Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η τρίτη αξιολόγηση φαντάζει προεξοφλημένη και το αποτέλεσμά της, κατά τα φαινόμενα, θα αποτελέσει τη βάση για τη συνέχεια, για το επόμενο βήμα, για τη σχέση δηλαδή που θα συνδέει τη μεταμνημονιακή Ελλάδα με την Ευρώπη.

Όπως περιέγραψε στην Αθήνα ανώτερο στέλεχος της Κομισιόν, που απηχεί τις απόψεις Γιούνκερ, η Ελλάδα λογικά πρέπει να προετοιμάζεται για την επόμενη φάση και όπως είπε χαρακτηριστικά για «ένα υβριδικό σχήμα εποπτείας» που θα τη συνοδεύει στην μεταμνημονιακή εποχή.
Θεωρητικά, σύμφωνα πάντα με το ίδιο στέλεχος της Κομισιόν, η Ελλάδα, στο βαθμό που θα κλείσει μέχρι τις αρχές του προσεχούς Ιανουαρίου την τρίτη αξιολόγηση, θα έχει την ευκαιρία στο πρώτο εξάμηνο του νέου χρόνου να διαπραγματευτεί το πλαίσιο των σχέσεων που θα επικρατήσει μετά την 20η Αυγούστου του 2018, οπότε και λήγει το παρόν πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης και βοήθειας.
Κατ’ αυτόν τα σενάρια είναι τέσσερα: Πρώτο, αλλά και λιγότερο πιθανό καθώς κανείς δεν το θέλει ούτε μπορεί να το υποστηρίξει, αφορά την υιοθέτηση ενός τέταρτου μνημονίου, το δεύτερο περιγράφει μια καθαρή έξοδο χωρίς μνημόνιο και άλλες υποχρεώσεις, το οποίο είναι παρακινδυνευμένο και απαιτεί την έγκριση των αγορών, ο τρίτο εκείνο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής που θα συνοδεύεται από μέτρα και ρυθμίσεις εποπτείας και το τέταρτο που κατά τον εκπρόσωπο της Κομισιόν είναι υβριδικό, ταιριάζει με όσα έχουν προηγηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και προβλέπει μια συνδυασμένη λύση εποπτείας και εγγυημένης εξόδου στις αγορές. Το τέταρτο και επικρατέστερο σενάριο προϋποθέτει την επαναρύθμιση του χρέους, η οποία θα αποτελεί και την εγγύηση της μονιμότερης και αδιατάρακτης εξόδου στις αγορές.
Συμπερασματικά και με βάση την ενημέρωση που έγινε στην Αθήνα η τρίτη αξιολόγηση οδεύει προς το τέλος της και στο επόμενο εξάμηνο θα ακολουθήσουν εντατικές διαβουλεύσεις προκειμένου να βρεθεί το καταλληλότερο σχήμα εποπτείας που θα συνοδεύει την ελληνική οικονομία μετά τις 20 Αυγούστου του 2018. οπότε και λήγει το υπάρχον πρόγραμμα στήριξης.
Ο κοινοτικός αξιωματούχος απέφυγε οποιαδήποτε πολιτικό σενάριο, αλλά δεν έκρυψε ότι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι απόλυτα ενημερωμένος για τους σχεδιασμούς των Βρυξελλών.
Επιπλέον κατέστησε σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί το θέμα των ελληνικών Τραπεζών σημαντικό μεν, αλλά εν πολλοίς διευθετημένο, επειδή προηγήθηκε η αναδιάρθρωση των πιστωτικών ιδρυμάτων στη χώρα και έτσι δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για τη συνέχεια, παρά θα αντιμετωπιστεί με προσοχή μεν αλλά με σχετική ευελιξία, ώστε να μην εξελιχθεί σε μείζον θέμα ικανό να διαταράξει την πορεία εξόδου από την κρίσης.
Ο ίδιος παράγων εξήρε τη στάση της Ελλάδας στο μεταναστευτικό και σημείωσε με νόημα ότι ο κ. Γιούνκερ υπερασπίζεται τη διατήρηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, όπως και η ελληνική κυβέρνηση. Εκτίμησε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση παρά τις πολλές αντιδράσεις από τμήματα της Ευρώπης και επέμεινε πως τυχόν διακοπή των ενταξιακών διαδικασιών και αποκοπή της Τουρκίας από την Ευρώπη θα οδηγήσει σε πρωτοφανές μεταναστευτικό κύμα τέτοιας έντασης που εκείνο του 2015 θα μοιάζει αστείο.
Επίσης ο κοινοτικός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε διαδικασία απορρόφησης των ανθενωσιακών κινήσεων, του Brexit συμπεριλαμβανομένου, και επέμεινε ότι αντιθέτως οδεύουμε προς την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Υπενθύμισε τις προτάσεις Γιούνκερ, μίλησε για την τοποθέτηση ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών με αρμοδιότητες σαν κι αυτές της Μονγκερίνι, της ιταλίδας επιτρόπου που προΐσταται της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής για την ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης και ακόμη αναφέρθηκε στην ανάγκη διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είπε χαρακτηριστικά ότι την άνοιξη του 2019, στην προγραμματισμένη σύνοδο επί ρουμανικής προεδρίας, τότε που θα επισημοποιείται το Βrexit, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για τη διεύρυνσή της να υποδεχτεί στους κόλπους της δύο νέα μέλη και συγκεκριμένα τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.