από metereologos.gr
Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018
 
 

Επιστροφή στις μάχες πεζοδρομίου

Σύγκρουση εκτός ορίων στη Βουλή, προάγγελος ενός ακραίου κλίματος πόλωσης μέχρι τις εκλογές με... αγανακτισμένο Τσίπρα και αμήχανο Μητσοτάκη απέναντι στις προσωπικές επιθέσεις
Επιστροφή στις μάχες πεζοδρομίου
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Υπήρχε κάτι βαθιά ενοχλητικό στη συζήτηση που διεξήχθη την Παρασκευή στη Βουλή και δεν είχε να κάνει μόνο με το επίπεδο της σύγκρουσης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα. Ηταν η ένταση στην αίθουσα της Ολομέλειας, η οποία έφτανε ως τα θεωρεία και έκανε την ατμόσφαιρα πνιγηρή. Ηταν το αλαζονικό χαμόγελο με το οποίο ο Πρωθυπουργός αντιμετώπιζε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το συνεχές τσίγκλισμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Ο συγκαταβατικός τρόπος με τον οποίο διηύθυνε τη συζήτηση ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης· το μίσος που εμφανιζόταν και εξαφανιζόταν «επαγγελματικά», όπως ακριβώς και το γέλιο, στα πρόσωπα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ηταν και η άρνηση του κ. Μητσοτάκη να αγγίξει το κατώτερο επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που όμως δεν έδινε την εντύπωση της ανωτερότητας αλλά της αδυναμίας ενός πολιτικού αρχηγού ο οποίος δεν ξέρει πώς να απαλλαγεί από τα πολλά βαρίδια που είναι αναγκασμένος να σέρνει.

Η σύγκρουση των δύο πολιτικών αρχηγών εξελίχθηκε σε μια θλιβερή συζήτηση για το πολιτικό σύστημα. Το χειρότερο είναι ότι αποτελεί προάγγελο για αυτό που θα ακολουθήσει: μια μακρά προεκλογική περίοδος βουτηγμένη στη λάσπη.


Νέοι «αγανακτισμένοι»


Ο κ. Τσίπρας, χωρίς αμφιβολία, φτιάχνει τους νέους «αγανακτισμένους», τους αδικημένους και τους αποκλεισμένους που θα προστατεύσει από την παλαιά, διεφθαρμένη ελίτ. Στο εξής εκείνος και το κόμμα του θα βρίσκονται σε διαρκή εκλογική ετοιμότητα, το ακροατήριό τους όμως είναι θολό. Στους νέους «αγανακτισμένους» μπορεί να ανήκουν οι πάντες, από την Ακρα Αριστερά ως και την Ακρα Δεξιά. «Δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι», όπως δήλωσε σε μιαν άλλη περίσταση ο κ. Βούτσης. Ο Πρωθυπουργός ξεδιπλώνει μια συνειδητή επιλογή πολιτικής όξυνσης χωρίς όρια και κανόνες, και μόνο μια ρωμαλέα αντιπολίτευση θα μπορούσε να του επιβάλει και όρια και κανόνες. Αν η ΝΔ φιλοδοξεί να είναι αυτή η αντιπολίτευση, δεν το έδειξε την Παρασκευή στη Βουλή.

