Ισχυρό μήνυμα αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών στέλνουν οι πολίτες με την ηχηρή παρουσία τους στην ψηφοφορία για την εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Η συμμετοχή υπερβαίνει ήδη τις προσδοκίες, δεδομένου ότι στην Αθήνα εξελισσόταν από το πρωί ο Μαραθώνιος και κεντρικοί δρόμοι ήταν κλειστοί. Επιπλέον σε πολλά εκλογικά κέντρα υπήρχαν μεγάλες ουρές και απαιτήθηκε μεγάλη υπομονή από τους ψηφοφόρους.

Η δημοκρατική παράταξη συνδέεται ξανά με τις κοινωνικές της ρίζες και επανιδρύεται με ιδρυτική σφραγίδα από τους χιλιάδες πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες. Η μεγάλη προσέλευση διώχνει από το κάδρο το «τοξικό ΠαΣοΚ», στο οποίο επένδυσε ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθώντας να σπιλώσει το εκσυγχρονιστικό κομμάτι του, αλλά θέτει και το πλαίσιο της επόμενης ημέρας για τον νέο φορέα. Γιατί οι πολίτες ψήφισαν, ανανέωση, συγκέντρωση δυνάμεων και ενότητα. Και όπως φαίνεται στέλνουν τον νέο φορέα στην πρώτη γραμμή του μετώπου ευθύνης για την έξοδο της χώρας από την κρίση, καθώς το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ δεν καλύπτει μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.

Η συμμετοχή, τέσσερις ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, ξεπερνούσε τις 150.000 και λίγο μετά τις επτά το απόγευμα ξεπέρασε τις 200.000. Ο αριθμός αυτός όπως αναφέρουν έμπειρα στελέχη «παραπέμπει σε μια παράταξη άνω του 14-15%».

Οι πολίτες, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, ανεβάζουν τον πήχη των απαιτήσεων για τους πρωταγωνιστές του εγχειρήματος και στέλνουν ηχηρό μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου και στη ΝΔ. Ο κ. Τσίπρας, όχι μόνο δεν φαντάζει κυρίαρχος στο χώρο και διεκδικητής του, αλλά αντιθέτως είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπος με έναν φορέα που θα τον απειλήσει εκλογικά και θα ροκανίσει το ποσοστό του. Αλλά και ο κ. Μητσοτάκης, θα βρεθεί απέναντι σε μια προοδευτική, μεταρρυθμιστική δύναμη, η οποία ενδεχομένως να δυσκολέψει τον δρόμο του προς την αυτοδυναμία.