Δεν θα έχει πολιτικό όφελος η κυβέρνηση από τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος προέβλεψαν ανώτατες πηγές της Νέας Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές έχει αρχίσει -προβλέποντας ότι το 2018 θα είναι εκλογικό έτος – και ότι όσοι δοκίμασαν να κάνουν τέτοιες παροχές πριν από το τέλος της θητείας τους δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στη ΝΔ εκτιμούν ότι το συνολικό ύψος του μερίσματος είναι 700 εκατ. και ότι τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για τη σωτηρία της ΔΕΗ, την οποία η ίδιοι οδήγησαν στα πρόθυρα της καταστροφής.

«Εμείς» πρόσθεταν οι ίδιες πηγές «παρουσιάσαμε στα Γιάννενα ολοκληρωμένη πολιτική κατά τη φτώχειας. «Η κυβέρνηση κινείται καθαρά ψηφοθηρικά, εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε την καταπολέμηση της φτώχειας μόνο με πολιτική επιδομάτων, θέλουμε να βγάλουμε τον κόσμο από την φτώχεια και όχι να τον κρατάμε δέσμιο των επιδομάτων. Εφαρμόσαμε πρώτοι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, συμφωνούμε επί της αρχής με τη διανομή του μερίσματος αλλά βλέπουμε σε αυτή την κίνηση της κυβέρνησης έντονη ανησυχία και ξεκάθαρο πανικό».

Σχετικά με την υπόθεση Καμμένου οι ίδιες πηγές είπαν πως σε οποιαδήποτε χώρα δεν θα μπορούσε να σταθεί υπουργός Άμυνας με τέτοιες αποκαλύψεις και πρόσθεσε: «Εξαρτημένοι οι δυο τους, θα πάνε Τσίπρας και Καμένους μαζί στον πάτο. Εκτιμώ ότι θα υπάρξουν κι άλλες αποκαλύψεις. Πιστεύω ότι η δικαιοσύνη θα κινηθεί αυτεπάγγελτα. Επιμένω να υπάρξει δικαστική διερεύνηση».

Παράλληλα σημείωσε ότι για την Πειραιώς δεν είναι προτεραιότητα να κάνει πρόταση μομφής στον κ. Καμμένο αλλά να πάρει θέση ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, δεν αποκλείουν σε συντομότερο διάστημα να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο.

Επιπλέον οι ίδιες πηγές προανήγγειλαν ότι εντός των επόμενων ημερών η ΝΔ θα φέρει τροπολογία στη Βουλή σχετικά με τις φυλακές και το καθεστώς χορήγησης αδειών.

Μιλώντας με έλληνες δημοσιογράφους ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε «Εχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτακη, το ίδιο καλή συνεργασία έχουμε και με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών. Αυτό που θέλουμε είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε η χώρα να βγει γρήγορα από την κρίση».

Η ανακοίνωση της ΝΔ

Θα ψηφίσει τελικώς η ΝΔ στη Βουλή την διανομή του έκτακτου επιδόματος καθώς – όπως υποστηρίζει – αποτελεί μία ελάχιστη ανακούφιση στους πολίτες τους οποίους η ίδια η κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο. Την ίδια στιγμή, επιτίθεται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «παίρνει πολλά από τη μία τσέπη και επιστρέφει λίγα στην άλλη».

«Η Νέα Δημοκρατία πρότεινε εξ αρχής το μέρισμα να αξιοποιηθεί για τη στήριξη των μακροχρόνια ανέργων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους. Παρόλα αυτά, η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει την διανομή του έκτακτου επιδόματος, καθώς αποτελεί μια ελάχιστη ανακούφιση στους πολίτες τους οποίους η ίδια η Κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος.

Ταυτόχρονα, η ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση προς την κυβέρνηση για τον τρόπο με το οποίο επετεύχθη το υπερπλεόνασμα. «Η Κυβέρνηση παίρνει πολλά από τη μία τσέπη και επιστρέφει ελάχιστα στην άλλη. Ακόμη και τα 720 εκ. ευρώ που θα δοθούν για επιδόματα είναι το αποτέλεσμα της ανελέητης φοροεπιδρομής που έχει διαλύσει τη μεσαία τάξη και οδηγήσει στη φτώχεια εκατομμύρια Έλληνες», υπογραμμίζουν από την οδό Πειραιώς και προσθέτουν.

«Η φτώχεια, όμως, δεν πολεμάται μόνο με περιστασιακά επιδόματα, αλλά με δουλειές που θα έρθουν με μείωση της φορολογίας και νέες επενδύσεις. Αυτήν την πολιτική θα ακολουθήσει πολύ σύντομα η Νέα Δημοκρατία».
Πιεσμένος ο πρωθυπουργός από τις αποκαλύψεις του σκανδάλου Καμμένου

Η ΝΔ στρέφει τα βέλη της και προσωπικά προς τον πρωθυπουργό, εκτιμώντας ότι είναι πιεσμένος και από τις αποκαλύψεις του σκανδάλου Καμμένου. «Ο πρωθυπουργός των φόρων πιεσμένος από τις αποκαλύψεις του σκανδάλου Καμμένου, ανακοίνωσε χθες ότι θα επιστρέψει στους πολίτες ένα ελάχιστο μέρος από τα δισεκατομμύρια που τους έχει υφαρπάξει και το 2017. Ο κ. Τσίπρας παίρνει πολλά από τη μία τσέπη και επιστρέφει ελάχιστα στην άλλη. Και για μια ακόμη μια φορά λέει ψέματα στους Έλληνες»

Ισχυρίζεται, σύμφωνα με τη ΝΔ, «ότι μοιράζει 1,4 δις ευρώ στους πολίτες, ενώ στην πραγματικότητα τα μισά από αυτά είναι η υποχρεωτική εφαρμογή της δικαστικής απόφασης επιστροφής των εισφορών στους συνταξιούχους και η έκτακτη επιδότηση της Δ.Ε.Η. που αποτελεί ομολογία της ανικανότητάς του να την εξυγιάνει.

Ακόμη και τα 720 εκ. ευρώ που θα δοθούν για επιδόματα, όλοι οι Έλληνες πια γνωρίζουν ότι προέρχονται από την ανελέητη φοροεπιδρομή που έχει διαλύσει τη μεσαία τάξη και οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια εκατομμύρια Έλληνες. Και όλα αυτά την στιγμή που η Κυβέρνηση αυξάνει τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις του Κράτους και σκόπιμα έχει παγώσει την καταβολή νέων συντάξεων».