Σε συνθήκες πολιτικής έντασης ετοιμάζεται η ΝΔ να πραγματοποιήσει το τρίτο της προσυνέδριο στα Ιωάννινα.
Σύμφωνα με την Πειραιώς το προσυνέδριο επικεντρώνεται στους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έχουν βρεθεί, κατά τη διάρκεια της κρίσης, σε μεγαλύτερη οικονομική δυσχέρεια και «έχει στόχο να καταδείξει πως η φτώχεια μπορεί να ξεριζωθεί μόνον με δουλειές και όχι με προσωρινά και ψηφοθηρικά επιδόματα».
Είναι βέβαιο όμως ότι το ενδιαφέρον θα συγκεντρώσουν δύο ομιλητές από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, ο Πάνος Τσακλόγλου και ο Μιλτιάδης Νεκτάριος.

Για ορισμένους αυτή θα είναι μια απάντηση στην πράξη στις κατηγορίες της κυβέρνησης ότι η ΝΔ κλίνει προς την Ακροδεξιά. Επιπλέον, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, διέψευσε ότι υπάρχουν ιδεολογικές διαφοροποιήσεις εντός της ΝΔ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ έχει ζήτημα ιδεολογικής ταυτότητας, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εμφανές πρόβλημα με τις αριστερές του τάσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η κυβέρνηση λέει ότι τα μνημόνια έχουν τελειώσει και ο κ. Φίλης την διαψεύδει δημοσίως», δήλωσε στον 9,84. Σε ότι αφορά τη διαγραφή της Κατερίνας Παπακώστα, παρατήρησε ότι «υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η μοναδική περίοδος που δεν υπάρχουν προβλήματα στη ΝΔ. Δεν υπάρχουν διαφορετικές φωνές. Ενα κόμμα πρέπει πάντα να είναι ενωμένο και συντεταγμένο κάτω από την ηγεσία του».

Τα θέματα που θα συζητηθούν στο 3ο προσυνέδριο, πάντως, υπερβαίνουν τα όρια των κομμάτων καθώς αφορά τη στήριξη των αδύναμων, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, την κοινωνική ασφάλιση και τις υπηρεσίες Υγείας.

Η κυβέρνηση, επισημαίνει η ΝΔ, έχει αποτύχει παταγωδώς να εφαρμόσει ένα συνεκτικό πρόγραμμα πολιτικών που θα μειώσει τη φτώχεια, θα αυξήσει την κοινωνική κινητικότητα και θα διασφαλίσει τις αναγκαίες υπηρεσίες στην Υγεία και την κοινωνική πρόνοια, όπως συμβαίνει σε σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. «Η άσκηση κοινωνικής πολιτικής λειτουργεί, δυστυχώς, σήμερα ως πρόσχημα για την οικοδόμηση ενός νέου πελατειακού κράτους. Παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έγιναν από την κυβέρνηση Σαμαρά, με την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, την ιατροφαρμακευτική και τη νοσοκομειακή περίθαλψη των ανασφάλιστων, τα προβλήματα σήμερα έχουν γιγαντωθεί. Δυστυχώς, η κυβέρνηση, αφού υφάρπαξε την ψήφο των συμπολιτών μας που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση, αδιαφόρησε πλήρως για αυτούς, οδηγώντας ακόμη περισσότερους στη φτώχεια».

Στην Πειραιώς μιλούν για «η διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με κομματικές διοικήσεις σε ρόλο κομισάριου», και για «ανυπαρξία πρωτοβάθμιας φροντίδας και απίστευτη ταλαιπωρία των πολιτών στις αναμονές για φάρμακα, χειρουργεία και θεραπείες». Η κατάσταση είναι εξίσου δραματική και σε ό,τι αφορά τα ποσοστά φτώχειας, εξαιτίας των πολτικών του ΣΥΡΙΖΑ, «τα τελευταία 2,5 χρόνια, 3.500.000 συμπολίτες μας να βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας». Ελάχιστοι από όσους λαμβάνουν το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης καταφέρνουν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας «αυτό είναι μεταξύ άλλων το θλιβερό αποτέλεσμα του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, «ο οποίος με τις νέες εισφορές που επιβάλλει σε ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες οδηγεί τους πλέον παραγωγικούς τομείς της οικονομίας σε εξόντωση και οξύνει τα προβλήματα της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής». Παράλληλα, η απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) είναι πολύ χαμηλή.

