Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η χορήγηση 48ωρης άδειας στον καταδικασθέντα δολοφόνο της 17N Δ. Κουφοντίνα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκης σε παρέμβασή του κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τον χρόνο εργασία των γιατρών, εμφανίστηκε σοκαρισμένος από την εξέλιξη αυτή, ενώ σκληρή κόντρα σημειώθηκε μεταξύ της Ντόρας Μπακογιάννη και του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή.
Ως σοκαρισμένος πολίτης και όχι ως πρόεδρος της ΝΔ ή άνθρωπος με θύμα στο οικογενειακό του περιβάλλον, όπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι παρακολουθεί «τον μεγαλύτερο τρομοκράτη, το πιστόλι της 17Ν, να βγαίνει από την φυλακή» και «να απολαμβάνει ένα προνόμιο της Δημοκρατίας, που ο ίδιος συνεχίζει να τραυματίζει με τις απόψεις του».

Ο ίδιος είπε ότι «είμαστε υπέρ της λογικής των αδειών αλλά αν πληρούνται οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις» και ως ουσιαστική προϋπόθεση ανέφερε το «να έχει δείξει δείγματα μεταμέλειας και συμμόρφωσης», κάτι που στην περίπτωσή του «απλά δεν υπάρχει», καθώς «μέσα από τον δημόσιο λόγο του δηλώνει ότι παραμένει αμετανόητος» και «λειτουργεί ως ουσιαστικός ιδεολογικός καθοδηγητής μιας νέας γενιάς τρομοκρατών», του οποίους «καλεί να γίνουν δολοφόνοι».

«Αυτό επιβραβεύουμε;», διερωτήθηκε ζητώντας από την κυβέρνηση μια ξεκάθαρη τοποθέτηση. Μάλιστα τόνισε ότι απόφαση για χορήγηση άδειας παίρνεται «στην χειρότερη συγκυρία, την ώρα που η οργανωμένη βία και ανομία είναι σε έξαρση» και αναφέρθηκε στην επίθεση με καλάσνικοφ στα γραφεία του ΠαΣοΚ και στα Εξάρχεια, όπου, όπως επανέλαβε, «δημιουργείται μια νέα γενιά τρομοκρατών με διασυνδέσεις με το ποινικό έγκλημα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για «υπαρκτός κίνδυνο»: «Ομάδες τραμπούκων που κινούνται εκτός νομιμότητας με την ανοχή της κυβέρνησης απειλούν και κομπάζουν. Ο αρχηγός του Ρουβίκωνασε ανάρτησή του τον χαρακτήρισε ως τον μεγαλύτερο Έλληνα επαναστάτη. Έχουμε τρελαθεί σε αυτή τη χώρα;», σημείωσε, τονίζοντας ότι «κανείς δεν έπιασε απευθείας το πιστόλι». «Πρώτα ξεκινάς από τα μυαλά, τα πρότυπα, τις ιδέες, περνάς στις μολότοφ και κάποια στιγμή στα καλάσνικοφ», πρόσθεσε, κατηγορώντας τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόβλου ότι «εγκάλεσε έναν πρύτανη επειδή καλεί την αστυνομία στο πανεπιστήμιο». «Τι σόι κυβέρνηση είναι αυτή που ανέχεται τους Ρουβίκωνες να εγκωμιάζουν την δράση του Κουφοντίνα και να καταγγέλλει πρυτάνεις;», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Έχετε χάσει κάθε μέτρο και κάθε λογική. Η κοινωνία απαιτεί μηδενική ανοχή όχι μόνο απέναντι στις πράξεις τρομοκρατίας αλλά και αυτούς που τις εγκωμιάζουν».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι την ώρα που θα κυκλοφορεί ελεύθερος με διάφορους θαυμαστές του ο Κουφοντίνας,«η δική μας σκέψη και της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών είναι στη μνήμη των θυμάτων και στους συγγενείς τους» και τόνισε ότι «η Δημοκρατία δεν εκδικείται, ενώ επισήμανε: «Ανεκτική Δημοκρατία ναι, αδύναμη Δημοκρατία όχι» και κάλεσε στη μνήμη των θυμάτων και σεβασμό στα συγγενικά τους πρόσωπα «οφείλουμε να φωνάξουμε ένα βροντερό ως εδώ».

Κοντονής: Οι πράξεις του παραμένουν ειδεχθείς

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή ο οποίος δήλωσε έκπληκτος από όσα άκουσε: «Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε με την 48ωρη άδεια που πέτυχε ο κρατούμενος μέσω της νόμιμης διαδικασίας για να διανθίσει την ομιλία του με τηνδράση του Ρουβίκωνα και όσα απαράδεκτα -για να μην πως κάτι βαρύτερο για τις παράνομες ενέργειες που προβαίνει- συμβαίνουν κατά καιρούς από την δράση της συλλογικότητας αυτής». Εν μέσω αντιδράσεων από την πτέρυγα της ΝΔ, κυρίως εκ μέρους της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία του φώναξε «δεν ντρέπεσαι;» για να της αντιτείνει εκείνος «να ντρέπεσαι εσύ για την πορεία και την διαδρομή σου», ο κ. Κοντονής είπε ότι «σε ένα κράτος δικαίου λειτουργούν οι νόμοι έναντι πάντων».

