από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 

Η Κύπρος έτοιμη να υποδεχθεί τα πρώτα γαλλικά πλοία

Αλλά όταν παραχωρείται βάση υπάρχουν και ανταλλάγματα
Η Κύπρος έτοιμη να υποδεχθεί τα πρώτα γαλλικά πλοία
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Οι πρώτοι που θα αξιοποιήσουν τη ναυτική βάση της Κύπρου, η οποία τελευταίως αναβαθμίστηκε θα είναι οι Γάλλοι. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη βάση αυτή, ακόμα και οι Ρώσοι. Αλλά στην Κύπρο όταν παραχωρείται βάση υπάρχουν και ανταλλάγματα.

Όχι βεβαίως αντισταθμιστικά ωφελήματα, τα οποία συνήθως μυρίζουν σκάνδαλα από μίζες, αλλά όποια χώρα χρησιμοποιεί τις βάσεις, θα πρέπει να πληρώνει. Χωρίς χρήματα, τα οποία πάνε στον κρατικό προϋπολογισμό δεν έχει ούτε διευκολύνσεις, ούτε στρατηγική συμμαχία.

Αλλωστε το σημαντικότερο «αμυντικό εργαλείο» που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αυτό της γεωστρατηγικής θέσης της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και το γεγονός ότι αποτελεί εξωτερικό σύνορο της ΕΕ.

Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία επέκτασης της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί με στόχο τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2020. Με την επέκταση της βάσης, η Κύπρος θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας και παροχής υποστήριξης σε πολεμικά πλοία της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών τα οποία θα αναλάβουν τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, αλλά και τις δράσεις της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παρόμοιες δράσεις αφορούν και την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, ώστε να μπορεί να παρέχει υποστήριξη σε ευρωπαϊκές δυνάμεις. Κόκκινη γραμμή είναι η χρήση της βάσης ως ορμητηρίου για επιθετικές ενέργειες. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο το έχει αποκλείσει η Κυπριακή Δημοκρατία για προφανείς λόγους. Η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών θα γίνει προσπάθεια να χρηματοδοτηθούν εν μέρει από την ΕΕ, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του κόστους θα το καταβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία. Η παροχή διευκολύνσεων σε ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να επιφέρει έσοδα στην Κύπρο, καθώς οι διευκολύνσεις θα τιμολογούνται
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Θυμήθηκα την περίφημη φράση του Γεωργίου Παπανδρέου : | 09/11/2017 10:21
  "Μας χαρίζουν μια πολυκατοικία και ζητούν ένα ρετιρέ και αρνούμαστε". Μην αμφισβητήσει κάποιος ότι έχει ειπωθεί. Πριν μερικά χρόνια άκουσα τον υφυπουργό εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Καψή να επιβεβαιώνει ότι όντως ο Γεώργιος Παπανδρέου είπε στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο : " Άλλα συμφωνούμε και άλλα πράτετε ". Άλλο βέβαια τι γινόταν τότε (πριν την εισβολή και κατοχή) και άλλο σήμερα στον βωμό της επιστροφής 10-12 ξενοδοχείων να καταστραφεί και ότι υπάρχει ακόμη.Οσο για τις σχέσεις Πούτιν Ερντογάν, επιβεβαίωνουν ξανά ότι το ομόδοξο ξανθό έθνος που κατοικεί στον Βορρά οι Έλληνες δεν μπορούν να το εμπιστεύονται.
  Ο προβληματιζόμενος.
  απάντηση31
   
   
  Είδες | 09/11/2017 08:20
  η Κύπρος; παίζει το ευρωπαϊκό χαρτί και κερδίζει και οικονομικά αλλά και σαν υποστήριξη απέναντι στην Τουρκία
  Αυτά λοιπόν
  απάντηση10