Προτού μπει στην αίθουσα της Ολομέλειας ο κ. Μητσοτάκης θα ήταν χρήσιμο να γνώριζε μια φράση του περίφημου αλλά άγνωστου στην Ελλάδα συγγραφέα Τζορτζ Μάικς, την οποία είχε αναγάγει σε αξίωμα έμπειρος υπουργός του ΠαΣοΚ: «Αν πιάσεις τον βούρκο με τα γάντια, δεν γαντζώνεις τον βούρκο, "βουρκώνεις" τα γάντια». Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ άφηναν να διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες ότι αν ο κ. Τσίπρας αποφύγει τη συζήτηση για την ανομία με άσχετη σκανδαλολογία θα λάβει ανάλογη απάντηση. «Εχουμε κι εμείς πολλά να πούμε» έλεγαν υπαινικτικά. Ισως να έχει πολλά να πει ο κ. Μητσοτάκης, αλλά τελικώς δεν είπε τίποτε, γιατί την τελευταία στιγμή αποφάσισε ότι προέχει να μείνει πιστός στην ατζέντα του και στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Κοινώς, έπιασε τον βούρκο με τα γάντια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η πολιτική ζωή φθάνει σε βορβορώδη βάθη. Ωστόσο τα παλαιότερα ήταν είτε μεμονωμένα περιστατικά είτε υπηρετούσαν ένα στρατηγικό χτύπημα στον αντίπαλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφορείται από φιλοσοφία χυδαιότητας και ωμότητας. Είναι η άνεση με την οποία καταδιώκουν τους εκσυγχρονιστές και παράλληλα προσπαθούν να τους προσηλυτίσουν στον... «νέο ΣΥΡΙΖΑ».

Υπόθεση Αυγενάκη


Ο κ. Μητσοτάκης δεν αντιλαμβάνεται ότι δεν μονομαχεί με έναν ευγενή αντίπαλο αλλά με έναν αδίστακτο πολιτικό. Επέτρεψε στον κ. Τσίπρα να ερωτά καταχειροκροτούμενος από τους δικούς του «με τι κρατά τον κ. Μητσοτάκη ο κ. Αυγενάκης και του παρέχει τέτοια στήριξη;», να ζητεί την αποπομπή του γραμματέα της ΝΔ, να παραπέμπει στις αποκαλύψεις του κοριού της ΕΥΠ για διευκολύνσεις που έκανε ο φρουρός του κ. Αυγενάκη σε «έναν από τη σπείρα της απαγωγής Παναγόπουλου», να ανακατεύει τον Π. Μαυρίκο, τον Χρ. Σκλαβούνη, να τον ρωτά για «τα δώρα της Siemens προς εσάς προσωπικά και μέλη της οικογένειάς σας». «Κύριε Μητσοτάκη, ανομία και εγκληματικότητα δεν είναι μόνο οι μολότοφ, αλλά και οι εκβιαστές, η Siemens, η διαφθορά και τα ατελείωτα σκάνδαλα του λευκού κολάρου» έλεγε θριαμβευτικά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ προσπαθούσε ματαίως να φέρει τη συζήτηση στην εγκληματικότητα που μαστίζει τις γειτονιές και διαλύει τα πανεπιστήμια, στον νόμο Παρασκευόπουλου με τον οποίο αποφυλακίζονται εγκληματικά στοιχεία, στην κατάργηση των φυλακών τύπου Γ. Και ο Πρωθυπουργός απήγγειλε στοιχεία για τη μείωση της εγκληματικότητας σαν να ήταν εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, υποστηρίζοντας ότι η συγκυρία ήταν ατυχής για την ερώτηση του κ. Μητσοτάκη. «Σήμερα στο κέντρο της Αθήνας κυκλοφορούν χιλιάδες τουρίστες», δεν παίζουν «οι πραίτορες κλεφτοπόλεμο με τους κουκουλοφόρους και τις μολότοφ», όπως γινόταν επί πρωθυπουργίας Σαμαρά, δήλωνε. «Εσείς υπονομεύατε τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση. Εσείς υιοθετήσατε τη ρητορική του μίσους και της βίας. Και όταν πετύχατε τον στόχο σας, φορέσατε τα ωραία σας τα κοστούμια, καθίσατε στα βουλευτικά έδρανα, για να έρχεστε τώρα να μας παριστάνετε τους τιμητές της Δημοκρατίας» απαντούσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Ησασταν αξιοθρήνητος» είπε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό. «Μιλήσατε ως επίσημος εκπρόσωπος του παρακράτους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που τρέφεται από σκοτεινούς μηχανισμούς, που όταν δεν εκβιάζει, συκοφαντεί με τη στήριξη συγκεκριμένων ΜΜΕ που εσείς κατασκευάσατε. Γυρίσατε τη χώρα πίσω στη χειρότερη περίοδο του αυριανισμού, γι' αυτό και ο Κουρής είναι ο πιστότερος θαυμαστής σας. Υπάρχει Δικαιοσύνη που θα κρίνει. Στέλνω μήνυμα στα διαπλεκόμενα τζάκια, παλιά και νέα, που σας συναναστρέφονται ότι θα λογοδοτήσουν. Εκλογές έχασαν πολλοί. Πολιτικοί ικανότεροι και σημαντικότεροι από εσάς. Δεν είναι ντροπή να χάνεις εκλογές. Θα το μάθετε και εσείς. Ντροπή είναι να επιχειρείς να επιβιώσεις με Κουρήδες και Βαξεβάνηδες» τόνισε εκνευρισμένος ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Τσίπρας, ατάραχος, με σαρδόνιο χαμόγελο, απάντησε ότι δεν υπάρχει παρακράτος ούτε παρακρατικοί μηχανισμοί. «Εχει να κάνει με τη δίωξη του κοινού εγκλήματος. Το ΣΔΟΕ, το Τμήμα Ναρκωτικών, παρακολουθούσε έναν ύποπτο για ναρκεμπορία, με εισαγγελική παραγγελία, έπεσε πάνω σε έναν συνεταίρο του μαυραγορίτη χρυσού και οι κοριοί της Αστυνομίας έπιασαν τον γραμματέα της Κεντρικής σας Επιτροπής και τον έμπιστό του φρουρό να συνομιλούν με τους κακοποιούς». Ο κ. Αυγενάκης φώναζε «είσαι ψεύτης και συκοφάντης!» στον κ. Τσίπρα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σκέπαζαν τις φωνές του με τις (περισσότερες) δικές τους «Δεν ντρέπεσαι; Ντροπή!», οι βουλευτές της ΝΔ σχολίαζαν αηδιασμένοι «πήγαμε στο πεζοδρόμιο τώρα...».

