Η σφοδρή μετωπική σύγκρουση μεταξύ Τσίπρα-Μητσοτάκη στην Βουλή με αφορμή την ερώτηση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την ανομία και την εγκληματικότητα, έλαβε εκρηκτικό χαρακτήρα με βαριές μομφές και κατηγορίες εκατέρωθεν που ξεπέρασαν την «ατζέντα» της συζήτησης.

Οι αλληλοκατηγορίες για ψεύδη και συκοφαντίες, οι προσωπικές επιθέσεις και οι αντεγκλήσεις φόρτισαν το κλίμα που ούτως ή άλλως αναμενόταν να είναι «θερμό». Στη ΝΔ γνώριζαν άλλωστε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα περιοριστεί στα θέματα της εγκληματικότητας, αλλά θα θέσει στην συζήτηση το θέμα Αυγενάκη αλλά και τις καταθέσεις της γραμματέως του φυγόδικου Μ. Χριστοφοράκου περί «δώρων» της Siemens με αποδέκτη τον Κυρ. Μητσοτάκη. Και για μεν το δεύτερο ζήτημα μπορεί ο πρόεδρος της ΝΔ να έχει απαντήσει και στο παρελθόν αλλά και τώρα διαψεύδοντας κατηγορηματικά τον ισχυρισμό αυτό («Δεν πήρα κανένα δώρο από καμία Siemens. Μην το ξανακάνετε διότι ψεύδεστε», είπε στον κ. Τσίπρα ο ίδιος), ωστόσο για το θέμα Αυγενάκη, η διάσταση που έλαβε η αντιπαράθεση άγγιξε το «κόκκινο».

«Μέχρι τώρα έντυπα και ιστοσελίδες ήταν φερέφωνα της κυβέρνησης. Πρώτη φορά βλέπω πρωθυπουργό φερέφωνο εφημερίδας. Εκείνες γράφουν κι εσείς εκφωνείτε», είπε ο κ. Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι μίλησε ως «επίσημος εκπρόσωπος του παρακράτους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που τρέφεται από σκοτεινούς μηχανισμούς που όταν δεν εκβιάζει συκοφαντεί και πάντα με την στήριξη συγκεκριμένων μέσων ενημέρωσης». «Γυρίσατε τη χώρα και την επιστρέψατε στην χειρότερη περίοδο του Αυριανισμού. Για αυτό και ο κ. Κουρής είναι υποστηρικτής σας. Ευτυχώς όμως υπάρχει η Δικαιοσύνη», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, δέχθηκε έντονη πίεση από τον πρωθυπουργό για το θέμα Αυγενάκη, κάτι που αποτέλεσμα το ισχυρότερο βέλος στην φαρέτρα του κατά την συζήτηση για την ανομία, προκειμένου να επιχειρήσει έναν συμψηφισμό, αφού όπως είπε «η ανομία δεν συχνάζει μόνο στα Εξάρχεια αλλά και στην ίδια την αυλή σας», τονίζοντας ότι η ΕΛΑΣ έχει κουραστεί να συλλαμβάνει ανθρώπους με τους οποίους συναγελάζεται ο γραμματέας της ΝΔ. «Αυτοί είναι οι άριστοι με τους οποίους κάνουν παρέα οι συνεργάτες σας», είπε στον πρόεδρο της ΝΔ. Και τον κατηγόρησε ότι δεν τόλμησε να αποπέμψει τον κ. Αυγενάκη, ο οποίος μάλιστα αντέδρασε πολλές φορές από το έδρανό του προκαλώντας μια ασυνήθιστη παρέμβαση από το πρωθυπουργικό έδρανο: «Κάτσε κάτω εσύ!», του είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ και ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσηςπαρενέβη εγκαλώντας τον βουλευτή της ΝΔ: «Το θράσος αρκετό. Αυτά στα κανάλια όχι εδώ». «Δεν τολμήσατε να αποπέμψετε τον συνεργάτη σας για τις συναλλαγές του με το παρακράτος», είπε ακόμα στον κ. Μητσοτάκη, ρωτώντας τον αν θεωρεί αυτονόητο ο γραμματέας της ΝΔ «να συναγελάζεται, να φωτογραφίζεται, να προστατεύει πρόσωπα του κοινού ποινικού δικαίου».

