από metereologos.gr
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
 
 

Από την αξιολόγηση στη στρατηγική της έντασης

Ο Αλ. Τσίπρας πολώνει και οξύνει το πολιτικό κλίμα – Προπαρασκευάζει «δολοφονίες χαρακτήρων» και καλλιεργεί ατμόσφαιρα εκλογικού αιφνιδιασμού, ασύμβατη στις συνθήκες σταθερότητας που απαιτεί η οικονομία
Από την αξιολόγηση στη στρατηγική της έντασης
Ο πολιτικός σχεδιασμός του Αλ. Τσίπρα δημιουργεί περιβάλλον έντασης και μακρόσυρτης προεκλογικής περιόδου, κάτι που δεν ταιριάζει με τις διακηρυγμένες επιδιώξεις για σταθεροποίηση και ανάπτυξη της οικονομίας
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η τρίτη αξιολόγηση, κατά τα φαινόμενα, οδεύει προς την ολοκλήρωσή της. Αυτό τουλάχιστον βεβαιώνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες, εγχώριοι και ξένοι. Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση μετέδωσε ακριβώς αυτή την προοπτική, με τον Πρωθυπουργό να υπαινίσσεται μάλιστα από το βήμα της Βουλής ότι επίκειται, ότι είναι προ των θυρών και θα συμβεί σύντομα, και σίγουρα πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.


Τα σήματα των Βρυξελλών


Αντιστοίχως οι Βρυξέλλες μετέδωσαν ανάλογα σήματα. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και στενός συνεργάτης του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ Μαργαρίτης Σχοινάς ενημέρωσε σε κλειστή συνάντηση στην Αθήνα τους επικεφαλής των μέσων ενημέρωσης ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά και  εκτός απροόπτου η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του προσεχούς Δεκεμβρίου», για να επακολουθήσει η επικύρωσή της στην αρχή του νέου έτους στο πρώτο Eurogroup του Ιανουαρίου.

Ηταν τέτοια η βεβαιότητα του κ. Σχοινά για το κλείσιμο της αξιολόγησης που θέλησε να ενημερώσει τους έλληνες δημοσιογράφους κυρίως για τη συνέχεια, για τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν σχετικά με το καθεστώς εποπτείας που θα επικρατήσει μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης, μετά δηλαδή την 20ή Αυγούστου 2018, οπότε και ολοκληρώνεται το δανειοδοτικό πρόγραμμα της τρόικας προς την Ελλάδα.

Για τον έλληνα εκπρόσωπο του κ. Γιούνκερ το μείζον θέμα από εδώ και πέρα είναι ο μηχανισμός επιτήρησης και εποπτείας, ώστε να αποτραπεί ενδεχόμενη δημοσιονομική εκτροπή και να μη διολισθήσει και πάλι η ελληνική οικονομία σε νέα δημοσιονομική κρίση. Και επ' αυτού ανέπτυξε τέσσερα πιθανά σενάρια, με επικρατέστερο το λεγόμενο «υβριδικό», το οποίο θα συνδυάζει έναν μηχανισμό επιτήρησης με ρύθμιση των χρεών, ως εγγύηση της εξόδου στις αγορές.

Κοινή είναι η πεποίθηση ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να τελειώνουν με το άγος των μνημονίων, κουράστηκαν να επιτηρούν και να πληρώνουν την Ελλάδα, επί της ουσίας βιάζονται να απαλλαγούν από το ελληνικό πρόβλημα και επιδιώκουν να μεταθέσουν απολύτως την ευθύνη στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, το οποίο θα κληθεί από τον Αύγουστο του 2018 να πειθαρχήσει και να σηκώσει ακέραιο το βάρος, αν πραγματικά θέλει να διατηρήσει η χώρα μας την επαφή με τις διαδικασίες εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης και ολοκλήρωσης.

Η έξοδος από το Μνημόνιο και το χρέος


Πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως, καθώς από τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη μόνη, χωρίς δεκανίκια, με ίδιες δυνάμεις, να απευθύνεται στις αγορές και να καλύπτει μέσω αυτών τις όποιες χρηματοδοτικές ανάγκες έχει. Οι βοήθειες που θα λάβει έως τότε συνδέονται κυρίως με την υπεσχημένη από το 2012 ρύθμιση του χρέους που θα προσφερθεί και με τις όποιες εγγυήσεις μπορεί να προσφέρει το σύστημα επιτήρησης και εποπτείας που θα συμφωνηθεί.

Ωστόσο, παρά τα όσα αισιόδοξα μεταδίδονται από πολλές κατευθύνσεις, ο δρόμος προς την έξοδο από τα μνημόνια δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Η διατήρηση κατ' αρχήν της δημοσιονομικής σταθερότητας δεν είναι εξασφαλισμένη, ούτε απαλλαγμένη από πολιτικούς και άλλους κινδύνους.

Θα απαιτήσει πειθαρχίες τις οποίες ιστορικά δεν διαθέτει το ελληνικό πολιτικό σύστημα, αντιθέτως έχει αποδείξει πάμπολλες φορές στο παρελθόν ότι είναι επιρρεπές στην ασυνέπεια.

Ο εκλογικός κύκλος λοιπόν μπορεί να προβάλει απειλητικός ανά πάσα στιγμή. Οπως συνηθίζει να λέει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, η αναγγελία και μόνον του τέλους των μνημονίων θα προκαλέσει πιέσεις στον προϋπολογισμό, καθώς θα ελευθερώσει κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, κάτι που με τη σειρά του θα κατακλύσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από «δίκαια αιτήματα» είτε για μείωση των φόρων είτε για αύξηση των δαπανών.

Η βόμβα των «κόκκινων» δανείων


Επιπλέον εκκρεμές και επικίνδυνο για τις ελληνικές οικονομικές εξελίξεις παραμένει το θέμα των τραπεζών, και ιδιαίτερα εκείνο της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Οι ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος έχουν αναλάβει την υποχρέωση να περιορίσουν εφέτος τα NPLs κατά 9 δισ. ευρώ και του χρόνου κατά 12 δισ. ευρώ. Οι παραπάνω στόχοι δεν είναι εύκολα επιτεύξιμοι και πολλά θα εξαρτηθούν από την ταχύτητα διενέργειας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ηδη η τρόικα έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι χωρίς έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν πρόκειται να κλείσει η αξιολόγηση.

Λέγεται μάλιστα ότι κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας επικρίθηκε εντόνως γιατί δεν λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας των συμβολαιογράφων προκειμένου να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Υπό το βάρος αυτών των πιέσεων και με την αγωνία των τραπεζιτών στα ύψη, το υπουργείο Ανάπτυξης υποσχέθηκε ότι στις 29 Νοεμβρίου οι πλατφόρμες θα είναι έτοιμες και οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα «τρέξουν», με σκοπό διευκολυνθούν οι τράπεζες και να μεταδοθεί ένα ισχυρό σήμα στην αγορά, και ιδιαίτερα στους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές», δηλαδή σε όσους έχουν αλλά δεν πληρώνουν εκ συστήματος, να προσέλθουν με θετική διάθεση στα ταμεία των τραπεζών, αλλιώς θα χάσουν τις περιουσίες τους.

Οπως και να έχει πάντως, η πορεία προς την έξοδο της κρίσης δεν θα είναι ένας υγιεινός περίπατος. Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βασανίζεται από το βάρος των φόρων και τον περιορισμό της ζήτησης, η κατανάλωση παραμένει υποτονική και η ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών περιορισμένη.

