Αυτοδυναμία της ΝΔ στις εκλογές προβλέπει η Ντόρα Μπακογιάννη. Η πρώην υπουργός επισημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σχηματίσει «κυβέρνηση μάχης» με ό,τι καλύτερο διαθέτει η χώρα ώστε να σπάσει τον φαύλο κύκλο της κρίσης. Επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναζητεί το τεκμήριο της αριστεροσύνης στην ανοχή στη βία, και σημειώνει ότι «κάτι σάπιο» υπάρχει στη συμφωνία για τα F-16. Η κυρία Μπακογιάννη παρατηρεί ότι αν δεν ανανεωθεί η ΝΔ, θα συρρικνωθεί και ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει καμία προσωπική φιλοδοξία ούτε προσωπική ατζέντα. «Στην ιεράρχηση των στόχων μου δεν είναι να ξαναποκτήσω οποιονδήποτε τίτλο» δηλώνει, «πλην της άκρως τιμητικής αιρετής βουλευτικής ιδιότητας».
Η ΝΔ προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν καταρρέει. Επειδή ο χρόνος των εκλογών είναι άγνωστος, πιστεύετε ότι θα μπορούσε να ανατραπεί αυτή η εικόνα;
«Είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται στις δημοσκοπήσεις σε όλους τους δείκτες από τον εν ενεργεία πρωθυπουργό. Είναι η πρώτη φορά που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση καλύπτει τη διαφορά των οκτώ μονάδων που το χώριζε από το πρώτο κόμμα στις τελευταίες εκλογές και προηγείται με πάνω από δέκα μονάδες. Αυτό δεν μας κάνει να εφησυχάζουμε, αλλά μας δημιουργεί μια αίσθηση αισιοδοξίας ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει τη δυνατότητα στη ΝΔ να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και να βγάλει τη χώρα οριστικά από τον σημερινό φαύλο κύκλο».
Εννοείτε να σας δώσει αυτοδυναμία;
«Ναι, εννοώ ότι θα μας δώσει αυτοδυναμία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση με τους κοινωνικούς φορείς, την κοινωνία των πολιτών, τους κοινωνικούς εταίρους, την αυτοδιοίκηση και τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν σε μια Ελλάδα όρθια και δυνατή. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός ευρύτατου ελληνικού μετώπου, το οποίο είναι αποφασισμένο να βγάλει τη χώρα από την κρίση».
Μιλάτε για κυβερνητική συνεργασία με αυτές τις δυνάμεις;
«Μιλάω για ευρύτερη ένωση δυνάμεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως, θα χρησιμοποιήσει σε αυτή την κυβέρνηση μάχης ό,τι καλύτερο διαθέτει η χώρα, χωρίς κανένα άλλο κριτήριο πλην της αποδοχής των ιδεών και των αρχών μας. Εκ των πραγμάτων συμμαχίες θα αναζητήσουμε στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου και στις δυνάμεις που θέλουν την Ελλάδα μια κανονική, ευρωπαϊκή χώρα».
Αρκούν αυτά για να κυβερνηθεί η χώρα; Το 60% – 40% του δημοψηφίσματος, όπως φαίνεται από τις μετρήσεις, δεν έχει ανατραπεί, μολονότι έχει αλλάξει η σύνθεση του αντισυστημικού μετώπου.
«Δεν συμφωνώ. Υπάρχει μεγάλη δυναμική υπέρ της πολιτικής αλλαγής στην ελληνική κοινωνία, καθώς ο ελληνικός λαός έχει αντιληφθεί ότι ο λαϊκισμός οδηγεί στον τοίχο. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που οδηγήθηκε εξαιτίας του λαϊκισμού σε πολλά λάθη και πλήρωσε το τίμημα πολύ ακριβά. Οι πολίτες έχουν πια καταλάβει ότι εξαπατήθηκαν, αμφισβητούν τους μαθητευόμενους μάγους της πολιτικής και επιβραβεύουν τη σοβαρότητα και τη νηφαλιότητα».
Ταυτόχρονα βλέπουμε ένα επίμονο τρομοκρατικό φαινόμενο. Αυτό πώς το εξηγείτε; Δεν συνδέεται με το ετερόκλητο αντισυστημικό μέτωπο;
«Την τρομοκρατία την είχαμε, δυστυχώς, σε όλες τις φάσεις της πολιτικής ζωής κατά τη Μεταπολίτευση. Νομίζω ότι τροφοδοτείται από μια μερίδα της κοινής γνώμης η οποία επιδεικνύει ανοχή και πάσχει από μιθριδατισμό σε φαινόμενα βίας. Ακουσα έναν δημοσιογράφο προχθές που έλεγε ότι ο Ρουβίκωνας κάνει πολιτικό ακτιβισμό και αναρωτήθηκα τι θα σκέφτεται ο μικροεπιχειρηματίας που του κάνουν το μαγαζί γυαλιά-καρφιά και δεν μπορεί να πάρει από πουθενά αποζημίωση…».
Είναι μόνο θέμα της κοινωνίας; Δεν υπάρχει και πολιτική ανοχή;
«Α, βεβαίως! Υπάρχει κυβερνητική ανοχή. Διότι δεν φταίει η αστυνομία, η οποία παίρνει ρητές εντολές –την τελευταία την πήρε από τον κ. Βούτση, επισήμως, για να αφήσει τον Ρουβίκωνα ελεύθερο. Αυτά δημιουργούν αίσθημα απογοήτευσης στους αστυνομικούς που δίνουν καθημερινά τη μάχη για την τήρηση της τάξης και έχουν επιδείξει και πραγματικές επιτυχίες. Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ασκεί αυτή την απίστευτα κοινωνικά άδικη πολιτική, αναζητεί το τεκμήριο της αριστεροσύνης στην ανοχή στη βία, από συγκεκριμένες συλλογικότητες, και το τίμημα το πληρώνουν οι κάτοικοι των Εξαρχείων, το μικρό μαγαζί που καίγεται, ο χασάπης που έχει μπει στη λίστα της τάδε οργάνωσης. Και όλα αυτά ο κ. Τόσκας τα θεωρεί πολύ μικρά για να τον απασχολήσουν».
Μήπως έχει συμβιβαστεί και η κοινωνία, που αδιαφορεί για αυτά και αρκείται στην είσπραξη των επιδομάτων και του κοινωνικού μερίσματος;
«Το κοινωνικό μέρισμα που θα μοιράσει ο κ. Τσίπρας είναι «κλεμμένο» από τους έλληνες φορολογουμένους. Δημιουργήθηκε διά της υπερφορολόγησης και διά της μη πληρωμής των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Προέρχεται από την εξάντληση της μεσαίας τάξης. Το παραδέχθηκε άλλωστε προχθές και ο κ. Χουλιαράκης. Παρακολουθούμε την κυβέρνηση που λεηλατεί τις τσέπες των Ελλήνων, που υπονομεύει την ανάπτυξη και φέρνει τη χώρα πρώτη σε αποεπένδυση, να επαίρεται επειδή θα μοιράσει το κλεμμένο πλεόνασμα σε μεγαλύτερο αριθμό πολιτών. Να επαίρεται δηλαδή επειδή αυξήθηκαν, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής της, οι φτωχοί που δικαιούνται επίδομα αλληλεγγύης. Ο κ. Τσίπρας, στην προσπάθειά του να ανακόψει τη δημοσκοπική κατηφόρα, προσπαθεί με μια μίζερη επιδοματική πολιτική να κρατήσει ένα μικρό μέρος των ψηφοφόρων».
Πώς σχολιάζετε την επέκταση του τζόγου προκειμένου να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα;
«Είμαι ριζικά και ιδεολογικά αντίθετη στη λογική του τζόγου. Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι υπάρχει, και γι’ αυτό υποστηρίζω ότι πρέπει να υπάρξουν αυστηρότατοι κανόνες. Είμαι αντίθετη ως μάνα, ως γιαγιά και ως παλαιά βουλευτής Ευρυτανίας. Θέλω να σκεφτείτε μια μικρή πόλη στο κέντρο της οποίας θα βρεθούν τρία μαγαζιά με πενήντα μηχανάκια το καθένα. Τι ζημιά θα κάνει αυτό στη μικρή τοπική κοινωνία, αλλά και στις γειτονιές των μεγάλων πόλεων; Το παιχνίδι που παίζεται σήμερα είναι απαράδεκτο –προσωπικά έχω καταψηφίσει όλες τις συμφωνίες –είναι ένα ρουσφέτι στον ΟΠΑΠ το οποίο θα κοστίσει πολύ ακριβά στην ελληνική κοινωνία. Είχα την ψευδαίσθηση ότι η κυβέρνηση θα φέρει ένα νομοσχέδιο που θα βάλει τάξη στον παράνομο ιντερνετικό τζόγο από τον οποίο χάνονται δισεκατομμύρια από τα έσοδα του κράτους και έφεραν ένα νομοσχέδιο που μετατρέπει την Ελλάδα σε ένα απέραντο καζίνο».

