Πληθαίνουν οι επαφές και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης εν όψει του δεύτερου γύρου των εκλογών για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης πραγματοποιούν από χθες σειρά συναντήσεων και τηλεφωνικών επαφών με προσωπικότητες του χώρου, ενώ την ίδια ώρα τα επιτελεία τους, έχουν επικεντρωθεί στη «μάχη της ψήφου». Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στο debate που, εκτός απρόοπτου, θα μεταδοθεί από κανάλι της ΕΡΤ την Πέμπτη. Το απρόοπτο αφορά την συζήτηση στη Βουλή για το κοινωνικό μέρισμα και το αν σταθεί εμπόδιο στην παρουσία της κυρίας Γεννηματά. Η πλευρά Ανδρουλάκη ζητά στην περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα η συζήτηση να γίνει την επόμενη μέρα, θεωρώντας στοιχειώδες να υπάρξει δημόσιος διάλογος μεταξύ των υποψηφίων πριν τις κάλπες.

Σε επίπεδο συμμαχιών οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις εντείνονται. «Όλοι μιλάνε με όλους αλλά και όλοι φροντίζουν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους». Δημοσίως, όλοι τάσσονται υπέρ της κατά συνείδηση ψήφου. Όμως, είναι βέβαιο ότι προτιμήσεις υπάρχουν.

Ανησυχία για την αποχή –τόνους αντιπαράθεσης

Κοινή αγωνία και των μονομάχων της Κυριακής είναι το ύψος της προσέλευσης να μην είναι κατά πολύ μικρότερο από τις 200 χιλιάδες που πήγαν στις κάλπες του πρώτου γύρου. Η αγωνία αφορά τη στάση που θα κρατήσουν οι ψηφοφόροι του Γιώργου Καμίνη και του Σταύρου Θεοδωράκη. Αν επιλέξουν, την αποχή από την κάλπη και με δεδομένο ότι στον δεύτερο γύρο συνήθως ψηφίζουν λιγότεροι από ότι στον πρώτο, υπάρχει κίνδυνος να θολώσει η εικόνα της, αρχικής, μαζικής συμμετοχής στις κάλπες. Κοινός τόπος είναι ότι δεν θα πρέπει να κινηθεί κάτω από τις 100 χιλιάδες.

Ένας άλλος κίνδυνος αφορά η αντιπαράθεση μέχρι την Κυριακή να πάρει πολωτικά χαρακτηριστικά και να εμφανιστεί ως ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών μηχανισμών του ΠαΣοΚ. Ενδεικτική του προβληματισμού που υπάρχει είναι η θέση της ΔΗΜΑΡ μετά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής της γραμματείας, που τονίζει ότι ο δεύτερος γύρος δεν θα πρέπει να καταγραφεί ως μια εσωτερική διαδικασία του ΠαΣοΚ, με διχαστικά χαρακτηριστικά αλλά να διεξαχθεί επιτυχώς ενισχύοντας την ενότητα.

Ρευστό το τοπίο στις συμμαχίες

Την Τρίτη Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης πραγματοποίησαν σειρά επαφών προκειμένου, μεταξύ άλλων, να διερευνήσουν τις προθέσεις των συνυποψήφιων τους αλλά και των κομμάτων της ΔΗΣΥ σε ότι αφορά τη στάση που θα κρατήσουν στο δεύτερο γύρο.

Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο, τους εκπροσώπους των Κινήσεων Πολιτών, τον Γιάννη Μανιάτη και προτίθεται να συναντηθεί και με τους Γιώργο Παπανδρέου και Σταύρο Θεοδωράκη.

Σύμφωνα με τους συνομιλητές της, η κυρία Γεννηματά εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη συμμετοχή των πολιτών, εκτιμά ότι στο δεύτερο γύρο θα πετύχει μια ευρεία νίκη και δηλώνει αποφασισμένη να οικοδομήσει ένα φορέα που θα ανταποκρίνεται στο μήνυμα των πολιτών για μια μεγάλη παράταξη στην οποία όπως δήλωσε (Σκάι) « Καμίνης και Θεοδωράκης θα έχουν καθοριστικό ρόλο».Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Θανάση Θεοχαρόπουλο, Γιάννη Μανιάτη αλλά και τους Σταύρο Θεοδωράκη και Γιώργο Καμίνη με τον οποίο θα συναντηθεί σήμερα, στο δημαρχείο της Αθήνας.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι πολύ δύσκολα θα εκδηλωθεί υποστήριξη σε κάποιον υποψήφιο. ΔΗΜΑΡ και Κινήσεις Πολιτών κρατούν ουδέτερη στάση, τα στελέχη τους στον πρώτο γύρο εκδήλωσαν διαφορετικές προτιμήσεις. «Κανένας δεν πρόκειται να κάνει το πρώτο βήμα υποστήριξης ενός υποψηφίου. Μιλάμε όλοι με όλους αλλά κανένας δεν φαίνεται διατεθειμένος να ανοίξει τα χαρτιά του» δηλώνει στο Βήμα, ένας εκ των χθεσινών συνομιλητών της κυρίας Γεννηματά.



Γ. Παπανδρέου: Ουδετερότητα με αναφορά στο «θετικό» ρόλο της Φώφης



«Στάση απόστασης» από την μονομαχία του δεύτερου γύρου κρατά ο Γιώργος Παπανδρέου. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Σκαι) όταν ρωτήθηκε αν έχει προτίμηση σε κάποιον από τους υποψηφίους επέλεξε στάση ουδετερότητας. Τόνισε όμως ότι «με τη Φώφη έχουμε δουλέψει μαζί» και χαρακτήρισε «θετικό» το ρόλο της στη διαδικασία ανασυγκρότησης του χώρου.

Ο κ. Παπανδρέου δεν θέλησε να πάρει ξεκάθαρη θέση αφού όπως τόνισε ως ο τελευταίος πρωθυπουργός προερχόμενος από το χώρο του ΠαΣοΚ, διεκδικεί ρόλο εγγυητή της ενότητας στην οποία απέδωσε ιδιαίτερη σημασία. Για αυτό άλλωστε, όπως τόνισε, επέλεξε να στηρίξει τη διαδικασία μένοντας εκτός της κούρσας.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε θετικό γεγονός τη μαζική συμμετοχή στις κάλπες. «Λίγοι το πρόβλεψαν» επεσήμανε και τόνισε ότι η συμμετοχή έδειξε ότι οι πολίτες επιθυμούν την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης.


Γ. Καμίνης: «Εκπροσωπώ αξίες δεν καθοδηγώ ανθρώπους»

Ενδεικτική του κλίματος που υπάρχει στον μέτωπο των συνεργασιών είναι η απάντηση του Γιώργου Καμίνη σε ερώτηση, μετά τη συνάντηση του με τη Φώφη Γεννηματά, αν θα υποστηρίξει την πρόεδρο του ΠαΣοΚ στον δεύτερο γύρο. «Εκπροσωπώ αξίες, δεν καθοδηγώ ανθρώπους» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Ο κ. Καμίνης δήλωσε παρών στις διεργασίες της επόμενης μέρας. «Θέλω να απευθυνθώ και στον κόσμο που με στήριξε προσωπικά: Να τους πω ότι αποτελούμε πια μια ευδιάκριτη τάση στην κοινωνία, που θα προσλάβει συγκεκριμένα πολιτικά και οργανωτικά χαρακτηριστικά, το γρηγορότερο δυνατό. Η πρώτη έκφραση αυτής της τάσης θα είναι η διαμόρφωση αρχών και θέσεων για το επικείμενο ιδρυτικό μας συνέδριο. Πάμε όλοι μαζι, πάμε για μία εκπροσώπηση όλων στα όργανα, τα οποία θα μας οδηγήσουν στο συνέδριο του νέου κόμματος», δήλωσε.

