από metereologos.gr
Κυριακή 15 Ιουλίου 2018
 
 

Κύπρος: Συνεχείς χορηγήσεις υπηκοότητας σε επενδυτές

Και πολίτες με αμερικανικό διαβατήριο ζητούν να την αποκτήσουν
Κύπρος: Συνεχείς χορηγήσεις υπηκοότητας σε επενδυτές
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Τελικά αυτή η φάμπρικα που άνοιξε η Κύπρος με τη χορήγηση κυπριακής υπηκοότητας (που είναι και υπηκοότητα χώρα μέλους της ΕΕ) σε επενδυτές δεν λέει να τελειώσει. Ακόμα και αμερικανοί ζητούν να αποκτήσουν κυπριακή υπηκοότητα. Το θέμα είναι ότι οι κυπριακές αρχές πήραν φόρα και άρχισαν να επεκτείνουν το μέτρο και να χορηγούν υπηκοότητες και σε παιδιά επενδυτών που δεν ξέρουν κάν που πέφτει η Κύπρος ή δεν έχουν ποτέ επισκεφθεί το νησί. Θέλετε παραδείγματα;

Αλλοδαποί που προέρχονται από τρίτες χώρες απέκτησαν ή μπορούν να αποκτήσουν και στο μέλλον κυπριακή υπηκοότητα, ακόμη και αν δεν ξέρουν πού βρίσκεται η Κύπρος, φτάνει να είναι παιδιά επενδυτών μέχρι τα 28 τους χρόνια νοουμένου ότι είναι φοιτητές, έστω και εις την αλλοδαπήν. Αυτά αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμά του η εφημερίδα «Φιλέλευρος στην Κύπρο». Αλλά ας δούμε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ανάμεσα σε αυτούς στους οποίους παραχωρήθηκε κυπριακή υπηκοότητα περιλαμβάνονται:

- Δύο αδελφές από τη Νιγηρία εκ των οποίων η μία φοιτά σε πανεπιστήμιο στη Βρετανία και η άλλη σε κολέγιο στην ίδια χώρα. Δεν πληρούσαν τα κριτήρια επειδή δεν είχαν επταετή παραμονή στην Κύπρο.

- Δύο αδέλφια Κινέζοι, που φοιτούν σε πανεπιστήμιο στην Αυστραλία. Δεν πληρούν τα κριτήρια επειδή δεν έχουν επταετή παραμονή στην Κύπρο.

- Ρωσίδα κόρη επενδυτή ο οποίος επίσης απέκτησε κυπριακή υπηκοότητα κατ' εξαίρεσιν. Η εν λόγω Ρωσίδα φοιτά σε πανεπιστήμιο της Βρετανίας. Δεν πληροί τα κριτήρια διότι δεν έχει επταετή παραμονή στην Κύπρο.

- Ρώσος ο οποίος φοιτά σε πανεπιστήμιο στην Ελβετία. Ουδέποτε αφίχθη στην Κύπρο.

- Λευκορωσίδα η οποία φοιτά σε πανεπιστήμιο στη χώρα της. Δεν πληροί τα κριτήρια επειδή δεν έχει επταετή παραμονή στην Κύπρο.

- Ιρανικής καταγωγής κόρη επενδυτή η οποία φοιτά σε πανεπιστήμιο στην Κύπρο. Δεν ικανοποιεί τις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας επειδή δεν έχει επταετή παραμονή στην Κύπρο.

- Πολίτης Ηνωμένων Πολιτειών ο οποίος φοιτά σε πανεπιστήμιο στη Βρετανία. Δεν έχει επταετή παραμονή στην Κύπρο.

Οι πιο πάνω καθώς και άλλοι,  απέκτησαν τους τελευταίους μήνες κυπριακή υπηκοότητα η οποία δόθηκε με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου 76.668 και ημερομηνία 19.3.2014. Με βάση την απόφαση αυτή, τα οικονομικά εξαρτώμενα τέκνα άνω των 18 ετών Κυπρίων υπηκόων, πολιτογραφηθέντων κατ' εξαίρεσιν βάσει απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, θα αποκτούν την κυπριακή υπηκοότητα με κατ' εξαίρεσιν πολιτογράφηση, νοουμένου ότι είναι μέχρι 28 ετών, φοιτούν σε ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και έχουν ως κύρια δραστηριότητά τους την παρακολούθηση προγράμματος σπουδών με σκοπό την απόκτηση τίτλου τριτοβάθμιων σπουδών.

Πάντως οι Γερμανοί πρωτίστως ζητούν έρευνα για τις μαζικές υπηκοότητες που χορηγούν τόσο η Κύπρος, όσο και η Μάλτα.


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
-