά Αρχεία του Κράτους, πρόσωπα ή θεσμοί που έχουν στην κατοχή του αρχειακό υλικό κλπ.) ώστε να ενοποιήσουν τις προσπάθειές τους προς όφελος της ιστορικής έρευνας και της αποκατάστασης της ιστορικής πληρότητας και αλήθειας χωρίς να μένουν θολές ή σκοτεινές πτυχές. Σε ό,τι αφορά την Βουλή των Ελλήνων, ο κ. Βούτσης ξεκαθάρισε ότι «δεν έχει κανένα δικαίωμα να κρατήσει επτασφράγιστα μυστικά».

Στην συνέντευξη Τύπου εκτός των δημοσιογράφων και πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων Κ. Αθανασίου, ο ειδικός γραμματέας Κ. Βασιλάκης, η γενική γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής Νίκη Μαρωνίτη, η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής Έλλη Δρούλια, οι πανεπιστημιακοί Ηλ. Νικολακόπουλος, Ευ. Καραμανωλάκης κ.ά.