από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 

Τσίπρας: Διανομή κοινωνικού μερίσματος ύψους 1,4 δισ. ευρώ (video)

Με εισοδηματικά, περιουσιακά και κοινωνικά κριτήρια - Τον Δεκέμβριο η καταβολή του - Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης - ΝΔ: Ο Πρωθυπουργός υφάρπαξε 14,5 δισ. και επιστρέφει 700 εκατ. ευρώ
Τσίπρας: Διανομή κοινωνικού μερίσματος ύψους 1,4 δισ. ευρώ (video)
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Διάγγελμα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Δευτέρας για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος από τη δημοσιονομική υπεραπόδοση στους πολίτες που το έχουν περισσότερο ανάγκη.


Το 1,4 δισ. ευρώ θα διανεμηθεί σε άνεργους, νέους, χαμηλοσυνταξιούχους ενώ θα επιστραφούν σε όλους τους συνταξιούχους οι εισφορές υπέρ υγείας που είχαν αυξηθεί το 2012 έως το 2016 όταν μέτρο κρίθηκε αντισυνταγματικό.

Από το συνολικό ποσό τα 720 εκατομμύρια θα διανεμηθούν με εισοδηματικά, περιουσιακά και άλλα κριτήρια όπως η οικογενειακή κατάσταση σε "μη έχοντες".

Η έκτακτη αυτή ενίσχυση θα καταβληθεί σε οικογένειες και μονοπρόωπα νοικοκυριά που το ετήσιο εισόδημα τους είναι πολύ χαμηλό (κυμαίνεται από 6.000 ευρώ έως 19.000 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση)

Οπως είπε ο πρωθυπουργός "η οικονομία βρίσκεται σε ανάκαμψη, θα προσεγγίσει το 2% εφέτος, κι ανεργία σταδιακά αποκλιμακώνεται προυπολογισμός θα σημειώσει πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεπερνά κατά πολύ το 1,75% του ΑΕΠ"

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το πρωτογενές πλεόνασμα προσδιορίστηκε στην τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς που έγινε την Δευτέρα το απόγευμα στο 3,1% του ΑΕΠ.

Από το υπερππλεόνασμα 350 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν στη ΔΕΗ για την κάλυψη των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που βαρύνουν όλους τους καταναλωτές.

Το πολιτικό στίγμα που έδωσε ο κ. Τσίπρας ήταν έντονα ταξικό, λέγοντας ότι "η ελίτ φόρτωσε ξεδιάντροπα τα βάρη στους φτωχούς. Οff shore δεν έφτιαχναν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι".
Εισοδηματικά κριτήρια

Τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ.

Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί.

Ενώ παράλληλα, δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τα 180.000 ευρώ.

Για οικογένειες με δύο παιδιά, για εισόδημα 6000 ετησίως θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ, για εισόδημα 12.000, ενίσχυση 700 ευρώ και για εισόδημα 18.000 ενίσχυση ύψους 500 ευρώ.

Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά, για εισόδημα 4500 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ, για εισόδημα 9000 ευρώ, ενίσχυση 525 ευρώ και για εισόδημα 13.500, ενίσχυση 375 ευρώ.

Ενώ και για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά, για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 3000 ευρώ, δίδεται ενίσχυση 450 ευρώ για εισόδημα 6000 ευρώ, ενίσχυση 350 ευρώ και για εισόδημα 9000, ενίσχυση 250 ευρώ.
Επιστροφή 315 εκατ. ευρώ από εισφορές υγείας

Επίσης, 315 εκατ. από το σύνολο του μερίσματος θα διατεθούν για την επιστροφή της παρακράτησης των εισφορών υγείας σε συνταξιούχους, την ημέρα που θα καταβληθούν οι συντάξεις Δεκεμβρίου.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε παράνομη αυτήν την παρακράτηση και έκανε λόγο για αποκατάσταση της αδικίας. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ενδεικτικά:

Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη περί τα 1.100 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 240 ευρώ.

Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.200 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 370 ευρώ.

Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.300 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 450 ευρώ.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Αδωνις Γεωργιάδης για το κοινωνικό μέρισμα


«Ο Τσίπρας είναι μάγος! Μόνο ένας μάγος μπορεί να βγαίνει και να λέει στον ελληνικό λαό, ‘πετύχαμε υπεραπόδοση', όταν έχει πέσει έξω τουλάχιστον 1% από τον προϋπολογισμό που έχει ψηφίσει στη Βουλή», ανέφερε μιλώντας απόψε στην ολομέλεια του κοινοβουλίου, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ 'Αδωνις Γεωργιάδης. «Τέτοιος ψεύτης δεν έχει ξαναγεννηθεί στον πλανήτη! Δεν υπάρχει ο άνθρωπος! Είναι εκτός πάσης λογικής», είπε ο κ. Γεωργιάδης και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να εξηγήσει, πώς γίνεται ταυτόχρονα να έχει πέσει το οικονομικό επιτελείο στις προβλέψεις του και ταυτόχρονα να υπάρχει υπεραπόδοση.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ο πρωθυπουργός έκανε απόψε το διάγγελμα για να καλύψει όσα αποκαλύπτονται σχετικά με την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, καθώς έγγραφα «αποδεικνύουν ότι οι Σαουδάραβες δηλώνουν πλήρη άγνοια για τη δραστηριότητα του κ. Παπαδόπουλου».

«Είναι τέτοιος ο πανικός από την αντιπολίτευση για το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ώστε μένει άφωνος κανείς στο άκουσμα τους», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς.
Ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο πρωθυπουργός των φόρων Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει 700.000.000 ευρώ από τα 14,5 δις ευρώ που έχει υφαρπάρξει από τους Έλληνες, γονατίζοντας την μεσαία τάξη και κάνοντας τους φτωχούς φτωχότερους.

Είχε, μάλιστα, το θράσος να παρουσιάσει ως δώρο στους συνταξιούχους την επιστροφή των εισφορών τους που έχει ήδη επιδικάσει υπέρ τους η Δικαιοσύνη και να υποσχεθεί μπόνους στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η. λόγω της αποτυχίας του να την εξυγιάνει.

Υ.Γ. Η επίσπευση των ανακοινώσεων για το μέρισμα οφείλεται προφανώς στο άγχος του κ. Τσίπρα να ξεφύγει από τις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Καμμένου που ξεγυμνώνουν πια την Κυβέρνησή του».
Ανακοίνωση Δημοκρατικής Αριστεράς

Μόνο κάποιος που έχει γαλουχηθεί με έργα επιστημονικής φαντασίας μπορεί να διαστρεβλώνει τόσο την πραγματικότητα. Ποτέ οι θέσεις εργασίας που επικαλείται ο κος Τσίπρας δεν ήταν τόσο επισφαλείς και τόσο ανεπαρκείς ώστε να μην καλύπτουν ούτε τη διατροφή ενός ανθρώπου. Επικαλείται την ανάπτυξη όταν ούτε μια σοβαρή επένδυση δεν έχει πραγματοποιηθεί επί των ημερών του. Το μόνο που γνώρισε ανάπτυξη είναι η εκτεταμένη φτώχεια που δεν αντιμετωπίζεται με ετήσια εφάπαξ «φιλανθρωπία» από ένα κοινωνικό μέρισμα συσσωρευμένο με τον πιο σκληρό και αντικοινωνικό τρόπο. Και το παραμύθι έχει και τον δράκο των παγκόσμιων και εγχώριων ελίτ. Ασφαλώς και οι ανεξέλεγκτοι φορολογικοί παράδεισοι του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού χρειάζονται έλεγχο και ρυθμίσεις γιατί στερούν σημαντικούς φορολογικούς πόρους από τις κυβερνήσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν το κοινωνικό κράτος. Όμως αποτελεί δοκιμασία για τη λογική ο ισχυρισμός ότι για την υπερφορολόγηση και τη φτωχοποίηση που επέβαλε η κυβέρνησή του φταίει η offshore του Καρόλου της Αγγλίας. Δυστυχώς προσπάθησε να μιμηθεί τον Αη Βασίλη ένα μήνα νωρίτερα, για προφανείς μικροκομματικούς σκοπούς
Ποτάμι: Με τα λεφτά των άλλων

