Το νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή εισάγεται το μεσημέρι της Τετάρτης στις 14:30 προς συζήτηση σε κοινή συνεδρίαση τριών επιτροπών, οικονομικών, κοινωνικών και παραγωγής και εμπορίου.

Αύριο Πέμπτη θα αρχίσει να συζητείται από τις 10:00 στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί μετά τις 8 το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Κατατέθηκε στη Βουλή το ν/σ για το κοινωνικό μέρισμα

Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την «διανομή κοινωνικού μερίσματος και άλλες διατάξεις».

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου καταβάλλεται κατά το 2017 ποσό 720 εκατ. ευρώ για την εφαπάξ παροχή κοινωνικού χαρακτήρα ως διανομή κοινωνικού μερίσματος για την στήριξη των οικονομικά αδύναμων και ευάλωτων νοικοκυριών.

Το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνιακού χαρακτήρα.
Με διαδικασίες εξπρές η ψήφιση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επεξεργασία του νομοσχεδίου θα γίνει με κατεπείγουσες διαδικασίες, κάτι που σημαίνει ότι αύριο, Τετάρτη, θα εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και μεθαύριο, Πέμπτη, θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Την ψήφιση του κοινωνικού μερίσματος από όλα τα κόμματα της Βουλής ζήτησε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, η οποία ανέφερε πως «είναι ένα μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης και δεν μπορεί να επαναληφθεί η περσινή στάση».

Η ΝΔ έχει ανακοινώσει ότι θα ψηφίσει το κοινωνικό μέρισμα, αν και έχει εξαπολύσει πυρά κατά της κυβέρνησης για το ζήτημα.

Αναλυτικάτο σχέδιο νόμου του ΥΠΟΙΚ

Άρθρο 1
Διανομή Κοινωνικού Μερίσματος
1. Κατά το έτος 2017 καταβάλλεται ποσό επτακόσια είκοσι εκατομμύρια (720.000.000) ευρώ για την εφάπαξ παροχή κοινωνικού χαρακτήρα, ως διανομή κοινωνικού μερίσματος προς στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών.

2. Το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το καταβαλλόμενο ποσό δύναται να αυξηθεί, εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες κατά το χρόνο έκδοσής της. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται τα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας, διαμονής, ή άλλα για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, οι κατηγορίες των δικαιούχων, η βάση, ο τρόπος υπολογισμού και το ακριβές ποσό του διανεμόμενου κοινωνικού μερίσματος ανά κατηγορία δικαιούχων, οι προϋποθέσεις, ο φορέας, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οι επιμέρους αρμοδιότητές τους, η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής, ο χρόνος και ο τρόπος ελέγχου των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγησή του ανά κατηγορία δικαιούχων, καθώς και κάθε άλλο ζήτημα τεχνικού ή λεπτομερειακού χαρακτήρα.

4. Η περ. ια’ της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν.4174/2013 (Α’ 170) αντικαθίσταται ως εξής:
«ια) σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. «ΗΔΙΚΑ ΑΕ» του ν. 3607/2007 (Α’ 245) για σκοπούς υλοποίησης προγραμμάτων κοινωνικού χαρακτήρα της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή άλλων προβλέψεων παροχών κοινωνικού χαρακτήρα, καθώς και σχετικών προβλέψε παροχών υγείας σε ομάδες πληθυσμού από το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της».

Άρθρο 2
Επιστροφή κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης
Ποσά που παρακρατήθηκαν για τη μηνιαία εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων κατά το διάστημα από 1.1.2012 έως 30.6.2016 και υπολογίστηκαν επί του ακαθάριστου ποσού μηνιαίας κύριας σύνταξης ή προσυνταξιοδοτικής παροχής, χωρίς την αφαίρεση των ποσών που αντιστοιχούν στις περικοπές των συντάξεων βάσει των ν. 4024/2011 (Α’ 226), 4051/2012 (Α’ 40) και 4093/2012 (Α’ 222) και της κ.υ.α. 476/2012 (Β’ 499) επιστρέφονται άτοκα στους δικαιούχους. Η επιστροφή θα καταβληθεί με τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου 2017.

Άρθρο 3
Προσθήκη διάταξης στο ν. 4067/2012
Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 36 του ν. 4067/2012 (Α’ 79) προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύναται να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, πλήρως ή μερικώς, το κόστος παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, με αντίστοιχη πίστωση ως εισροή του ειδικού διαχειριστικού λογαριασμού για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που τηρεί ο αρμόδιος διαχειριστής, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 55 του ν. 4001/2011 (Α’ 179).»

Άρθρο 4 Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.