Οι εχθροί της αναμέτρησης


Παραδοσιακοί πολιτικοί, οι οποίοι δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τον τραμπουκισμό αντιπάλων χωρίς φραγμούς. Και έτσι πέρασε απαρατήρητο το σημαντικότερο από όσα είπε ο Πρωθυπουργός κλείνοντας τη συζήτηση: «Αυτό που παρουσιάζετε σήμερα εδώ είναι το ηθικό σας πρόσταγμα με το οποίο θα ξαναδιεκδικήσετε τη στήριξη του ελληνικού λαού για να έρθετε πίσω εσείς που οδηγήσατε τη χώρα στη λεηλασία και στη χρεοκοπία».

Οι εχθροί της αναμέτρησης του 2014 δεν υπάρχουν πια και έτσι ο κ. Τσίπρας φροντίζει να κατασκευάσει νέους. Τη σαπισμένη ελίτ που λεηλάτησε και χρεοκόπησε τη χώρα και τώρα ζητάει και τα ρέστα. Παλαιότερα του αρκούσε να ρίχνει τη ρετσινιά στους αντιπάλους του - π.χ., όποιος βουλευτής ψήφιζε Πρόεδρο Δημοκρατίας το 2015 είχε λαδωθεί από τα συμφέροντα -, αφού το πολιτικό σύστημα υποχωρούσε αμαχητί. Τώρα, όπως φαίνεται, θα βάλει στο παιχνίδι και παρακρατικούς μηχανισμούς, θα χρησιμοποιήσει ό,τι πιο σκοτεινό υπάρχει για να τροφοδοτήσει μια σύγκρουση που δεν υπάρχει στο πραγματικό μέτωπο της πολιτικής και της ζωής. Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι άλλοι.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (11)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Εύκολα κόλπα | 07/11/2017 06:01
  Για πολλοστή φορά το απλοϊκό κόλπο διχόνοιας αποδίδει (Πράσινοι και Βενετοί). Και δυστυχώς θα συνεχιστεί αυτή η "επιτυχής" μέθοδος όσο οι πολίτες αρνούνται την αυτοκριτική σκέψη και τον ευρύ ορίζοντα.
  απών
  απάντηση00
   
   
  Ο πιο αδίστακτος πρωθυπουργός στην κρισιμότερη κατάσταση που βρέθηκε η Πατρίδα μεταπολιτευτικά . | 06/11/2017 14:02
  Κυρία Κρουστάλλη , συγκαταλέγεσθε πλέον στην ολιγοπληθή κατηγορία των Δημοσιογράφων , που αρθρώνει λόγο με παρρησία , λόγο πολιτικά αιρετικό. Οι συνάδελφοί σας του έντυπου τύπου , μηδέ των του ΒΗΜΑΤΟΣ εξαιρουμένων , και των ΜΜΕ εν γένει , είτε υμνούν τον κ. Τσίπρα και λοιδορούν τον κ. Μητσοτάκη ή ,στην καλύτερη περίπτωση, κρατούν " ίσες αποστάσεις " . Πολλοί ' που "επί τα ετοίμα τρέπονται " θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας κατατρόπωσε τον κ. Μητσοτάκη . Κατά την γνώμη μου του έθεσε ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα από τον χολώδη κ. Τσίπρα . Ο οποίος μίλησε "κατά τον χαρακτήρα του " . Είναι ο χαρακτήρας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να υβρίζουν , να συκοφαντούν και να αυθαδιάζουν προσβάλλοντας τους πάντες .
  Έκτωρ
  απάντηση257
   
   
  Το πεζοδρόμιο είναι το προνομιακό πεδίο αυτής της αλητοπαρέας. | 06/11/2017 13:36
  Όσες δεκάδες η και εκατοντάδες εκατομμύρια κι αν έκλεψαν, μερικοί επίορκοι πολιτικοί των προηγουμένων κυβερνήσεων, δεν μπορεί να ακύρωση την πρωτοφανή για την ελληνική πραγματικότητα οικονομική και κοινωνική άνοδο των προηγούμενων σαράντα χρόνων. Θα ήταν τραγικό για τον ελληνικό λαό να περαπλανηθεί για ακόμα μια φορά από αυτή την πολιτική αλητοπαρέα που στο όνομα της κάθαρσης προσπαθεί να διχάσει τον Ελληνικό λαό για να επιβάλει την επικυριαρχία της. Οι άνθρωποι αυτοί είναι αδίστακτοι απατεώνες που το έχουν ήδη δείξει στην διαχείριση της πολιτικής εξουσίας και εάν αισθανθούν την ασφάλεια της επικυριαρχίας τους, ας μην αμφιβάλει κανένας το τι απάτες θα επιδείξουν και στο οικονομικό τομέα.
  Δημ
  απάντηση206
   
   
  PROS KYRIO MITSOTAKI | 06/11/2017 13:07
  H APANTYSIS GIA MENA KYRIE MITSOTAKI EINE APLI . SYNEXI YPENTHYMISI TO PSEMATON TOU TSIPRA KAI THN PERIODO TOU TOU PENTAMINOU TSIPRA/BAROUFAKI. AFTI GIA MENA EINE H AXEILIOS PTERNA TOU TSIPRA KAI AFTO PROSPATHI NA APOFIGI.POLITIKOS DEN EIME ALLA PREPI PANTOTE AFTA NA LEI O MITSOTAKIS.EKEI PONAI O TSIPRAS.GIA NA TELIONOUME AFTON TON EFIALTI TOU TSIPRA.
  NIONIOS ME NIONIO
  απάντηση242
   
   
  Προς Doro | 06/11/2017 12:40
  Κύριε/κυρία μου, γνωστοποιήστε μας παρακαλώ τι ακριβώς πίνετε? Όπως καταλαβαίνω, θα ήταν πολύ χρήσιμο να το ξέρουμε. Πλέον είναι καλή (και ίσως μοναδική) επιλογή η προσφυγή σε ....ουσίες, αν θέλουμε ως πολίτες να ανταπεξέλθουμε σε μία κυβερνητική καθημερινότητα που, 2 χρόνια τώρα, κανει το ασπρο-μαυρο!
  Σαν παραμύθι....
  απάντηση114
   
