Δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση η τροπολογία της ΝΔ για την επαναφορά των φυλακών υψίστης ασφαλείας, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τα τυχερά παίγνια και υπογράφεται από τους Ν. Δένδια, Ν. Παναγιωτόπουλο και Κ. Καραγκούνη. Συγκεκριμένα, προτείνεται η κατάργηση διατάξεων του άρθρου 1 «Κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ` τύπου» του ν. ν. 4322/2015 (νόμου Παρασκευόπουλου), τροποποίηση και κατάργηση διατάξεων του άρθρου 43 «Έκτακτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης» του ν. 4489/2017 (Α’ 140).
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των εν λόγω ρυθμίσεων έχει αποδεδειγμένα δημιουργηθεί εξαιρετικά σημαντικός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και διασάλευση της έννομης τάξης με κατάλυση του κοινού περί δικαίου αισθήματος. Σημειώνεται δε ότι δια των διατάξεων του άρθρου 12 του ν. 4322/2015 (Α΄ 42), οι οποίες εν πολλοίς επαναλήφθηκαν στο άρθρο 43 του ν.4489/2017 (Α΄ 140) αποφυλακίσθηκαν πλέον των 12.500 κρατουμένων, εκ των οποίων άνω των 2.000 εξέτιαν ποινή κάθειρξης για την τέλεση ειδεχθών κακουργημάτων.

«Ειδικότερα δε, απεδείχθη αφενός ότι πολλοί εκ των αποφυλακισθέντων κατά τον τρόπο αυτόν έχουν προβεί σε σημαντικά νέα εγκλήματα κακουργηματικού χαρακτήρα και αφετέρου ότι ουσιαστικά διογκώθηκε η απασχόληση των αστυνομικών οργάνων με την καταστολή της προκληθείσας νέας εγκληματικότητας», τονίζεται στην τροπολογία και υπογραμμίζεται ότι «συνέπεια των ανωτέρω και σε συνδυασμό με την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’, δια της πρόωρης αποφυλακίσεως των ατόμων αυτών, είναι να πλήττεται σε κοινωνικό και ατομικό επίπεδο το αίσθημα δικαιοσύνης, η προστασία του ατόμου και των εννόμων αγαθών, καθώς και τελικώς να καθίσταται ανεπιτυχής ο σωφρονισμός των εν λόγω εγκληματιών».

Επιχειρηματολογώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιαυπέρ της επαναφοράς των φυλακών τύπου Γ’ και κατά του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, αναφέρθηκε σε «άθλια νομοθετήματα της ντροπής» που «εν μέρει εξηγούν την τεράστια αύξηση της εγκληματικότητας που ο μόνος που δεν ξέρει είναι ο πρωθυπουργός, ο οποίος απαντώντας στον Κυρ. Μητσοτάκη ανέγνωσε απολύτως ψευδή στοιχεία».

Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος είπε πως είναι «προφανές ότι δεν θα δεχτούμε την τροπολογία σας», ενώ παρέπεμψε στον Ντοστογιέφσκι για να πει ότι ο πολιτισμός μιας χώρας εξαρτάται κι από το πώς αντιμετωπίζεις τους φυλακισμένους. Κατηγόρησε δε τη ΝΔ ότι έχει υιοθετήσει ακροδεξιά ατζέντα στο θέμα των φυλακισμένων και των μεταναστών, κάτι, που όπως τόνισε, «δεν θα σας βγει και κάνετε μεγάλο κακό στην ελληνική κοινωνία».