Ειδικότερα, σημείωσε ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ψηφίστηκε το 1989, αναθεωρήθηκε το 1999 και έγιναν επί ΝΔ (επί υπουργίας Ν. Δένδια) κάποιες τροποποιήσεις, σύμφωνα με τις οποίες προβλέφθηκε ότι «κανένας δεν μπορεί να πάρει άδεια από το Συμβούλιο Φυλακών αν δεν υπάρχει και σύμφωνη γνώμη του εντεταλμένου εισαγγελέα Εφετών». «Εσείς το νομοθετήσατε. Δεν αλλάξαμε απολύτως τίποτα», είπε, προσθέτοντας ότι «με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο που ψηφίσατε εσείς επελήφθη το Συμβούλιο Φυλακών και αποφάσισε ομόφωνα» να δοθεί η 48ωρη άδεια.
Ο κ. Κοντονής έκανε λόγο για «εφαρμογή των νόμων έναντι όλων, διαφορετικά δεν έχουμε ένα κράτος δικαίου». «Αν ο νόμος είναι κακός ακούμε απόψεις, αλλά εσείς που κυβερνήσατε δεν τον αλλάξατε. Ο νόμος δεν θα ισχύσει για κάποιους των οποίων την δράση και τα έργα δεν τα εγκρίνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι ο Κουφοντίνας «δεν αποφυλακίζεται, δεν επανακρίνονται οι πράξεις του για τις οποίες καταδικάστηκε». «Η χορήγηση αδείας δεν είναι επιδοκιμασία των πράξεων ούτε ανοχή», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Μάλιστα άσκησε κριτική στον κ. Μητσοτάκη διότι είπε «ότι δεν θα έπρεπε να λάβει άδεια διότι δεν έχει μετανοήσει». «Αν εσείς θεωρείτε ότι για την παροχή αδείας ή την καταδίκη έχουν να κάνουν οι ιδεολογίες του, ή οι σκέψεις του, σας λέμε ότι είστε εκτός νομικού πλαισίου. Δεν καταδικάζει κανένας στον πολιτισμένο κόσμο τις ιδέες κάποιου. Ο νόμος καταδικάζει πράξεις και όχι τις γενικότερες αντιλήψεις», σημείωσε.

Ενώ εξέφρασε την ελπίδα «ο συγκεκριμένος να αναλογιστεί και να έχει μετανιώσει για το κακό που έκανε στα θύματα των πράξεών του και τους συγγενείς τους, στα πρόσωπα που στρατολογούσε». «Οι πράξεις παραμένουν ειδεχθείς και κανείς δεν επανακρίνει κάτι και η χορήγηση της άδειας δεν σημαίνει τίποτα για τις πράξεις του». Ενώ υπογράμμισε ότι του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι. «Ας κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζήσει με τα φαντάσματα του παρελθόντος. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αντιπαρατίθεται με τα προβλήματα του παρόντος», κατέληξε.

Μπακογιάννη: Καταλήξατε θλιβερός απολογητής του Κουφοντίνα

Έντονη ήταν η αντίδραση της πρώην υπουργού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη. «Καταλήξατε θλιβερός απολογητής του Κουφοντίνα και σήμερα η παρουσία σας προβλημάτισε, διότι το να παριστάνετε πως δεν ξέρετε δεν το δικαιούστε», είπε στον κ. Κοντονή. Ενώ σχολίασε ότι ως απλή βουλευτής αναρωτιέται τι άλλαξε από τότε που ο Κουφοντίναςζητούσε άδειες και δεν του δίνονταν από το Συμβούλιο των Φυλακών. «Δεν ήταν ίδιος ο νόμος;», διερωτήθηκε, ενώ υπενθύμισε ότι ο άνθρωπος αυτός στο βιβλίο του ανέφερε πως όταν δολοφόνησε πισώπλατα τον Παύλο Μπακογιάννη το βράδυ πήγε σε ταβέρνα και διασκέδαζε. Η κυρία Μπακογιάννη εγκάλεσε την κυβέρνηση για επιλεκτική ευαισθησία. Όπως είπε «εσείς όταν βγήκε η απόφαση του δικαστηρίου για την Ηριάννα την στηλιτεύσατε». «Περίμενα τώρα να πείτε για την χορήγηση άδειας στον Κουφοντίναότι λυπούμαστε και δεν συμφωνούμε πολιτικά», συμπλήρωσε, ενώ είπε: «Όλο το παρεάκι, συλλογικότητες, Ρουβίκωνες, είμαστε ένα και το αυτό, όμως όταν είναι να καταδικάσετε τον δολοφόνο κρύβεστε. Αίσχος».

Φανερά ενοχλημένος ο κ. Κοντονής ζήτησε τον λόγο για να δηλώσει ότι «ουδέποτε επιδοκιμάσαμε δολοφονικές ενέργειες». «Καταδικάσαμε πάντοτε αυτές τις ενέργειες . Λέτε ψέματα ότι δήθεν υποστηρίζουμε τις ενέργειες αυτών των οποίων έχουμε πέσει θύματα».