Με βάση την εμπειρία σας ως πρώην υπουργός Εξωτερικών πώς αποτιμάτε την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ; Οι πολίτες φαίνεται ότι δεν της απέδωσαν ιδιαίτερη σημασία.
«Για να είμαι ειλικρινής, δεν αισθάνθηκα υπερήφανη βλέποντας και ακούγοντας τον Πρωθυπουργό της χώρας μου στις ΗΠΑ. Δυστυχώς, η ελληνική πλευρά δεν πήγε καθόλου προετοιμασμένη και έτσι μάθαμε από τον πρόεδρο Τραμπ κάτι που νομίζω ότι ενόχλησε κάθε έλληνα βουλευτή, ότι η Ελλάδα θα δώσει 2,4 δισ. δολάρια για να αναβαθμίσει τα F-16 και να δώσει θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Κατόπιν ακούσαμε τον υπουργό Εθνικής Αμυνας να διαψεύδει τον πρόεδρο των ΗΠΑ και να λέει ότι το κόστος είναι 1,1 δισ. και τα υπόλοιπα θα είναι σε αντισταθμιστικά. Λίγες ημέρες μετά ο κ. Τσίπρας διέψευσε τον υπουργό του λέγοντας ότι δεν θα πάρουμε αντισταθμιστικά –εκτός, ίσως μπορεί, ενδεχομένως, κάποια για την Ελληνική Βιομηχανία Οπλων. Για να βγει αμέσως μετά μια «διευκρινιστική» ανακοίνωση από το ΓΕΑ. Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Αν δεν υπήρχε ήδη συμφωνία, πώς την ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, πώς είναι τόσο βέβαιος ο Πρωθυπουργός ότι θα υπάρξει μέσα σε 15 ημέρες, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή; Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μια τέτοια συμφωνία για τη χώρα μας, που βρίσκεται σε βαθιά οικονομική κρίση, όπου οι μισθοί των ελλήνων αεροπόρων έχουν εξανεμιστεί, θα έπρεπε να συζητηθεί με υπευθυνότητα και διαφάνεια από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων».

