Οι πρώτοι που θα αξιοποιήσουν τη ναυτική βάση της Κύπρου, η οποία τελευταίως αναβαθμίστηκε θα είναι οι Γάλλοι. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη βάση αυτή, ακόμα και οι Ρώσοι. Αλλά στην Κύπρο όταν παραχωρείται βάση υπάρχουν και ανταλλάγματα.

Όχι βεβαίως αντισταθμιστικά ωφελήματα, τα οποία συνήθως μυρίζουν σκάνδαλα από μίζες, αλλά όποια χώρα χρησιμοποιεί τις βάσεις, θα πρέπει να πληρώνει. Χωρίς χρήματα, τα οποία πάνε στον κρατικό προϋπολογισμό δεν έχει ούτε διευκολύνσεις, ούτε στρατηγική συμμαχία.

Αλλωστε το σημαντικότερο «αμυντικό εργαλείο» που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αυτό της γεωστρατηγικής θέσης της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και το γεγονός ότι αποτελεί εξωτερικό σύνορο της ΕΕ.

Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία επέκτασης της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί με στόχο τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2020. Με την επέκταση της βάσης, η Κύπρος θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας και παροχής υποστήριξης σε πολεμικά πλοία της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών τα οποία θα αναλάβουν τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, αλλά και τις δράσεις της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παρόμοιες δράσεις αφορούν και την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, ώστε να μπορεί να παρέχει υποστήριξη σε ευρωπαϊκές δυνάμεις. Κόκκινη γραμμή είναι η χρήση της βάσης ως ορμητηρίου για επιθετικές ενέργειες. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο το έχει αποκλείσει η Κυπριακή Δημοκρατία για προφανείς λόγους. Η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών θα γίνει προσπάθεια να χρηματοδοτηθούν εν μέρει από την ΕΕ, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του κόστους θα το καταβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία. Η παροχή διευκολύνσεων σε ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να επιφέρει έσοδα στην Κύπρο, καθώς οι διευκολύνσεις θα τιμολογούνται