από metereologos.gr
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
 
 

Υβριδικό σύστημα εποπτείας για την Ελλάδα, θα συνοδεύει τη λύση για το χρέος

Κοινοτικός παράγων προεξοφλεί το τέλος της τρίτης αξιολόγησης και περιγράφει τα σενάρια της μεταμνημονιακής εποχής - Ανοιξη του 2019 η διεύρυνση της ΕΕ με Σερβία και Μαυροβούνιο - Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας
Υβριδικό σύστημα εποπτείας για την Ελλάδα, θα συνοδεύει τη λύση για το χρέος
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η τρίτη αξιολόγηση φαντάζει προεξοφλημένη και το αποτέλεσμά της, κατά τα φαινόμενα, θα αποτελέσει τη βάση για τη συνέχεια, για το επόμενο βήμα, για τη σχέση δηλαδή που θα συνδέει τη μεταμνημονιακή Ελλάδα με την Ευρώπη.

Όπως περιέγραψε στην Αθήνα ανώτερο στέλεχος της Κομισιόν, που απηχεί τις απόψεις Γιούνκερ, η Ελλάδα λογικά πρέπει να προετοιμάζεται για την επόμενη φάση και όπως είπε χαρακτηριστικά για «ένα υβριδικό σχήμα εποπτείας» που θα τη συνοδεύει στην μεταμνημονιακή εποχή.

Θεωρητικά, σύμφωνα πάντα με το ίδιο στέλεχος της Κομισιόν, η Ελλάδα, στο βαθμό που θα κλείσει μέχρι τις αρχές του προσεχούς Ιανουαρίου την τρίτη αξιολόγηση, θα έχει την ευκαιρία στο πρώτο εξάμηνο του νέου χρόνου να διαπραγματευτεί το πλαίσιο των σχέσεων που θα επικρατήσει μετά την 20η Αυγούστου του 2018, οπότε και λήγει το παρόν πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης και βοήθειας.

Κατ' αυτόν τα σενάρια είναι τέσσερα: Πρώτο, αλλά και λιγότερο πιθανό καθώς κανείς δεν το θέλει ούτε μπορεί να το υποστηρίξει, αφορά την υιοθέτηση ενός τέταρτου μνημονίου, το δεύτερο περιγράφει μια καθαρή έξοδο χωρίς μνημόνιο και άλλες υποχρεώσεις, το οποίο είναι παρακινδυνευμένο και απαιτεί την έγκριση των αγορών, ο τρίτο εκείνο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής που θα συνοδεύεται από μέτρα και ρυθμίσεις εποπτείας και το τέταρτο που κατά τον εκπρόσωπο της Κομισιόν είναι υβριδικό, ταιριάζει με όσα έχουν προηγηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και προβλέπει μια συνδυασμένη λύση εποπτείας και εγγυημένης εξόδου στις αγορές. Το τέταρτο και επικρατέστερο σενάριο προϋποθέτει την επαναρύθμιση του χρέους, η οποία θα αποτελεί και την εγγύηση της μονιμότερης και αδιατάρακτης εξόδου στις αγορές.

Συμπερασματικά και με βάση την ενημέρωση που έγινε στην Αθήνα η τρίτη αξιολόγηση οδεύει προς το τέλος της και στο επόμενο εξάμηνο θα ακολουθήσουν εντατικές διαβουλεύσεις προκειμένου να βρεθεί το καταλληλότερο σχήμα εποπτείας που θα συνοδεύει την ελληνική οικονομία μετά τις 20 Αυγούστου του 2018. οπότε και λήγει το υπάρχον πρόγραμμα στήριξης.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος απέφυγε οποιαδήποτε πολιτικό σενάριο, αλλά δεν έκρυψε ότι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι απόλυτα ενημερωμένος για τους σχεδιασμούς των Βρυξελλών.

