Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προκλήσεις στα Κατεχόμενα, με αφορμή τη επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Τέσσερα νέα τουρκικά F-16 εισήλθαν σήμερα στον εναέριο χώρο της Λευκωσίας, ενώ στα κατεχόμενα παρευρίσκονται πολλοί προσκεκλημένοι για τους προκλητικούς εορτασμούς.
Οι παράνομες πτήσεις τουρκικών μαχητικών, η παραβίαση του εναέριου χώρου της Κύπρου και οι επισκέψεις πολεμικών πλοίων στα κατεχόμενα από τον Αττίλα λιμάνια, πρόκειται να καταγγελθούν, αυτή τη φορά όχι μόνον στα Ηνωμένα Εθνη, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο επόμενη Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η Κύπρος θα θέσει το θέμα.
Σημειώνεται ότι η Λευκωσία δέσμευσε περιοχές για ασκήσεις, τις οποίες όμως παραβίασαν τα τουρκικά αεροπλάνα. Οι περιοχές αυτές φτάνουν έως τα όρια του FIR του Τελ Αβίβ.
Το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε η παρέλαση των μαθητών στο ψευδοκράτους, ενώ το απόγευμα προγραμματίζονται στρατιωτικές επιδείξεις.
Ήδη, στα κατεχόμενα λιμάνια της Κερύνειας και Αμμοχώστου βρίσκονται δύο τουρκικές φρεγάτες και ένα υποβρύχιο.
Σε μήνυμά του, ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε, «δεν θα αποδεχθούμε αυτή την απάνθρωπη απομόνωση, αλλά και τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στους Τ/κ. Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα».
Την ίδια ώρα, στη Λευκωσία, στο οδόφραγμα του Ορφέα, πέραν των 2 χιλιάδων Ε/κ μαθητών, διαμαρτύρονται για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.