Η ΝΔ αν δεν ανανεωθεί, θα συρρικνωθεί

Κυρία Μπακογιάννη, η ΝΔ ανανεώνεται εν όψει εκλογών. Πού βλέπετε τον εαυτό σας την επόμενη ημέρα;
«Δεν έχω καμία προσωπική φιλοδοξία, ούτε προσωπική ατζέντα. Για μένα είναι σημαντικό να κερδίσει η ΝΔ και να γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επειδή είναι ο μόνος πολιτικός σήμερα που μπορεί να αναλάβει το βάρος της εξόδου από την κρίση. Για αυτό δεν επιδιώκω καμία καρέκλα, πλην της άκρως τιμητικής αιρετής βουλευτικής ιδιότητας. Ακούστε, είμαι μια πολιτικός η οποία στην πορεία μου τιμήθηκα από τους πολίτες, το κόμμα μου και τους αρχηγούς του με σημαντικά αξιώματα. Θα μου επιτρέψετε λοιπόν σήμερα να πω ότι στην ιεράρχηση των στόχων μου δεν είναι να ξαναποκτήσω οποιονδήποτε τίτλο. Νιώθω ότι χρωστάω στους Ελληνες να δώσω τις όποιες δυνάμεις μου για να στηρίξω την πολιτική που θα βγάλει τη χώρα μας από τη σημερινή μιζέρια της».

Το μητρώο στελεχών και η προσπάθεια ανανέωσης δέχονται κριτική από αρκετούς βουλευτές. Εσείς τι πιστεύετε;
«Στη ΝΔ γίνεται μια τεράστια προσπάθεια ανανέωσης και με ανθρώπους εκτός πολιτικής, ανατρέποντας την εικόνα του club των ολίγων εκλεκτών. Ενας μεγάλος πολιτικός οργανισμός, όπως η ΝΔ, αν δεν ανανεωθεί, θα οδηγηθεί σε συρρίκνωση. Το στοίχημά μας είναι η πανστρατιά παλαιών και νέων, όλων αυτών που έχουν να προσφέρουν ένα λιθαράκι στην έξοδο της χώρας από την κρίση».

Επειδή πλησιάζει το Πολυτεχνείο και ο Νίκος Παππάς έθεσε το νέο δίλημμα «ή με τα πολυβόλα ή με τους εκτελεσθέντες», εσείς πώς σχολιάζετε την επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζει ακροδεξιά τη ΝΔ;
«Ξέρετε, ένα από τα πιο ανησυχητικά δείγματα της κυβέρνησης είναι η νεοσυριζαϊκή αλαζονεία που επιτρέπει στον κ. Παππά να κάνει τέτοιες δηλώσεις. Οποιος έχει κάνει αντίσταση από οποιονδήποτε πολιτικό χώρο, σέβεται την αντίσταση του άλλου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Μανώλης Γλέζος. Το να αγνοεί ο κ. Παππάς τι έκαναν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, είναι δικό του θέμα. Το να μην ξέρει ότι η ΝΔ κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης καθιέρωσε συνταγματικά την καλύτερη δημοκρατία που γνώρισε ο τόπος είναι επίσης δικό του θέμα. Το να πιστεύει ότι μπορεί να κουνάει το δάχτυλο στη δική μας παράταξη για θέματα δημοκρατίας, τον καθιστά απλώς κωμικό».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