Ταμείο για «κουρεμένους καταθέτες» σχεδιάζεται στην Κύπρο. Η πρωτοβουλία ανήκει στο κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού, του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Σύμφωνα με την πρόταση, το Ταμείο θα ενισχύεται σταδιακά από δημοσιονομικά πλεονάσματα και ενδεχομένως από δημόσια ακίνητα, προκειμένου σε βάθος χρόνου να αποζημιωθούν ως ένα βαθμό οι Κύπριοι κουρεμένοι καταθέτες του 2013. Να σημειωθεί επίσης ότι τότε είχαν υποσχεθεί στους καταθέτες που είδαν ένα πρωί (2013) να λεφτά τους, άνω των 100.000 ευρώ, που ήταν καταθετημένα στις τράπεζες να εξαφανίζονται ότι θα ελάμβαναν και μελλοντικές μετοχές, ως αποζημίωση, από το φυσικό αέριο που επρόκειτο να εκμεταλλευτεί η κυπριακή κυβέρνηση από τα θαλάσσια οικόπεδα, όπου διαπιστώθηκαν μαζικές ποσότητες φυσικού αερίου.
Στην Ελλάδα, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις των πολιτικών κομμάτων, σήμερα δεν ακούγεται κουβέντα για πιθανές αποζημιώσεις των κουρεμένων μικροομολογιούχων του Δημοσίου. Να καταλάβετε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος έχει τέσσερις φορές καταθέσει από τον Ιούνιο ερώτηση προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ζητώντας να ενημερώσει για το εάν η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει κάποιο σχέδιο υποστήριξης των 15.000 φυσικών προσώπων και των οικογενειών τους που επλήγησαν από το PSI, αλλά και να τοποθετηθεί επί της πρότασης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης των εν λόγω ομολογιούχων.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και ο αναπληρωτής του Γιώργος Χουλιαράκης δεν έχουν μπει στο κόπο να εμφανιστούν στη Βουλή για το θέμα αυτό. Πάντως, οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα» αναφέρουν πως τα χέρια της κυβέρνησης είναι δεμένα στο θέμα αυτό, διότι στο πλαίσιο της αρχής της ίσης μεταχείρισης η Ελλάδα έπρεπε να αποζημιώσει με τον ίδιο τρόπο όλους του κουρεμένους ομολογιούχους του 2012 και δεν μπορεί να κάνει διακρίσεις σε Έλληνες και ξένους, θεσμικούς και μη θεσμικούς…
Υπενθυμίζεται ότι έφτασε στο 47,5% το τελικό ποσοστό του κουρέματος των ανασφάλιστων (άνω των 100.000 ευρώ) καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, όπως είχε τότε ανακοινωθεί από την κυπριακή κυβέρνηση. Με βάση το διάταγμα για εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου, έχει ήδη μετατραπεί σε μετοχές το 37,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων. Επειτα από συμφωνία πρόκειται να μετατραπεί σε κεφάλαιο ένα επιπλέον 10% των καταθέσεων. Ποσοστό 5% θα μετατραπεί σε μετοχές και 5% σε μετατρέψιμα χρεόγραφα (co-co’s), που θα μετατρέπονται σε μετοχές μόνο όταν ο κεφαλαιακός πήχης υποχωρήσει κάτω από τα απαραίτητα επίπεδα.
Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 50.000 Ελλαδίτες καταθέτες και Ομολογιούχοι κυπριακών τραπεζών έχασαν τα λεφτά τους από το «κούρεμα» στην Κύπρο. Τι θα απογίνουν όλοι αυτοί; Θα περιληφθούν ή όχι στις ρυθμίσεις για το κυπριακό Ταμείο, στο οποίο υποσχέθηκε ότι θα δημιουργήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης; Επίσημες ανακοινώσεις δεν υπήρξαν ακόμα, καθ΄ότι στην Κύπρο εισήλθαν όλα τα πολιτικά κόμματα σε προεκλογική περίοδο ενόψει των προεδρικών εκλογών. Και βεβαίως δεν έγινε καμία διευκρίνιση εάν στην δικαίωση των ομολογιούχων που έχασαν τα χρήματά τους από το κούρεμα περιλαμβάνονται οι πάντες. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί ρώσοι εκατομμυριούχοι έχασαν εκατομμύρια από το κούρεμα αυτό.
Ελπίδες ωστόσο, να πάρουν τα χρήματά τους πίσω για τους 50.000 Ελλαδίτες Καταθέτες και Ομολογιούχους κυπριακών Τραπεζών υπάρχουν με την προσφυγή τους στην Δεσμευτική Διεθνή Διαιτησία υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Washington
Μαζί με την άφιξη των hedge funds στην ελληνική αγορά που ποντάρουν στα κέρδη που θα φέρει η ανάκαμψη έρχονται και οι εξειδικευμένοι δικηγόροι που εγείρουν δικαστικές διεκδικήσεις δίνοντας ελπίδες στους έλληνες πολίτες που κουρεύτηκαν οι καταθέσεις τους να κερδίσουν πίσω τη χαμένη περιουσία τους. Τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία που διεκδικούν αποζημιώσεις σε διεθνή δικαστήρια από τράπεζες, μεγάλες εταιρίες ή και κράτη είναι «νέο φρούτο» για τα ελληνικά πράγματα, αλλά πρόκειται για μια καθιερωμένη πρακτική στο εξωτερικό.