«Δεν είπαμε τσακίσαμε αλλά ζορίσαμε την μεσαία τάξη», είπε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, αναφορικά με την δήλωση Χουλιαράκη ότι συνειδητά η κυβέρνηση υπερφορολόγησε την μεσαία τάξη. Μάλιστα είπε ότι «δεν το κάναμε σκόπιμα», εξηγώντας ότι ήταν άλλες οι προτεραιότητες της κυβέρνησης και συγκεκριμένα η στήριξη των πιο ευπαθών ομάδων.

Ο κ. Τσακαλώτος έφερε την συζήτηση στα paradise papers επισημαίνοντας ότι «για 30-40 χρόνια οι πλούσιοι φτιάξανε ένα νόμιμο σύστημα που μπορούσαν να εξαιρεθούν φορολογικά» και ρώτησε τα κόμματα που κυβέρνησαν στο παρελθόν γιατί δεν έκαναν τίποτα για την φοροδιαφυγή και τα paradise papers. Αναφερθείς δε στο διάγγελμα του πρωθυπουργού για το κοινωνικό μέρισμα, είπε ότι αποτελεί πρωτοβουλία που αφορά αρκετά υπουργεία και θα έρθει ως τροπολογία.

Η παρέμβαση του κ. Τσακαλώτου έγινε κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τα τυχερά παίγνια. Το επιχείρημά του ήταν ότι «ερχόμαστε και φορολογούμε κάτι που είναι εθιστικό και κακό για την κοινωνία» για να ενισχυθούν άλλοι τομείς που έχουν ανάγκη. Όσον αφορά τον εθισμό είπε ότι «πολλές ουσίες που δημιουργούν εθισμό ναρκωτικά, τσιγάρα, παίγνια». «Να δούμε ποια πρέπει να είναι η απαγόρευση αλλά και πού πρέπει να είμαστε πιο ελαστικοί», σημείωσε σχολιάζοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ενώ επανέλαβε ότι «το αλκοόλ έχει περισσότερες αρνητικές συνέπειες από τον τζόγο».

Νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ Γ. Γεωργαντάς, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αποσπασματικό, επισημαίνοντας ότι «είναι σα να δίνουμε παράταση σε ένα παιχνίδι οι όροι και οι κανόνες του οποίου δεν έχουν ξεκαθαρίσει». «Το κράτος πρέπει να εποπτεύει τον εθισμό των παικτών, να φιλτράρει και να τους προφυλάξει. Αυτοί οι κανόνες δεν έχουν μπει», τόνισε, επικαλούμενος και την κριτική που ασκείται από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Γ. Δημαράς. Και ζήτησε «να υπάρχουν κανόνες», οι οποίοι, «αυτή την στιγμή έχουν καταστρατηγηθεί». «Η παράταση της σύμβασης με την ΟΠΑΠ Α.Ε. χωρίς να εισπράττει ούτε ένα ευρώ το Δημόσιο δεν είναι κατανοητή», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργαντάς και ζήτησε «συγκεκριμένες δεσμεύσεις επί των ρυθμίσεων όλου του πλαισίου».

Επικριτική εμφανίστηκε και η ειδική αγορήτρια της ΔΗΣΥ Χαρά Κεφαλίδου, τονίζοντας ότι «το μόνο που σίγουρα ρυθμίζει το νομοσχέδιο επαρκώς είναι την χασούρα της ΟΠΑΠ ΑΕ. από ένα αποτυχημένο business plan». Παρά ταύτα δήλωσε ότι το κόμμα της θα ψηφίσει επί της αρχής την ρύθμιση «χωρίς να κλείνουμε το μάτι στα ιδιωτικά συμφέροντα», όπως είπε. Κάθετα αντίθετος εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σ. Βαρδαλής σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο «απελευθερώνει και νομιμοποιεί τον τζόγο κάνοντας αλλαγές ώστε να είναι πιο αποδοτικό», ενώ χαρακτήρισε παραπλανητικό τον ισχυρισμό ότι μειώνονται τα παιγνιομηχανήματα («φρουτάκια»), τα οποία είπε ότι «θα φυτρώσουν κατά κύριο λόγο στις αστικές περιοχές, εκεί που θα βρίσκουν ευκολότερα πελάτες».

«Η μετατροπή της χώρας σε απέραντο ναό του τζόγου θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Δεν μπορείτε να πουλάτε ελπίδα μέσα από τον τζόγο», πρόσθεσε. Η Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκε για την στάση που θα τηρήσει στην ψηφοφορία, ενώ υπέρ τάσσεται το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ. ΝΔ, Χ.Α. και ΚΚΕ καταψηφίζουν. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και την Τρίτη 14 Νοεμβρίου το πρωί καθώς υπάρχουν αρκετοί βουλευτές που θέλουν να τοποθετηθούν.