   
   
  Όταν η τύχη όχι μόνο δεν σε ευνοεί, αλλα σε κυνηγάει! Μέρος 1 | 06/11/2017 09:54
  Πολύ επιτυχημένο αυτό το άρθρο σας κ. Κρουστάλλη. Απόλυτα σωστή η εκτίμηση σας! Την περασμένη παρασκευή (03.11.2017) στην «Ώρα του πρωθυπουργού» διεξήχθη μια άψιλου επίπεδου συζήτηση στην βουλή όπου αντιστράφηκαν οι οροί των δυο μονομάχων. Ο ερωτώμενος έγινε ερωτών και το αντίθετο, πράγμα που σπάνια συμβαίνει σε τέτοιου επίπεδου συζητήσεις. Είδαμε πραγματικά έναν, με το δίκιο του, επιθετικό πρωθυπουργό, ο όποιος αντιμετώπισε με οίκτο, όπως του άξιζε και έτσι πρέπει πλέον να συμβαίνει και στο μέλλον, έναν ανίκανο και συρόμενο από έναν ακροδεξιό καραγκιόζη, πρόεδρο της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η στροφή της ΝΔ σε ακροδεξιά πρότυπα πρέπει να αποκαλύπτεται καθημερινά, υπεύθυνα τεκμηριωμένη, και σε τέτοιου επίπεδου συζητήσεις αν δεν θέλουμε να μην ξαναβρεθεί η χώρα προ της χρεοκοπίας όπως το 2009. Ο κ. Μητσοτάκης διδάχτηκε από την συνηθισμένη πρακτική που εφαρμόζει ο αντιπρόεδρος του στα αυτιάδικα κ.λπ. των ιδιωτικών καναλιών δλδ. με ύβρεις (ψεύτης, συκοφάντης κ.λπ.) και προσπάθησε με συκοφαντίες να ξελασπώσει αποφεύγοντας μια ουσιαστική συζήτηση για την ασφάλεια των πολιτών
  Doros
  απάντηση1342
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Όταν η τύχη όχι μόνο δεν σε ευνοεί, αλλα σε κυνηγάει! Μέρος 2 | 06/11/2017 09:49
  Είναι αλήθεια ότι στο διάστημα μεταξύ της κατάθεσης της ερώτησης από την ΚΟ της ΝΔ στην βουλή και της διεξαγωγής της συγκεκριμένης συζήτησης οι σημαντικές επιτυχίες της αστυνομίας στον πραγματικά επιχειρησιακό τομέα καταπολέμησης της εγκληματικότητας, η αποκάλυψη των σκανδαλών στην δική της Siemens και η εμπλοκή του Γραμματέα της ΝΔ σε περιπτώσεις βοηθείας εγκληματιών, ευνόησαν τον πρωθυπουργό με αποτέλεσμα να αντιστραφούν οι ρόλοι των συμμετασχόντων στην συζήτηση. Δεν ήταν όμως μόνο το ατυχές Momentum για τον κ. Μητσοτάκη αυτό που καθόρισε την ανωτερότητα του Τσίπρα και τον εξευτελισμό του αρχηγού της ΝΔ, ήταν οι επιτυχίες της μέχρι σήμερα κυβερνητικής πολίτικης που καθόρισε την αντικειμενική πραγματικότητα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής στην ποια οδηγήθηκε η χώρα από το 2015 μέχρι σήμερα. Ήταν η πολιτική της καταπολέμησης των αιτίων της κοινωνικής και οικονομικής κατάρρευσης της χώρας την οποία εφάρμοσε η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛ. Η καταπολέμηση της διαπλοκής, της οικογενειοκρατίας και της διαφθοράς. Όπως φαίνεται η συνεργασία αυτών των δυο κομμάτων ήταν, είναι και πιθανώς να καταστεί και στο μέλλον αναγκαία για να μην υπάρξουν φαινομενα πλέον τύπου Siemens, εξοπλιστικών, Μαυρικίου/Μουσσά, Αυγενακη κ.λπ.
  Doros
  απάντηση1526
   
-