Επιπλέον κατέστησε σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί το θέμα των ελληνικών Τραπεζών σημαντικό μεν, αλλά εν πολλοίς διευθετημένο, επειδή προηγήθηκε η αναδιάρθρωση των πιστωτικών ιδρυμάτων στη χώρα και έτσι δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για τη συνέχεια, παρά θα αντιμετωπιστεί με προσοχή μεν αλλά με σχετική ευελιξία, ώστε να μην εξελιχθεί σε μείζον θέμα ικανό να διαταράξει την πορεία εξόδου από την κρίσης.

Ο ίδιος παράγων εξήρε τη στάση της Ελλάδας στο μεταναστευτικό και σημείωσε με νόημα ότι ο κ. Γιούνκερ υπερασπίζεται τη διατήρηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, όπως και η ελληνική κυβέρνηση. Εκτίμησε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση παρά τις πολλές αντιδράσεις από τμήματα της Ευρώπης και επέμεινε πως τυχόν διακοπή των ενταξιακών διαδικασιών και αποκοπή της Τουρκίας από την Ευρώπη θα οδηγήσει σε πρωτοφανές μεταναστευτικό κύμα τέτοιας έντασης που εκείνο του 2015 θα μοιάζει αστείο.

Επίσης ο κοινοτικός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε διαδικασία απορρόφησης των ανθενωσιακών κινήσεων, του Brexit συμπεριλαμβανομένου, και επέμεινε ότι αντιθέτως οδεύουμε προς την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Υπενθύμισε τις προτάσεις Γιούνκερ, μίλησε για την τοποθέτηση ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών με αρμοδιότητες σαν κι αυτές της Μονγκερίνι, της ιταλίδας επιτρόπου που προΐσταται της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής για την ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης και ακόμη αναφέρθηκε στην ανάγκη διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είπε χαρακτηριστικά ότι την άνοιξη του 2019, στην προγραμματισμένη σύνοδο επί ρουμανικής προεδρίας, τότε που θα επισημοποιείται το Βrexit, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για τη διεύρυνσή της να υποδεχτεί στους κόλπους της δύο νέα μέλη και συγκεκριμένα τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόσο κοντά είμαστε στο τέλος των μνημονίων 
 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  Απάντηση προς «Γνωθι σαυτον». | 01/11/2017 14:54
  Απάντηση προς «Γνωθι σαυτον». Άκου να δεις αρχιδόβουρτσα, έκανα 2 ερωτήσεις επί του αντικειμένου και τίποτε άλλο. Το δικό σου σχόλιο ήταν να με προσβάλεις έως αηδίας, και μάλιστα ισχυριζόμενος ότι φέρω ψευδώνυμο. Σου χαρίζω λοιπόν ένα εισιτήριο για Πάρο, για να διαπιστώσεις επί τόπου εάν είμαι η δεν είμαι ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ. Σου συνιστώ όμως να κλείσεις μόνο ένα απλής διαδρομής εισιτήριο, όχι τόσο για τα έξοδα, αλλά για μην μπλοκάρουμε αδίκως τις θέσεις επιστροφής για άλλους. Αυτά, αλλά μόνο προς το παρόν, βρωμόκωλε γύφτο που έχεις και την απαίτηση να λέγεσαι Έλληνας.
  Michail Leon
  απάντηση44
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ζήτω !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! | 01/11/2017 10:44
  Καλοσωρίζουμε από τώρα Σερβία
  Κατενθουσιασμένη
  απάντηση85
   
   
   
  …«το δεύτερο περιγράφει μια καθαρή έξοδο χωρίς μνημόνιο και άλλες υποχρεώσεις, το οποίο είναι παρακινδυνευμένο και απαιτεί την έγκριση των αγορών» | 31/10/2017 20:32
  Είναι αυτό που ισχυρίζεται ότι πέτυχε (η θα πετύχει) η ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Το τέταρτο προβλέπει μια συνδυασμένη λύση εποπτείας και εγγυημένης εξόδου στις αγορές. Και θέτω δυο ερωτήματα: 1) Και ποιες είναι οι «αγορές» που θα εγκρίνουν - η μη- το μέλλον της Ελλάδας? 2) Πια είναι η διαφορά μεταξύ ενός 4του μνημονίου και «αυστηρής» εποπτείας?
  Michail Leon
  απάντηση2110
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-