Όταν ένας πολιτικός μοιράζει λεφτά, δεν τα μοιράζει από την τσέπη του. Τα λεφτά που ανακοίνωσε ότι θα μοιράσει σήμερα ο κ.Τσίπρας, είναι από την τσέπη εκείνων που πασχίζουν καθημερινά να πληρώσουν τους αβάσταχτους φόρους του. Γι΄αυτούς ούτε κουβέντα! Η εξόντωση της μεσαίας τάξης συνεχίζεται συστηματικά. Δεν τον ενδιαφέρει ότι σε λίγο δεν θα μπορούν να πληρώνουν φόρους όσοι έχουν απομείνει να εισφέρουν στα δημόσια ταμεία, οπότε τέλος και τα επιδόματα.

Υ.Γ. Οι εξαγγελίες γίνονται μια μέρα μετά τη χθεσινή μαζική προσέλευση στις κάλπες για το νέο προοδευτικό φορέα. Αν κοιτάξει προς τα πίσω θα μάθει ότι επιταγές μοίραζαν πολλοί, αλλά αυτοί που ξεγελάστηκαν ήταν λίγοι.


Το ΚΚΕ για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού

«Τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προετοιμάζει το νέο γύρο αντιλαϊκών προαπαιτουμένων, που τσακίζει και τα τελευταία προνοιακά επιδόματα, που φέρνει στη βουλή ένα προϋπολογισμό φοροληστείας, που εγκαινιάζει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς λαϊκών περιουσιών, ενώ βάζει στο στόχαστρο πιο αποφασιστικά ακόμα και το δικαίωμα στην απεργία, οι βραδινές εμφανίσεις του κ. Τσίπρα, για να μοιράσει «κοινωνικά μερίσματα» από το πλεόνασμα φτώχειας του ελληνικού λαού, μόνο ως ωμή και ξεδιάντροπη προπαγάνδα μπορούν να εκληφθούν», αναφέρεται σε σχόλιο του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

«Η πιο μεγάλη κοροϊδία, όμως, είναι αυτή που αναμασούν καθημερινά τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και που επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός, περί ανακούφισης του λαϊκού κόσμου και δίκαιης ανάπτυξης, τα οποία καταρρέουν μπροστά στη βαρβαρότητα που καθημερινά ζει ο λαός, εξαιτίας της πολιτικής που και αυτή η κυβέρνηση υλοποιεί, παίρνοντας για αυτό τα συγχαρητήρια της ΕΕ και του ΔΝΤ» αναφέρει το ΚΚΕ.
Γεννηματά: Ματαιοπονεί αν νομίζει ότι θα κοροϊδέψει τον λαό

«Ματαιοπονεί ο κ. Τσίπρας αν νομίζει ότι με τα αντίδωρα από τα λάφυρα της σκληρής φορολογίας, θα κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό» δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, σχετικά με τις ανακοινώσεις του Α. Τσίπρα για το κοινωνικό μέρισμα.

«Δεν δίστασε μάλιστα να εμφανίσει ως δήθεν μέρισμα, τις οφειλές του κράτους στους συνταξιούχους, για τις οποίες υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, όσο και τις χρηματοδοτικές ανάσες στην ΔΕΗ που χρεοκόπησε η πολιτική τους» πρόσθεσε.

