Η χθεσινή εικόνα στη Βουλή, όπου κυριάρχησε η σφοδρή σύγκρουση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του δεύτερου, ήταν μια προβολή από το μέλλον. Και αυτό διότι, το επόμενο διάστημα αναμένεται να κυριαρχήσει η ένταση σε όλα τα επίπεδα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και μπορεί στο Μέγαρο Μαξίμου να επικρατεί «κόκκινος συναγερμός» για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, εντούτοις όμως ο στόχος είναι να μειωθεί περαιτέρω η διαφορά με τη ΝΔ που διατηρεί και πρωτιά, αλλά και σημαντική διαφορά στις μετρήσεις, αν και με διακυμάνσεις.

Η λογική που επικρατεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι να πληγεί όσο το δυνατόν περισσότερο η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ως εκ τούτου από εδώ και πέρα θα γίνονται συνεχείς επιθέσεις σε όλα τα επίπεδα και παράλληλα θα αξιοποιείται από τον επικοινωνιακό μηχανισμό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ κάθε δήλωση και κίνηση στελέχους της ΝΔ που μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ με κυβερνητική θητεία, έλεγαν μετά την συζήτηση στη Βουλή, ότι από τον τρόπο που κινήθηκε ο Πρωθυπουργός ήταν εμφανές πως αποτελεί μονόδρομο για τον ίδιο να επιχειρήσει να αποδυναμώσει όσο αυτό είναι εφικτό την αξιωματική αντιπολίτευση. Μάλιστα, σημειώνουν ότι ο Πρωθυπουργός και η ηγετική του ομάδα, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεγάλη μείωση της διαφοράς με τη ΝΔ έως το καλοκαίρι που τυπικά λήγει το τρίτο μνημόνιο, έχει επιλέξει μια στρατηγική δημιουργίας τεχνητής έντασης με γνώμονα, εάν δεν μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει το ποσοστό του, τουλάχιστον να μειωθούν αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτό, κατά τα ίδια στελέχη, δύναται να γίνει με δυο τρόπους: Ο ένας είναι να προβάλλονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο συνεχώς «διλήμματα» στη ΝΔ αν θα πάει δεξιά» ή κέντρο, με τη λογική ότι εάν επιλέξει στροφή προς τα δεξιά θα χάσει τους κεντρώους και εάν κατευθυνθεί προς το κέντρο, θα τον εγκαταλείψουν δεξιοί ψηφοφόροι. Αυτό αποτυπώθηκε και χθες στη Βουλή, σύμφωνα με τους πιο παρατηρητικούς και ο Αλ. Τσίπρας έθεσε στον Κυρ. Μητσοτάκη το θέμα περί δεξιάς στροφής με τον πρόεδρο της ΝΔ να του απαντά ότι η ΝΔ ανεβαίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει.

Ο δεύτερος τρόπος, στη λογική να μην επιτευχθεί η γαλάζια αυτοδυναμία, είναι η προβολή, όσο αυτό είναι εφικτό, δεξιών σχηματισμών που θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι μπορούν να πλήξουν τη ΝΔ, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν κεντροδεξιά στελέχη που αναφέρουν ανοικτά στις συζητήσεις τους για «πέμπτη φάλαγγα» εντός του κόμματος που υπονομεύει τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή αναδείχθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό η στρατηγική του Πρωθυπουργού, ο οποίος επέλεξε, εκτός από τα θέματα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, να βάλει το ζήτημα με τον γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη (ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για παρακράτος που όταν δεν εκβιάζει, συκοφαντεί, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο το στέλεχός του), αλλά και της Siemens, αναγκάζοντας εκτός από τον πρόεδρο της ΝΔ και την Ντόρα Μπακογιάννη να απαντήσει με οργισμένο ύφος.

Η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου, εκτός από την προσέλκυση κοινωνικών τάξεων που έχουν απογοητευθεί ή είναι αποστασιοποιημένες, εστιάζεται στην δημιουργία ρηγμάτων στο εσωτερικό της ΝΔ, αλλά και της πρόκλησης αναταραχής στην κεντροαριστερά. Ως προς την περίπτωση της ΝΔ είναι σαφές πως θα κινηθεί ο Πρωθυπουργός που το επόμενο διάστημα θα επενδύσει και στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση (αντίστοιχη της περυσινής 13ης σύνταξης), ελπίζοντας να την στριμώξει περαιτέρω.

Στην περίπτωση της κεντροαριστεράς ετοιμάζεται να…επενδύσει στο πεδίο των κοινωνικών δικαιωμάτων, καθώς ήδη από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι (ο Σταύρος Θεοδωράκης πιο κάθετα αρνητικός) τάσσονται κατά του σεναρίου να κατατεθεί εκ νέου το νομοσχέδιο για την εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις προσεχείς και όχι από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Μάλιστα στη σκιά των δημοσιευμάτων για την απλή αναλογική, μεταδίδεται από τα δυο κόμματα ότι «δεν θα τολμήσει η κυβέρνηση να ξαναφέρει το θέμα στη Βουλή» και μάλιστα στο πρόσφατο debate όλοι πλην δυο υποψηφίων ήταν αρνητικοί.

Το πρόβλημα όμως εστιάζεται στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να καταθέσει π.χ. νομοσχέδιο για την ευθανασία _το είχε αφήσει ανοικτό ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής_ τι θα πράξουν οι δυο Κοινοβουλευτικές Ομάδες, με δεδομένο ότι πιθανότατα οι ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν.