Την αντίθεση των ΗΠΑ στην απόφαση να χορηγηθεί 48ωρη άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα, εκφράζει με μήνυμά του ο αμερικανός πρέσβης, Τζόφρει Πάιατ.

Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter, τονίζει ότι σέβεται την ανεξαρτησία των δικαστικών θεσμών, ωστόσο θεωρεί ότι η σημερινή απόφαση ατιμάζει τη μνήμη των θυμάτων και τις οικογένειες τους.

«Προσθέτω τη φωνή μου σε όσους προέρχονται από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα της Ελλάδας και εναντιώνονται στην απόφαση του συμβουλίου των φυλακών να απελευθερώσει έναν καταδικασμένο τρομοκράτη, δολοφόνο και ηγέτη της 17 Νοέμβρη. Οι δημοκρατίες μας στηρίζονται σε ανεξάρτητους δικαστικούς θεσμούς, αλλά η συγκεκριμένη άδεια ατιμάζει τη μνήμη των θυμάτων και τις οικογένειές τους».

I add my voice to those from across Greece’s political spectrum deploring prison council decision to release a convicted terrorist, murderer & N17 leader. Our democracies rest on independent judicial institutions, but today’s furlough dishonors the victims memory & their families pic.twitter.com/KuYp831GMP

— Geoffrey Pyatt (@USAmbGreece) November 9, 2017

Η αντίδραση της Βρετανίας

Τη βαθύτατη απογοήτευση της για την απόφαση του συμβουλίου των φυλακών Κορυδαλλού, να δώσει 48ωρη άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα, εκφράζει και η πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ.

Η Βρετανίδα διπλωμάτης έκανε μάλιστα την σχετική ανάρτηση της στο Twitter στα ελληνικά και την συνόδευσε με την φωτογραφία από μία πλάκα η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Στίβεν Σόντερς ο οποίος δολοφονήθηκε από τη 17 Νοέμβρη τον Ιούνιο του 2000.

Στην ανάρτηση της η Κέιτ Σμιθ αναφέρει: «Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, όμως, είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι από την απόφαση να δοθεί άδεια από τη φυλακή σε έναν τρομοκράτη δολοφόνο και συμμεριζόμαστε τον πόνο που προκαλεί η απόφαση αυτή στις οικογένειες των θυμάτων».

Δυσαρέσκεια της Αγκυρας

Η Τουρκία αντέδρασε μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών στην 48ωρη άδεια που δόθηκε στον Δημήτρη Κουφοντίνα, ηγετικό στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη.

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει

«Μάθαμε με μεγάλη μας απογοήτευση, ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο υπαρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του Τσετίν Γκιοργκιού, διπλωματικού υπαλλήλου της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα το 1991, για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντενίζ Μπουλούκμπασι, συμβούλου της τουρκικής πρεσβείας το 1991, καθώς και για συμμετοχή στη δολοφονία του Χαλούκ Σιπαχίογλου, συμβούλου της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα το 1994, αφέθηκε ελεύθερος για δύο ημέρες».