«Οι πολίτες τον έχουν καταλάβει και του γυρίζουν την πλάτη. Συσπειρώνονται στην Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη και θα τον καταδικάσουν με την ψήφο τους στις εκλογές» κατέληξε η κυρία Γεννηματά.
Ανδρουλάκης: Να βρουν τρόπους για ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας

Θετική κίνηση χαρακτηρίζει ο υποψήφιος για την ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης, Ν.Ανδρουλάκης, κάθε κοινωνικό μέρισμα που δίνεται σε χαμηλόμισθους, συνταξιούχους και τσακισμένους από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ωστόσο, ο κ. Ανδρουλάκης αφού υπενθυμίζει ότι ο προϋπολογισμός του 2017 προέβλεπε επιπλέον φόρους ύψους 2,5 δισ. ευρώ, οι εισφορές του ΕΦΚΑ τσάκισαν περισσότερους από 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και την ίδια στιγμή τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ξεπερνούν τα 4 δισ., αναφέρει ότι η κυβέρνηση αντί να μοιράζει προεκλογικούς μποναμάδες με μια πολιτική «μαυρογιαλουρισμού», θα έπρεπε να βρει τρόπους να ενισχύσει την πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη μέσω στοχευμένων μεταρρυθμίσεων.


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διανομή κοινωνικού μερίσματος με προεκλογικό άρωμα 
Κοινωνικό μέρισμα €1,4 δισ.: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι, ποια τα κριτήρια χορήγησης ανάλογα εισοδήματος και παιδιών 
 
 
σχόλια (9)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ναι κλέβουμε, αλλά μοιράζουμε και λίγα | 15/11/2017 00:29
  για να κρατηθούμε και να σπρώξουμε την Δίκαιη Ανάπτυξη, όπως π.χ. στο Ελληνικό και τις Σκουριές. Τα μισά βέβαια τα χρωστάμε ούτως η άλλως, όμως τι πρόβλημα έχεις εσύ ρε λαέ και στριγγλίζεις? Στο κάτω -κάτω τις γραφής τα διάφορα papers και non papers αφορούν μόνο τον Κούλη αυτή την νέα Συμπαράταξη που έρχεται εκ του πονηρού να μας υφαρπάξει το προνόμιο της Κεντροαριστεροδέξιας που αποκτήσαμε και δικαιούμεθα.
  Michail Leon
  απάντηση10
   
   
  Το ρεζιλίκι δεν πάει άλλο.... | 14/11/2017 07:04
  Πάλι παπατζιλίκι ρε λεβέντη; Μας τάχεις πάρει στο δεκαπλάσιο και τι δίνεις; Γιατί δεν μειώνεις τον ενφια; Γιατί δεν μειώνεις εισφορές; Γιατί δεν μειώνεις φόρους; Γιατί δεν μειώνεις φπα: Να αναπνεύσει όλος ο κόσμος; Για ποια ανάπτυξη μιλάς; Κοροϊδεύεις ιθαγενείς; Όταν η Ευρώπη τρέχει με 2,3% κατά μ.ό για ποια ανάπτυξη μιλάς εσύ; Ουραγός είσαι, δεν το καταλαβαίνεις; Όταν το β' εξάμηνο του 2014 και σε πολύ χειρότερες συνθήκες η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε όλη τη ευρωζώνη εσύ βυσσοδομούσες για να πέσει ο Σαμαράς. Και ήρθες εσύ και τάκανες μπάχαλο. Τέρμα πια η κοροϊδία. Νομίζεις ότι θα κρύβεσαι αιωνίως; Αλλά πού θα πάει; Έρχεται η ώρα που θα πεις αλήθειες. Και εσύ και ο μπούλης.
  Γιάννης Κ.
  απάντηση60
   