Αναιμική ανάκαμψη και πολιτική αβεβαιότητα


Η επιχειρηματική αγορά μετά την αισιοδοξία του τουριστικού καλοκαιριού βιώνει ένα δύσκολο φθινόπωρο. Ολες οι αλυσίδες λιανικών πωλήσεων είδαν τον τζίρο τους να υποχωρεί μετά τον Σεπτέμβριο, γεγονός που δηλώνει εισοδηματική καχεξία και παραπέμπει σε αναιμική ανάκαμψη. Ολοι πλέον αντιλαμβάνονται τη σημασία επιτάχυνσης των ιδιωτικών επενδύσεων και απαιτούν από τον Πρωθυπουργό να άρει το πλήθος των εμποδίων και να οργανώσει αναλόγως την κυβέρνησή του ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς, στην προώθηση και στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων τους.

Το δυστύχημα είναι ότι το πολιτικό κλίμα δεν βοηθάει. Η στρατηγική της έντασης που δείχνει να επιλέγει ο κ. Τσίπρας, όλο αυτό το κύμα σκανδαλολογίας που οργανώνει με σκοπό να πλήξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όσους το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι τον συνοδεύουν, υπονομεύει το κλίμα πολιτικής σταθερότητας που οι συνθήκες απαιτούν.
Γενικώς οι πολιτικές κινήσεις του κ. Τσίπρα δημιουργούν την εντύπωση ότι το κυβερνών κόμμα προτού καν ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση προπαρασκευάζει συνθήκες εκλογικού αιφνιδιασμού.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι ο ευρύς πια προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης προετοιμάζει συστηματικά και οργανωμένα «δολοφονίες χαρακτήρων» προκειμένου να απομειώσει τη δημοσκοπική υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας και να αναδείξει εκ νέου τις παλαιές διαφορές, να υψώσει δηλαδή τις κλασικές διλημματικές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς, επιδιώκοντας βεβαίως και τον εγκλωβισμό στο συγκεκριμένο δίπολο των ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς.

Προς προεκλογική περίοδο μακρά


Ουσιαστικά ο πολιτικός σχεδιασμός του κ. Τσίπρα δημιουργεί περιβάλλον μακρόσυρτης προεκλογικής περιόδου, κάτι που δεν ταιριάζει με τις διακηρυγμένες επιδιώξεις για σταθεροποίηση και ανάπτυξη της οικονομίας. Οι πολιτικές στοχεύσεις είναι εμφανώς ασύμβατες προς τις οικονομικές επιδιώξεις, εντείνουν την καχυποψία και γεννούν νέες αμφισβητήσεις. Θα περίμενε κανείς, στις παρούσες αβέβαιες ακόμη οικονομικές συνθήκες, κλίμα καταλλαγής και σίγασης των πολιτικών παθών, παρά όξυνση και εντάσεις. Εκτός κι αν όντως προπαρασκευάζει εκλογικό αιφνιδιασμό, θέλοντας να εκμεταλλευθεί το όποιο πλεονέκτημα δημιουργήσουν το διαφαινόμενο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και η πιθανολογούμενη ρύθμιση του χρέους.


Προς τη σύγκρουση


Οι Ευρωπαίοι θέλουν να τελειώνουν με το άγος των μνημονίων, κουράστηκαν να επιτηρούν και να πληρώνουν την Ελλάδα, επί της ουσίας βιάζονται να απαλλαγούν από το ελληνικό πρόβλημα και επιδιώκουν να μεταθέσουν απολύτως την ευθύνη στο ελληνικό πολιτικό σύστημα.
***

Η στρατηγική της έντασης που δείχνει να επιλέγει ο κ. Τσίπρας, όλο αυτό το κύμα σκανδαλολογίας που οργανώνει με σκοπό να πλήξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όσους το Μαξίμου θεωρεί ότι τον συνοδεύουν, υπονομεύει το κλίμα πολιτικής σταθερότητας που οι συνθήκες απαιτούν.
***

