Τα ζητήματα διαφάνειας και φοροδιαφυγής επανέρχονται στο δημόσιο βίο με μεγαλύτερη ένταση από το προηγούμενο διάστημα, ενισχύοντας την εκτίμηση πολλών πολιτικών παρατηρητών, αλλά και έμπειρων κοινοβουλευτικών παραγόντων, ότι αναμένεται να κυριαρχήσουν από εδώ και πέρα και για μεγάλη χρονική περίοδο, οι συζητήσεις για τη διαφθορά.

Το ζητούμενο όμως είναι πως τοποθετούνται στο πεδίο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία, καθώς έγινε από χθες το απόγευμα εμφανές ότι η σύγκρουση θα είναι σφοδρή, όπως έγινε και στο παρελθόν για τα Panama Papers και τα Malta Files. Ειδικά, εάν τα επόμενα εικοσιτετράωρα, αποκαλυφθούν και ονόματα πολιτικών ή συγγενών πολιτικών ή και επιχειρηματιών που συνδέονται με πολιτικούς και κόμματα, αναμένεται, όχι απλά να υπάρξει μετωπική σύγκρουση, αλλά πόλεμος με ότι αυτό σημαίνει σε πολλά επίπεδα.

Εξάλλου ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, φρόντισε, λίγες ώρες μετά την δημοσίευση των πρώτων στοιχείων από τα Paradise Papers, να δώσει το στίγμα των προθέσεών του, τονίζοντας, την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει τη δική της μάχη κατά των φορολογικών παραδείσων και της φοροδιαφυγής, καθώς και την επιβολή κανόνων διαφάνειας και δικαιοσύνης.

Στη σκιά της πρωθυπουργικής παρέμβασης, η ΝΔ με εντολή του Κυρ. Μητσοτάκη που ήταν στο Παρίσι για συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, επέλεξε να προειδοποιήσει την κυβέρνηση, καλώντας την να πράξει τα αυτονόητα, πραγματοποιώντας γρήγορους και αποτελεσματικούς ελέγχους σε όλους τους εμπλεκομένουςμ, αλλά και να αποφύγει «τη γνωστή τακτική της των επικοινωνιακών εντυπώσεων».

Είναι προφανές ότι στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη θεωρούν ότι η υπόθεση αυτή θα αξιοποιηθεί πολιτικά και επικοινωνιακά από την κυβέρνηση και σπεύδούν να βάλουν το πλαίσιο, αν και ήταν σαφές από την παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα πως θα κινηθεί. Και αυτό διότι ο Πρωθυπουργός, όχι μόνο χαρακτήρισε τους φορολογικούς παραδείσους απάνθρωπο μηχανισμό του καπιταλισμού, που αναπαράγει και διευρύνει συνεχώς τις παγκόσμιες ανισότητες, αλλά υπενθύμισε ότι μία από τις βασικές αιτίες που οδήγησαν στην κρίση την Ελλάδα ήταν «η αδιαφανής δράση μιας καλομαθημένης οικονομικής ελίτ, η διαπλοκή της με το πολιτικό σύστημα, και η σταθερή της αντίσταση να επωμιστεί τα βάρη που της αναλογούσαν».

Το ενδιαφέρον όμως στοιχείο είναι ότι ο Αλ. Τσίπρας βάζει ιδεολογικές πινελιές, λέγοντας ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι δεσμευμένοι να κερδίσει τον αγώνα κατά της διαφθοράς, ώστε να δικαιωθούν οι προσδοκίες και ελπίδες του ελληνικού λαού και να αποδειχθεί ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, αυτός της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης.

Με φόντο την πρωθυπουργική παρέμβαση, η ΝΔ σπεύδει η ίδια να σημειώσει ότι στα χιλιάδες ονόματα που φέρονται να διέθεταν λογαριασμούς σε εξωχώριες εταιρείες υπάρχουν και αρκετά Ελλήνων πολιτών. Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να ελέγξει γρήγορα και αποτελεσματικά τους πάντες και τα πάντα και να ξεκαθαρίσει, δηλαδή, ποιοι Έλληνες με απολύτως νόμιμο τρόπο ασκούσαν επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα στο εξωτερικό και ποιοι έχουν προβεί σε φοροδιαφυγή ή άλλη παράνομη δραστηριότητα, οδηγώντας τους τελευταίους το ταχύτερον δυνατόν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Είναι σαφές ότι η υπόθεση των Paradise Files θα βρεθεί στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης, σε μια χρονική στιγμή που οι πολίτες όλο και περισσότερο αποστρέφονται την πολιτική, καθώς ο βαθμός αξιοπιστίας της είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών.