από metereologos.gr
Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018
 

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Γιάννης Καψής

Διετέλεσε από το 1974 έως το 1982 διευθυντής της εφημερίδας «Τα Νέα»
Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Γιάννης Καψής
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 88 ετών, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, ο Γιάννης Καψής, δημοσιογράφος, συγγραφέας, πολιτικός και πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Από το 1974 έως το 1982 διετέλεσε διευθυντής της εφημερίδας «Τα Νέα». Αυτή την περίοδο, «Τα Νέα» καθιερώθηκαν ως η πρώτη σε κυκλοφορία καθημερινή εφημερίδα, με πανελλαδική κυκλοφορία γύρω στα 250.000 φύλλα, επιτυχία που πιστώθηκε σε μεγάλο βαθμό στον ίδιο.

Ο Γιάννης Καψής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1929 και είναι πατέρας του δημοσιογράφου και πολιτικού Παντελή Καψή και του δημοσιογράφου και σχολιαστή ειδήσεων Μανώλη Καψή.

Σπούδασε στην Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Για ένα μικρό διάστημα άσκησε τη δικηγορία, αλλά τελικά αφοσιώθηκε εξ ολοκλήρου στη δημοσιογραφία, με την οποία ασχολούνταν επαγγελματικά από 17 ετών.

Ξεκίνησε ως βοηθός στο αστυνομικό ρεπορτάζ, αλλά πολύ γρήγορα ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη του ρεπορτάζ με ειδίκευση τελικά στα πολιτικά και διπλωματικά θέματα.

Διετέλεσε αρχισυντάκτης της εφημερίδας Έθνος από το 1958 έως το 1970, οπότε καταδικάστηκε από ειδικό Στρατοδικείο της χούντας των συνταγματαρχών και φυλακίστηκε λόγω των άρθρων του υπέρ της δημοκρατίας.

Μετά την αποφυλάκισή του, εργάστηκε ως β΄ αρχισυντάκτης στην εφημερίδα Το Βήμα και στη συνέχεια ως διευθυντής στο περιοδικό Ταχυδρόμος.

Μετά τα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973, και για να αποφύγει τη σύλληψη, διέφυγε στο Λονδίνο μέχρι την πτώση της δικτατορίας. Εκτός από την εργασία του σε ελληνικές εφημερίδες, ο Καψής υπήρξε συνεργάτης διεθνών ΜΜΕ στην Ελλάδα, όπως το αμερικανικό περιοδικό Time.

Με την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974, ανέλαβε διευθυντής της εφημερίδας Τα Νέα μέχρι το 1982. Αυτή την περίοδο, Τα Νέα καθιερώθηκαν ως η πρώτη σε κυκλοφορία καθημερινή εφημερίδα, με πανελλαδική κυκλοφορία γύρω στα 250.000 φύλλα, επιτυχία που πιστώθηκε σε μεγάλο βαθμό στον ίδιο.

Τον Απρίλιο του 1982, ανέλαβε υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, παραμένοντας σε αυτή τη θέση και στην επόμενη κυβέρνηση μέχρι το Σεπτέμβριο του 1987. Στο μεταξύ, από τον Ιανουάριο του 1987 ήταν ταυτόχρονα υφυπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και Εξωτερικών[.

Στη συνέχεια, μετά το Σεπτέμβριο του 1987 πήρε τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών έως τον Ιούλιο του 1989. Στη διάρκεια της θητείας του, διαπραγματεύθηκε το γνωστό μορατόριουμ, μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, διαχειρίσθηκε, στο διπλωματικό πεδίο, την μεγάλη ελληνοτουρκική κρίση του 1987 και έγινε κυρίως γνωστός για τις σκληρές θέσεις του, ιδίως στα θέματα του Αιγαίου και της Κύπρου.

Επίσης διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε την συμφωνία για την απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων. Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία αναθεωρήθηκε από την επόμενη κυβέρνηση, ως προς το εισαγωγικό μέρος της, οι τεχνικές ρυθμίσεις παραμένουν σε ισχύ και περιλαμβάνουν την κατάργηση της ετεροδικίας , της AMAG και ενός πλέγματος 120 συμφωνιών.

Έχει τιμηθεί με 14 παράσημα. Μετά την συνταξιοδότηση του, αφοσιώθηκε στην συγγραφή βιβλίων. Έχει εκδώσει 15 συνολικά βιβλία, εκ των οποίων τα περισσότερα σημείωσαν μεγάλη εκδοτική επιτυχία, ενώ ιδιαίτερα δημοφιλές μέχρι σήμερα παραμένει το πρώτο του βιβλίο, Χαμένες Πατρίδες, που εξέδωσε το 1962.

Συλλυπητήρια από τον Πρόεδρο της Βουλή


Τη θλίψη του για την απώλεια του πολιτικού και δημοσιογράφου Γιάννη Καψή εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης.

«Ο Γιάννης Καψής, ένας διακεκριμένος δημοσιογράφος και πολιτικός με μακρά και γόνιμη διαδρομή στα δημόσια πράγματα της χώρας, έφυγε από τη ζωή σήμερα. Το πάθος του για την αλήθεια και τη δημοκρατία, οι πολιτικοί και κοινωνικοί του αγώνες αποτυπώθηκαν στη σημαντική διαδρομή του μέσα από το προδικτατορικό «Έθνος» και τα μεταπολιτευτικά «Νέων». Η πολυετής θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών ανέδειξε ένα πλούσιο διπλωματικό έργο για την υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων, με συνθήκες και συμφωνίες που παραμένουν σε ισχύ ως τις μέρες μας. Θέλω να εκφράσω τα θερμά συλλυπητήριά μου στους οικείους του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Βούτσης.