«Όχι μόνο δεν σας φοβόμαστε αλλά όσο ακολουθείται μεθόδους λάσπης θα συντριβείτε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού», του απάντησε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «είναι ντροπή να προσπαθείς να επιβιώνεις με αθλιότητες και συκοφαντίες μέσα από συμμαχίες με Κουρήδες και Βαξεβάνηδες».Μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ ρώτησε τον πρωθυπουργό: «Ως προς το παρακράτος δεν σας φαίνεται παράξενο ότι κάθε φορά διαρρέουν στην ίδια εφημερίδα επιλεκτικά αποσπάσματα συνομιλιών στελεχών της ΝΔ; Σας φαίνεται λογικό; Δεν μπορείτε να διασφαλίσετε το απόρρητο των επικοινωνιών;», με τον κ. Τσίπρα να σχολιάζει ότι η παρακολουθήσεις των τηλεφώνων έγιναν νομίμως μετά από εισαγγελική παραγγελία στο πλαίσιο συγκεκριμένης έρευνας που οδήγησε στην εξιχνίαση εγκληματικών πράξεων.

Το θέμα Αυγενάκη σχολιάστηκε αργότερα και από την εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη η οποία είπε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι «ο κ. Αυγενάκης έχει δώσει ο ίδιος μία συνέντευξη,απ´ ότι μας ενημέρωσε, στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, οπότε από κει μπορείτε να έχετε την απομαγνητοφώνηση και θα μείνουμε εκεί, τα υπόλοιπα τα ακούσατε στη Βουλή».

Από τα θέματα που κυριάρχησαν στην συζήτηση ήταν και ο νόμος Παρασκευόπουλου, υπέρ του οποίου τάχθηκε ευθέως ο πρωθυπουργός απαντώντας στις επικρίσεις του κ. Μητσοτάκη και κατηγορώντας τον ότι υιοθετεί μια ακροδεξιά ρητορική. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας τον χαρακτήρισε «αναγκαίο νόμο γιατί γνωρίζετε το χάος που επικρατούσε στις φυλακές», ενώ για τον κατηγορούμενο για τον φόνο Ζαφειρόπουλου είπε ότι δεν βρέθηκε έξω εκτός φυλακής λόγω του νόμου Παρασκευόπουλου, αλλά κάνοντας χρήση αδείας. Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης διότι με τις ευνοϊκές διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου και την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, άνοιξε τις πόρτες των φυλακών. «Καταφέρατε να βγάλετε τους ποινικούς από τα κελιά. Σχεδόν 2.000 έγκλειστοι για σκληρές εγκληματικές πράξεις βγήκαν», του είπε και τον κάλεσε να ζητήσει συγγνώμη από τα θύματα εγκληματικών πράξεων που προκάλεσαν στοιχεία που βγήκαν από τις φυλακές. «Αλλάξτε το νόμο Παρασκευόπουλου. Ζητήστε συγγνώμη από τα θύματα», του είπε χαρακτηριστικά.

Αντίδραση Αυγενάκη

Για συκοφαντίες και για αθλιότητες κάνει λόγο ο Λευτέρης Αυγενάκης σχετικά με τις καταγγελίες για συναλλαγές του με κακοποιούς κατηγορώντας μάλιστα την εφημερίδα που ανέδειξε το θέμα πως καθοδηγείται από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Σκάι, τονίζει πως η ΝΔ κινείται στο φως, με αισιοδοξία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο σκοτάδι, καλλιεργεί την παρακμή, το διαχωρισμό και κυρίως το μίσος.

Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη όλοι οι βουλευτές δέχονται καθημερινά εκατοντάδες τηλέφωνα, συνομιλούν και συναντούν εκατοντάδες κόσμο ανά την Ελλάδα, ακούν παράπονα, προσδοκίες, διαφωνίες και δέχονται, λογικά, και παράλογα αιτήματα. Όπως λέει, πολλές φορές οι βουλευτές βοηθούν ανθρώπους, σε εύλογα αιτήματα, τους οποίους απλά γνωρίζουν ή τους συστήνουν γνωστοί και φίλοι, χωρίς να είναι υποχρεωτικό να γνωρίζει κανείς λεπτομέρειες γι’ αυτούς.

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση τονίζει πως του ζητήθηκε να συνδράμει σε ένα θέμα που είχε να κάνει με την παράταση μιας ιδιωτικής μίσθωσης και μέχρι εκεί. «Είναι βέβαιο ότι δεν γνώριζα, αλλά και σήμερα δεν γνωρίζω, αν και με ποιο τρόπο εμπλέκεται με τη Δικαιοσύνη, αν έχει καταδικαστεί ή όχι για παράνομες πράξεις, παρά τα όσα γράφονται, τα οποία πολλές φορές και δεν ευσταθούν. Αυτά είναι απολύτως συκοφαντικά» δηλώνει κάνοντας λόγο για παρακρατικές μεθόδους.

Μάλιστα εξαπολύει επίθεση στην εφημερίδα που ανέδειξε το θέμα κατηγορώντας την πως καθοδηγείται από το Μέγαρο Μαξίμου και πως έχει επιτεθεί με αλλεπάλληλα συκοφαντικά δημοσιεύματα -πρώτ’ απ’ όλα- στον πρόεδρο της ΝΔ. Ο γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ δηλώνει πως έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη και πως θα φτάσει μέχρι τέλους χαρακτηρίζοντας εξόχως συκοφαντικά τα όσα γράφονται για διαπλοκή, ρουσφέτια με ποινικούς, απαγωγές, εκβιασμούς.

«Δηλαδή με κατηγορεί ο κ. Βαξεβάνης στο επτασέλιδο “αφιέρωμά” του ότι συναλλάχτηκα με έναν μεγάλο κακοποιό για να πάρω ένα πουκάμισο. Δηλαδή εάν πράγματι βρισκόμουν σε εγκληματικά κυκλώματα όπως με κατηγορεί ο κ. Βαξεβάνης θα ζητούσα ένα πουκάμισο; Και σας λέω ότι όποιος είχε το κουράγιο να διαβάσει 7 σελίδες, όχι μία και δύο, κατάλαβε το μέγεθος της συκοφαντίας.

Η αθλιότητα και αναλήθεια είναι ότι ο κ. Βαξεβάνης συνδέει το πρόσωπό μου -με αφορμή μία συνομιλία μου δευτερολέπτων για άσχετο θέμα, χωρίς καμία διάσταση παρανομίας- με πρωταγωνιστικό ρόλο, σε βαριές ποινικές υποθέσεις. Είναι αυτό που λέει ο ποιητής “για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη”» καταλήγει ο κ. Αυγενάκης.

Το σχόλιο της Ντ. Μπακογιάννη

Σκληρή απάντηση έδωσε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της κατά τη διάρκεια της σημερινής ομιλίας του στη Βουλή.

«Ο πρωθυπουργός σήμερα αναφέρθηκε στο όνομά μου και με συνέδεσε με τη διαφυγή κατηγορουμένων στο εξωτερικό. Όφειλε να γνωρίζει ότι η απαγόρευση εξόδου από μια χώρα ούτε επιβάλλεται ούτε κοινοποιείται, σε κανένα μέρος του κόσμου, από τον υπουργό Εξωτερικών. Είναι αρμοδιότητα της δικαιοσύνης και τον αρχών» ανέφερε για να προσθέσει.

«Θα περίμενε κανείς ακόμη και από τον κ. Τσίπρα να γνωρίζει τα στοιχειώδη. Διαφορετικά, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι στην προσπάθειά του να κρατηθεί στην εξουσία, εν γνώσει του συνεχίζει την προσφιλή του μέθοδο της λάσπης στον ανεμιστήρα».