Με πρωτοβουλία της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών & Δεοντολογίας και μετά από τηλεφωνικές συνομιλίες του Νίκου Αλιβιζάτου δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά το προγραμματισμένο για την Παρασκευή το βράδυ, debate της Φώφης Γεννηματά με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Η επιτροπή, παρά τη συμφωνία των δύο πλευρών είχε την θέση, την οποία μετέφερε ο κ. Αλιβιζάτος στους υποψήφιους ότι δεν θα ήταν καλό μέσα στο κλίμα γενικού πένθους να υπάρξει αυτή η τηλεοπτική αντιπαράθεση.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη συνομιλία του με τον κύριο Αλιβιζάτο έθεσε θέμα αναβολής των εκλογών της Κυριακής κάτι που δεν έγινε αποδεκτό όπως και η πρόταση να πραγματοποιηθεί το μεσημέρι του Σαββάτου.

Στην ανακοίνωση της επιτροπής αναφέρεται ότι το αίτημα του κ. Ανδρουλάκη δεν έγινε δεκτό, «διότι στις 26 Νοεμβρίου και τις 3 Δεκεμβρίου διεξάγονται οι εκλογές των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας».

Η επιτροπή επίσης στην ανακοίνωση της προτρέπει τους υποψηφίους να αναστείλουν την προεκλογική δραστηριότητά τους, συμπεριλαμβανομένων των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εμφανίσεών τους, την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017.

Η μη πραγματοποίηση του debate έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της πλευράς Ανδρουλάκη ενώ δεν απουσιάζουν τα αιχμηρά σχόλια για την επιτροπή, αφού όπως λέγεται «από συγκεκριμένα μέλη της πριν ακόμα ξεκαθαρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα τέθηκε θέμα μη πραγματοποίησης του δεύτερου γύρου»

Σε κάθε περίπτωση, το αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ υπήρξαν δύο debate μεταξύ των εννέα υποψηφίων δεν θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα στους δύο μονομάχους του δεύτερου γύρου.

Επίσης η Φώφη Γεννηματά ανέβαλε όλες τις προεκλογικές εμφανίσεις της. Στην δήλωσή της αναφέρει τα εξής:
«αισθάνομαι την ανάγκη και την υποχρέωση, να αναβάλλω τις προεκλογικές μου δραστηριότητες ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων και συμπαράστασης στους πληγέντες»

Το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το γραφείο του καθηγητή Ν.Κ. Αλιβιζάτου,έχει ως εξής:

«Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών & Δεοντολογίας, καθώς και οι εθελοντές που συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα εκφράζουν την βαθύτατη οδύνη τους μπροστά στο θάνατο τόσων συμπολιτών μας στη Δυτική Αττική. Συμμετέχοντας στο πένθος των οικογενειών τους, η Επιτροπή αποφάσισε:

Πρώτον, μετά από συνεννόηση με τους δυο υποψηφίους, να ματαιώσει την προγραμματισμένη τηλεμαχία τους.

Δεύτερον, να συστήσει στους υποψηφίους να αναστείλουν την προεκλογική δραστηριότητά τους, συμπεριλαμβανομένων των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εμφανίσεών τους, την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017.

Τρίτον, να διεξαχθεί κανονικά ο δεύτερος γύρος των εκλογών, την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017, σύμφωνα με όσα έχουν αναγγελθεί.

Αίτημα αναβολής που διατύπωσε, μετά την κήρυξη εθνικού πένθους, ο υποψήφιος κ. Ν. Ανδρουλάκης, δεν έγινε δεκτό, διότι στις 26 Νοεμβρίου και τις 3 Δεκεμβρίου διεξάγονται οι εκλογές των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2017, ώρα 21.00»