Η 2η Τριμερής Συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία, υλοποιώντας ένα ακόμα βήμα στην διακοινοβουλευτική συνεργασία των τριών χωρών, αλλά και σε θέματα όπως οι υδάτινοι πόροι, η επιχειρηματικότητα, η έρευνα, η καινοτομία και η εκπαίδευση. Οι τρεις πρόεδροι μάλιστα υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη συνεργασίας των τριών κοινοβουλίων στα θέματα αυτά, ενώ τονίστηκε η ανάγκη τακτικής ανταλλαγής πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών ως βασικό εργαλείο στις συνολικές προσπάθειες. Η επόμενη τριμερής θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα το 2018.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, η τριμερής «εδράζεται στην πίστη που έχουμε οι πρόεδροι των κοινοβουλίων των τριών χωρών ότι θα είναι κάτι πολύ χρήσιμο για όλη την περιοχή αυτό που κάνουμε, εδράζεται επίσης στη στρατηγική των κυβερνήσεων των τριών χωρών που συστηματικά τα τελευταία χρόνια έχουν βάλει γέφυρες, έχουν θέσει θεμέλια σε μια περισσότερο στενή και συστηματική συνεργασία για την ανάδειξη της περιοχής». Και τόνισε πως όσο περισσότερες πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται ανάμεσα σε χώρες, θρησκευτικούς ηγέτες, κοινωνικές και πολιτισμικές ομάδες, πανεπιστημιακά ιδρύματα ή επιχειρηματικά φόρα αυτού του επιπέδου, τόσο διαμορφώνεται ένα πλέγμα σχέσεων που μπορεί να εγγυηθεί στο προσεχές μέλλον μια διαφορετική μοίρα και για τους λαούς μας και για την ευρύτερη περιοχή.

«Πέραν του θετικού τόνου που έχουμε επιλέξει να δώσουμε στη συνεργασία μας, θα ήταν άτοπο να αγνοήσουμε τα κάποια εμπόδια που τίθενται. Θα πρέπει, επιτέλους, όλοι να εργαστούμε για ειρήνη, ανάπτυξη και σταθερότητα στην περιοχή μας», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ενώ αναφερθείς στο Κυπριακό τόνισε πως «είναι απαραίτητη μια συμφωνημένη, δίκαιη, ισορροπημένη και βιώσιμη λύση, βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο, ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες της χώρας». «Ως προς δε το Μεσανατολικό, η ειρηνική επίλυσή του, στη βάση της λύσης των δύο κρατών, είναι αναγκαία προκειμένου να εμπεδωθεί η ειρήνη, ή ασφάλεια, η σταθερότητα και η ανάπτυξη της περιοχής», πρόσθεσε ο κ. Βούτσης.