   
  Κατά μέγιστο, τους απομένουν 291 ημέρες... | 14/11/2017 06:33
  "Ολα αυτά και κυρίως η προαποφασισμένη μείωση του συνόλου των συντάξεων (με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς) τον Ιανουάριο του 2019 είναι αρκετά για να αντιληφθεί κανείς ότι το πολιτικό ρολόι για τις κάλπες κουρδίστηκε με την εφετινή διοργάνωση της ΔΕΘ και θα χτυπήσει κάποια στιγμή ως την επόμενη ΔΕΘ". Εάν δεχθούμε την άποψη αυτή, η επόμενη 83η ΔΕΘ θα εγκαινιασθεί το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018, άρα οι εκλογές θα γίνουν το αργότερο έως και την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018. Συνεπώς, έχουν ήδη παρέλθει 1.025 ημέρες διακυβέρνησης από τους συριζανέλλ και τους απομένουν 291 ημέρες διακυβέρνησης, (το μέγιστο...), μέχρι ότι τους ρίξει την κλωτσιά στον κ@λο ο ελληνικός λαός!!!
  Δημήτρης
  απάντηση10
   
   
  Aς μην παραπονιομαστε. | 14/11/2017 00:07
  Το ντοβλετι ειναι μεγαλοψυχο. Το Πασχα μπορει να μας ταισει μαγειριτσα με τα συκωτια μας.
  Λεω εγω ο ασχετος...
  απάντηση20
   
   
  Προεκλογικά δώρα. | 13/11/2017 23:16
  Όσο και να μας λαδώνεις δεν πρόκειται να κάνουμε το ίδιο λάθος, αγόρι μου.
  απών
  απάντηση50
   
   
  O PSEFTHS | 13/11/2017 23:06
  ALEKSH MOY NOMIZO OTI STO PSEMA KAI APATEONIA SE SE FTANH KANHS, KAI THA PARAMHNHS PROTA8LHTHS EYROPHS
  marios
  απάντηση50
   
   
  Αναξιοπαθούντες φοροφυγάδες | 13/11/2017 22:52
  Για μια ακόμη φορά μοιράζουν λεφτά που πήραν από τους φόρους στα σπίτια και τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων σε "αναξιοπαθουντες" φοροφυγάδες με μηδενικές ή πολύ χαμηλές δηλώσεις κι ένα σωρό κρυμμένα λεφτά σε βάρος των κορόιδων. Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, μπογιατζήδες, ξυλουργοί, μαγαζάτορες κάθε είδους με χαμηλές φορολογικές δηλώσεις, θα πάρουν "επίδομα" από τα δικά μας λεφτά, εκτός από τα λεφτά που ήδη μας έχουν παρει χωρίς απόδειξη. Και θα τα φάνε στην υγεία των κορόιδων. Και στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα παριστάνουν τους "αριστερούς"!
  ΠΦ
  απάντηση20
   
   
  Αχ καλέ!! Ο Σωτηράκης μας! | 13/11/2017 22:20
  Μας τα πήρε δεκαπλάσια, θα μας τα επιστρέψει στα μονοψήφια και προς τα κάτω! Και θέλει να του φιλήσουμε και το χέρι που απλόχερα μας τα παίρνει και τσιγκουνικά μας τα δίνει!
  Ρε τσόφλι, δικά μας είναι
  απάντηση30
   
   
  μοιράζει λεφτά στον Μπαλαούρα... | 13/11/2017 21:02
  ...τρομοκρατημένος από την συμμετοχή του κόσμου και κυρίως των συνταξιούχων για τη δημιουργία του νέου φορέα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, οι επικοινωνιολόγοι του Τσίπρα (πριν ακόμα βγουν τα τελικά αποτελέσματα), τον έβγαλαν να μοιράσει λεφτά στον κόσμο. Λεφτά δικά τους από περικοπές, καθυστερήσεις και φόρους. Τόσο πολύ τους έτσουξε η αυθόρμητη συμμετοχή σε μια διαδικασία εκλογική που δεν βγάζει βέβαια κυβέρνηση. Ξέρει πολύ καλά πως κανένας από αυτούς που συμμετείχαν δεν θα τον ψηφίσει. Όπως και η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού...Η αντίστροφη μέτρηση του τέλους αυτής της απαράδεκτης από κάθε άποψη κυβέρνησης, άρχισε...
  Aristophanes
  απάντηση70