Ποτάμι: Όλοι στις κάλπες της Κυριακή

Το Ποτάμι με ανακοίνωση του καλεί τους ψηφοφόρους να δώσουν το παρών στις κάλπες και αυτή την Κυριακή. Στην ανακοίνωση που εξεδόθη μετά τη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου δεν γίνεται καμία αναφορά στο τι θα πράξουν οι ψηφοφόροι του, υπάρχει μόνο κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις κάλπες. «Το Ποτάμι καλεί τους 210.505 πολίτες που ψήφισαν στις εκλογές της Κυριακής να δώσουν το παρών στις κάλπες και αυτή την Κυριακή. Η χώρα έχει ανάγκη από μια τολμηρή πρόταση αλλαγής από ένα νέο φορέα που θα καλύπτει και θα εκπροσωπεί φιλελεύθερους, προοδευτικούς, σοσιαλδημοκράτες, κεντροαριστερούς, οικολόγους. O νικητής των εκλογών πρέπει να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τη δυναμική που αναπτύχθηκε στον προοδευτικό χώρο. Μια δυναμική που πρέπει να θεωρηθεί και ως απάντηση στην ανερμάτιστη λαϊκίστικη πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ». Είχε προηγηθεί πλήθος σχολίων για τις τοποθετήσεις των κυρίων Δανέλλη για την χρησιμότητα του δεύτερου γύρου οι οποίες ερμηνεύθηκαν ως ευθεία στήριξη στην κυρία Γεννηματά. Ο Ν. Ανδρουλάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ανακοίνωση, λέγοντας ότι δεν είναι πολιτικά ορθό πρόεδροι κομμάτων ή πρώην πρόεδροι του ΠαΣοΚ να εκδηλωθούν υπέρ ενός υποψηφίου.

Αντιπαράθεση για τα τζάκια

Είναι πάντως αβέβαιο αν η συμμετοχή μπορεί να ενισχυθεί από αντιπαραθέσεις σε προσωπικό επίπεδο. Η Χαρ. Τρικούπη θεώρησε την αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη ότι αντίπαλος του είναι το κληρονομικό δικαίωμα στην πολιτική, χτύπημα κάτω από τη μέση.

Η Φώφη Γεννηματά σήκωσε το γάντι. ««Δεν απαντώ στις τοποθετήσεις του κ. Ανδρουλάκη για πολιτικό χρίσμα. Δεν απαντώ σε μικρότητες και χτυπήματα κάτω από τη μέση. Η προτεραιότητά μου είναι η ολοκλήρωση του εγχειρήματος. Επί της ουσίας δεν με αφορά ο όρος οικογενειοκρατία.», Λίγο αργότερα συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη διευκρίνιζαν: «Δεν κάνουμε καμιά προσωπική επίθεση, σε κανέναν. Από την αρχή ο Ν. Ανδρουλάκης τόνισε ότι είναι εναντίον της κοινωνίας της κληρονομικής ισχύος. Ότι επιδιώκει να αγωνιστεί για μια κοινωνία που θα είναι παράδεισος ευκαιριών για όλους τους Έλληνες. όλοι να έχουν τη δυνατότητα να ανέλθουν έχοντας ίσες ευκαιρίες. Τίποτε περισσότερο».

Κόντρα και για τον δεύτερο γύρο

Η κυρία Γεννηματά στη συνέντευξη της στον Σκάι, παραδέχθηκε ότι ο δεύτερος γύρος μιας αναμέτρησης είναι πιο διχαστικός από τον πρώτο και σημείωσε ανατροφοδοτώντας τη συζήτηση για το αν έπρεπε να στηθούν ξανά κάλπες μετά το μεγάλο ποσοστό που πήρε στον πρώτο γύρο «Αν ο κ. Ανδρουλάκης το ζητούσε, ναι δεν θα πηγαίναμε σε δεύτερο γύρο». Το ζήτημα αυτό τέθηκε μετά την πρώτη εικόνα από τα εκλογικά αποτελέσματα που έδειχναν την κυρία Γεννηματά κοντά στο 50%. Ωστόσο από τη στιγμή που στην πορεία τα ποσοστά της είχαν τάση προς το 40%, οι πιέσεις προς τον κ. Ανδρουλάκη ήταν προς την κατεύθυνση να δώσει τη μάχη του δεύτερου γύρου. Κάθε άλλη στάση του θα έδειχνε ότι σήκωσε λευκή πετσέτα. «Δεν είναι δυνατόν με 40% να μην πάμε σε δεύτερο γύρο» ήταν η καθολική προτροπή των στενών του συνεργατών. «Καταλαβαίνουν όλοι ότι δεν μπορεί να μη γίνει δεύτερος γύρος με ένα ποσοστό της τάξης του 40%.Θα ήταν προσβολή προς τους πολίτες να μη γίνει ο δεύτερος γύρος».