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι ο ευρύς πια προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης προετοιμάζει συστηματικά και οργανωμένα «δολοφονίες χαρακτήρων» προκειμένου να απομειώσει τη δημοσκοπική υπεροχή της ΝΔ.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (12)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  PAREL8ON | 06/11/2017 19:34
  O ALEKSHS THELH NA ANTIGRAPSH STA PANTA TON A.G.P'. ALLA DEN KATALABE OTI ZH 50 XRONIA META, GIAYTO TO MONO POY KSERH EINAI NA KANH KATALHPSH STA KRATIKA KTHRIA GIA NA ANEBAZH TO MISTO STOYS ARGOMISTOYS POY DH8EN DOYLEYOYN EKEI MESA ALLA KAI AYTO SHMERA DEN MPORH PLEON NA GINH DIOTI DANEIKA DEN DEINH PLEON H EYROPH
  andreas
  απάντηση10
   
   
  Προς DORO | 06/11/2017 18:56
  Τρως η πουλας ΣΑΝΟ το ιδιο κακο κανεις.
  Αντωνυμος
  απάντηση10
   
   
  Να μωρέ! Ο αριστερός ρε, ο κομμουνιστής ρε! | 06/11/2017 18:17
  Με τα Μαρξιστικά του σλογκαν! Με τα αριστερά του πιστεύω! Με δίχως γραβάτα εκεί σταθερός! Αλλά τα μεταξωτά βρακιά δεν τα βγάζει ντε! Ούτε τις μίζες αφήνει να του πέσουν! Εξάλλου με τον Συγκαμμένο συγκοβερνάει! Και ακροδεξιός και ακροαριστερός! Ενα απ΄όλα!
  Ο Μέγας Καμιλιέρης μας
  απάντηση10
   
   
  Κανείς πλέον δεν ψηφίζει | 06/11/2017 16:43
  με ιδεολογικά κριτήρια, το παιχνίδι θα κριθεί στα οικονομικά και μόνον.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση101
   
   
   
  Μια μικρή ερώτηση μόνο. | 06/11/2017 14:21
  Από τα νεφελώδη πολιτικά σχέδια και των δυο, ανακάλυψα μερικές κοινές συνιστώσες. Μήπως για τον λόγο αυτό θα μπορούσε να υπάρξει και κάποια συνεργασία των δυο προς όφελος του Έθνους? Ρωτώ αυτό για να διαψεύσω το ρητό, ότι όπου υπάρχουν δυο Έλληνες γείτονες να μην ανησυχείτε, διότι τελικά θα αυτό-θανατωθούν και οι δυο.
  Michail Leon
  απάντηση29
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Σίγουρα κ. Καρακούση με την θέση που εκφράζετε, βλ. τσιτάτο … Μέρος 1 | 06/11/2017 11:59
  «Η στρατηγική της έντασης που δείχνει να επιλέγει ο κ. Τσίπρας, όλο αυτό το κύμα σκανδαλολογίας που οργανώνει με σκοπό να πλήξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όσους το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι τον συνοδεύουν, υπονομεύει το κλίμα πολιτικής σταθερότητας που οι συνθήκες απαιτούν» αναφέρεστε στην αντιπαράθεση στο κοινοβουλιο μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη της περασμένης παρασκευής 03.11.2017. Όπου: Αντιστράφηκαν οι ρόλοι των δυο μονομάχων. Ο ερωτώμενος έγινε ερωτών και το αντίθετο, πράγμα που σπάνια συμβαίνει σε τέτοιου επίπεδου συζητήσεις. Είδαμε πραγματικά έναν, με το δίκιο του, επιθετικό πρωθυπουργό, ο όποιος αντιμετώπισε με οίκτο, όπως του άξιζε και έτσι πρέπει πλέον να συμβαίνει και στο μέλλον, έναν ανίκανο και συρόμενο από έναν ακροδεξιό καραγκιόζη, πρόεδρο της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η στροφή της ΝΔ σε ακροδεξιά πρότυπα πρέπει να αποκαλύπτεται καθημερινά και υπεύθυνα τεκμηριωμένη, και σε τέτοιου επίπεδου συζητήσεις αν δεν θέλουμε να μην ξαναβρεθεί η χώρα προ της χρεοκοπίας όπως το 2009. Ο κ. Μητσοτάκης διδάχτηκε από την συνηθισμένη πρακτική που εφαρμόζει ο αντιπρόεδρος του στα διάφορα «αυτοδικώ» κ.λπ. των ιδιωτικών καναλιών δλδ. με ύβρεις (ψεύτης, συκοφάντης κ.λπ.) και προσπάθησε με συκοφαντίες να ξελασπώσει αποφεύγοντας μια ουσιαστική συζήτηση για την ασφάλεια των πολιτών.
  Doros
  απάντηση630
   