Η Νέα Δημοκρατία, επισημαίνουν από την Πειραιώς, έχει ήδη, επεξεργαστεί και διαρκώς επικαιροποιεί ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις για όλα τα μείζονα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, της Ασφάλισης και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, πολλές από τις οποίες θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στα Ιωάννινα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο μεταξύ έχει ανοίξει μια σειρά θεμάτων τα οποία προκαλούν πολιτική όξυνση και αντεγκλίσεις με την κυβέρνηση, από τα θέματα της ασφάλειας ως τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της Καταλωνίας.

Την Δευτέρα ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας για τη σύλληψη του 29χρονου που κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες. Και τόνισε πως «όταν η Ελληνική Αστυνομία αφήνεται να κάνει τη δουλειά της, εργάζεται με επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα, όταν αποτρέπεται βλέπουμε τα φαινόμενα στοδρόμο».

Αμέσως, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχολίασε: «Ο κ. Μητσοτάκης δίνει συγχαρητήρια στην Αστυνομία για τις μεγάλες επιτυχίες της, ενώ ταυτόχρονα καταθέτει επίκαιρη ερώτηση για “την έξαρση της εγκληματικότητας και την ανομία”. Τελικά, τα θέλει και τα λέει ή του ξεφεύγουν;».

Στον κυβερνητικό εκπρόσωπο απάντησε το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας:
«Η σύλληψη του 29χρονου ήταν μια μεγάλη επιτυχία της Αστυνομίας.Η αποφυλάκιση του σκληρού ποινικού, που έκαψε με το σίδερο ηλικιωμένη γυναίκα, είναι έργο της Κυβέρνησης.
Το λέμε απλά για να το καταλάβουν μέχρι και οι κύριοι Τσίπρας, Τόσκας και Τζανακόπουλος».

Ακολούθησε non paper από το Μέγαρο Μαξίμου: «Έργο της Αστυνομίας, αλλά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είναι οι μεγάλες επιτυχίες των τελευταίων δύο ετών.

Από τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα, των απαγωγέων του Λεμπιδάκη και του αποστολέα των εκρηκτικών δεμάτων, μέχρι την εξάρθρωση για πρώτη φορά των εγκληματικών συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών στα Εξάρχεια.


Τα δε στατιστικά στοιχεία για την εγκληματικότητα πριν και μετά τη πολιτική αλλαγή του 2015 και η σύγκρισή τους το επιβεβαιώνουν περίτρανα.

Θα προτείναμε λοιπόν στον κ. Μητσοτάκη πριν τα επόμενα συγχαρητήρια του στην Αστυνομία, που θα έρθουν κι αυτά γρήγορα, να αφήσει την πολιτική σπέκουλα περί ανοχής στην ανομία και να δώσει απαντήσεις για την ανομία της ανοχής σε στενούς του συνεργάτες, όπως ο κ. Αυγενάκης, που φέρεται να κάνει εξυπηρετήσεις σε λαθρεμπόρους, πλαστογράφους, απαγωγείς και άλλους ποινικούς».

Η ένταση με την κυβέρνηση συντηρείται και στο θέμα της Καταλωνίας. Σχολιάζοντας την απάντηση του ΥΠΕΞ στον πρεσβευτή της Ισπανίας, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε:

«Η Κυβέρνηση, για να καλύψει τις εσωτερικές της αντιφάσεις στο θέμα της Καταλωνίας, προκαλεί αδικαιολόγητο διπλωματικό επεισόδιο με την φίλη Ισπανία.

Επιτίθεται εκτός μέτρου στον Ισπανό πρέσβη, εμπλέκοντας μάλιστα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Αξιωματική Αντιπολίτευση, επειδή είπαμε εξ αρχής, όπως όλη η Ευρώπη, το αυτονόητο. Ότι σεβόμαστε τη συνταγματική τάξη και την ακεραιότητα της Ισπανίας.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση εκθέτει τη χώρα και γίνεται καταγέλαστη στην διπλωματική κοινότητα.

Αφού πρώτα σύρθηκε σε μια αδικαιολόγητα καθυστερημένη δήλωση, στη συνέχεια επιτέθηκε έξω από κάθε διπλωματική πρακτική στον Ισπανό Πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος είχε απλώς επισημάνει αυτό που τελικά έκαναν!

Έχασαν ψυχραιμία, λογική και μέτρο και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».