Η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Την αντιδικτατορική δράση και την επιτυχή σταδιοδρομία του Γιάννη Καψή στα μέσα ενημέρωσης υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη για τον θάνατο του Γιάννη Καψή» αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και συμπληρώνει: «Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και μέλος της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Γ. Καψής αγωνίστηκε για τα δημοκρατικά ιδεώδη, για τα οποία και διώχτηκε από το καθεστώς της χούντας. Η σταδιοδρομία του στο χώρο της δημοσιογραφίας περιλαμβάνει πολλές και σημαντικές επιτυχίες που τον καθιέρωσαν ως έναν από τις πιο εξέχουσες μορφές της γενιάς του στον χώρο των ΜΜΕ».

«Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του» καταλήγει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Η ανακοίνωση της ΝΔ


Ανακοίνωση για το θάνατο του Γιάννη Καψή εξέδωσε και η Νέα Δημοκρατία, το μήνυμα της οποίας αναφέρει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του, σημειώνοντας πως «ο Γιάννης Καψής σε όλη τη διαδρομή του πορεύθηκε με συνέπεια, ήθος και τόλμη και άφησε το στίγμα του στο δημοσιογραφικό στίβο και την πολιτική ζωή του τόπου».

Η δήλωση της Φ. Γεννηματά


«Ο Γιάννης Καψής υπήρξε μια εμβληματική μορφή που άφησε το αποτύπωμά της στη δημοσιογραφία, την αντίσταση κατά της δικτατορίας και την πολιτική ζωή» αναφέρει η Πρόεδρος του ΠαΣοΚ και επικεφαλής της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά.

«Ο αγαπημένος μας Γιάννης, υπήρξε ένας ενεργός δημοκράτης πολίτης που βρισκόταν πάντα στις επάλξεις των αγώνων της προοδευτικής δημοκρατικής Παράταξης και του ΠΑΣΟΚ, ένας άξιος συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου με ξεχωριστή συμβολή και ήθος. Αποχαιρετούμε έναν ακέραιο άνθρωπο, έναν κορυφαίο δημοσιογράφο, έναν διαχρονικά συνεπή  αγωνιστή. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και τους οικείους του», καταλήγει.
 

Ο Γ. Παπανδρέου για το θάνατο Γ. Καψή


«Ένας αγωνιστής της Δημοκρατίας, ένας μαχητής δημοσιογράφος και πολιτικός «έφυγε» από κοντά μας. Η λύπη μας είναι μεγάλη. Καλό ταξίδι, Γιάννη», έγραψε στο twitter του ο επικεφαλής του «Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών» Γ. Παπανδρέου.

Η Ενωση Κεντρώων


«Ο δημοσιογραφικός και πολιτικός κόσμος αποχαιρετά σήμερα, τον Γιάννη Καψή έναν σημαντικό και έντιμο άνθρωπο, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου» αναφέρει το σχόλιο της Ένωσης Κεντρώων για το θάνατο του Γιάννη Καψή, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών.
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ο τελευταίος από τους μεγάλους | 13/11/2017 19:47
  Στόφα πολιτικού που λείπει σήμερα από τη Βουλή και πολύ φοβάμαι θα κάνουμε καιρό να ξαναδούμε
  Evan
  απάντηση65
   
   
  Η καλύτερη εποχή των Νέων | 13/11/2017 18:02
  Ψυχάρης, Κακαουνάκης, Χαρδαβέλλας, Δημαράς, Ρουμπάτης, Λιάνης, Λακόπουλος, Παπαχρήστος, Σπύρος Καρατζαφέρης. Όλοι τους «παιδιά» του Καψή. Ο «Μικροπολιτικός» (που τον έγραφε ο ίδιος ως διευθυντής) διαμόρφωνε την επικαιρότητα. Υπήρχαν και υπερβολές (η απάτη με «το νερό του Καματερού») αλλά νομίζω ότι ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε εφημερίδα με τέτοια επιρροή στην μεταπολεμική Ελλάδα, όσο τα Νέα επί Καψή.
  Νίκος Μανιάτης
  απάντηση52
   
   
  Από τους λίγους που άφησαν έργο | 13/11/2017 16:40
  Χρωστάμε στον Γιάννη Καψή την κατάργηση του ταπεινωτικού καθεστώτος της Ετεροδικίας για το Αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό, που είχε παραχωρήσει ο Παπάγος το 1954.
  Γ.Β.
  απάντηση202
   
   
  καταγωγή | 13/11/2017 15:51
  Ο Γιάννης Καψής είχε Μικρασιατική καταγωγή από τον πατέρα του, που ήταν επίσης δημοσιογράφος στη Σμύρνη. Ο Γιάννης έβγαλε το βιβλίο "Χαμένες Πατρίδες", γραμμένο με έντονη συγκίνηση, γνώρισε μεγάλη κυκλοφορία. Όσο για την πολιτική του σταδιοδρομία και το "νερό του Καματερού", αυτά είναι υποκειμενικά και συγχωρητέα (αντιστοίχως).
  Βασίλης
  απάντηση113
   
   
  Καλό ταξείδι | 13/11/2017 10:11
  Ήταν πράγματι από τους καλύτερους υπουργούς εξωτερικών!
  Πατριωτης
  απάντηση2112
   
-