   
   
  Σίγουρα κ. Καρακούση με την θέση που εκφράζετε, βλ. τσιτάτο… Μέρος 2 | 06/11/2017 11:54
  Είναι αλήθεια ότι στο διάστημα μεταξύ της κατάθεσης της ερώτησης από την ΚΟ της ΝΔ στην βουλή και της διεξαγωγής της συγκεκριμένης συζήτησης οι σημαντικές επιτυχίες της αστυνομίας στον πραγματικά επιχειρησιακό τομέα καταπολέμησης της εγκληματικότητας, η αποκάλυψη των σκανδαλών στην δική της Siemens και η εμπλοκή του Γραμματέα της ΝΔ σε περιπτώσεις βοηθείας εγκληματιών, ευνόησαν τον πρωθυπουργό με αποτέλεσμα να αντιστραφούν οι ρόλοι των συμμετασχόντων στην συζήτηση. Δεν ήταν όμως μόνο το ατυχές Momentum για τον κ. Μητσοτάκη αυτό που καθόρισε την ανωτερότητα του Τσίπρα και τον εξευτελισμό του αρχηγού της ΝΔ, ήταν οι επιτυχίες της μέχρι σήμερα κυβερνητικής πολίτικης που καθόρισε την αντικειμενική πραγματικότητα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής στην ποια οδηγήθηκε η χώρα από το 2015 μέχρι σήμερα. Ήταν η πολιτική της καταπολέμησης των αιτίων της κοινωνικής και οικονομικής κατάρρευσης της χώρας την οποία εφάρμοσε η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛ. Η καταπολέμηση της διαπλοκής, της οικογενειοκρατίας και της διαφθοράς. Όπως φαίνεται η συνεργασία αυτών των δυο κομμάτων ήταν, είναι και πιθανώς να καταστεί και στο μέλλον αναγκαία για να μην υπάρξουν φαινόμενα πλέον τύπου Siemens, εξοπλιστικών, Μαυρικίου/Μουσσά, Αυγενάκη κ.λπ. Με αλλα λόγια κ. Καρακούση ο πρωθυπουργός δεν επέτρεψε στον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κινδυνολογεί, να ψεύδεται και να συκοφαντεί την χώρα μας σαν μια χώρα της ανομίας την στιγμή που αυτή η χώρα βρίσκεται σε μια καμπή προς την ομαλότητα! κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κινδυνολογεί, να ψεύδεται και να συκοφαντεί την χώρα μας σαν μια χώρα της ανομίας την στιγμή που αυτή η χώρα βρίσκεται σε μια καμπή προς την ομαλότητα
  Doros
  απάντηση629
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Σχόλιο | 06/11/2017 07:51
  Βλάκας ο πολιτικός που επιλεγεί τέτοια "στρατηγική".
  Ελένη
  απάντηση377
   
   
  Να γιατί. | 06/11/2017 06:57
  Ανούσια και απαρχαιωμένη στρατηγική ανόητης πολιτικής αντίληψης. Κανείς δεν συμμετέχει στα κολπάκια α λα Τσίπρας.
  απών
  απάντηση386
   
-