Αγωνιώδες «διάγγελμα» Τσίπρα με προεκλογικό άρωμα – Υπό την πίεση των εξελίξεων στην Κεντροαριστερά ο Πρωθυπουργός επιχειρεί αλλαγή της ατζέντας, εξαγγέλλοντας την διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Μία εβδομάδα αφότου το προηγούμενο διάγγελμά του, με θέμα την καταδικη του παγκόσμιου καπιταλισμού και με υπόνοιες για τις δήθεν αποκαλύψεις των Paradise Papers για τις εποχειρηματικές δραστηριότητες της Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη αποδείχθηκε άσφαιρο, ο Πρωθυπουργός αισθάνθηκε την ανάγκη να προχωρήσει και σε δεύτερη ανάλογη πρωτοβουλία το απόγευμα της Δευτέρας.

Μία ημέρα έπειτα από τις διαδικασίες εκλογής ηγεσίας στον Νέο Φορέα της Κεντροαριστεράς – και κατά τις εκτιμήσεις κάποιων: υπό την πίεση της μαζικής προσέλευσης και συμμετοχής πολιτών σε αυτές – ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε δεύτερο διάγγελμα, το οποίο μάλιστα χαρακτηρίστηκε έτσι και από το γραφείο Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου. Με αυτό θέλησε να ανακοινώσει την διανομή του κοινωνικού μερίσματος, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, διπλάσιου σε σχέση με το περυσινό, όπως είπε ο Πρωθυπουργός.

«Είμαι λοιπόν σήμερα σε θέση να ανακοινώσω ότι το μέρισμα από την δημοσιονομική υπεραπόδοση θα είναι για φέτος ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Υπερδιπλάσιο δηλαδή, σε σχέση με πέρυσι», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Το νέο αυτό διάγγελμα ερμηνεύτηκε ως δείγμα νευρικότητας και βιασύνης της κυβέρνησης να υπογραμμίσει τις παροχολογικές της διαθέσεις. Και παράλληλα, ενέτεινε την εντύπωση της καλλιέργειας προεκλογικού κλίματος.

Στο διάγγελμά του ο κ. Τσίπρας περιέγραψε εκ νέου μία ειδυλλιακή εικόνα της ελληνικής οικονομίας, με μείωση της ανεργίας και αύξηση των πλεονασμάτων, ενώ δεν παρέλειψε και πάλι τους υπαινιγμούς για τις off shore: «Γιατί offshore δεν έφτιαχναν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Offshore δεν έφτιαχνε η μεσαία τάξη και οι αυτοαπασχολούμενοι. Offshore και μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό έκανε η καλομαθημένη πολιτική και επιχειρηματική ελίτ, που διαπλέκοταν για να εξασφαλίσει τη χλιδή της», είπε.

Με την αναφορά του αυτή στην μεσαία τάξη επιχείρησε και να δικαιολογήσει την κυνική ομολογία του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη, οι οποίοι προ ημερών επέμειναν στην εξοντωτική φορολόγησή της.

Εντείνοντας της εντύπωση της βεβιασμένης ενέργειας και της αγωνίας του για αλλαγή της ατζέντας, ο κ. Τσίπρας μίλησε και για τα «κλειδιά που ξεκλειδώνουν τις καγκελόπορτες των μνημονίων, για να βγει η χώρα, τον ερχόμενο Αύγουστο, έξω, μετά από 8 ολόκληρα χρόνια».

Και στο πλαίσιο αυτό ανέφερε:

«· Προστατεύσαμε την λαϊκή κατοικία
· Θεσπίσαμε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης προστατεύοντας ταυτόχρονα τα υπόλοιπα κοινωνικά επιδόματα
· Δημιουργήσαμε το θεσμό των σχολικών γευμάτων
· Εντάξαμε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους δωρεάν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας
· Δρομολογήσαμε την επαναφορά τη εργασιακής κανονικότητας, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων και καταπολεμώντας για πρώτη φορά με σοβαρές ποινές για τους παραβάτες, την αδήλωτη εργασία.
· Μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές για τη πλειοψηφία των εργαζομένων και ειδικότερα για τα χαμηλότερα εισοδήματα»