Στις τηλεμαχίες των υποψηφίων στρέφεται το ενδιαφέρον στην Κεντροαριστερά. Τα εκλογικά επιτελεία θεωρούν ότι τα ντιμπέιτ θα αποτελέσουν κομβικό σημείο, καθώς είναι ευκαιρία για να αντιπαραθέσουν τις πολιτικές τους απόψεις, ενώ εκτιμούν ότι μπορούν να συμβάλουν και στην αύξηση του ενδιαφέροντος του κόσμου, το οποίο μετά τις άχαρες διαδικαστικές κόντρες παραμένει σε επίπεδα που προκαλούν προβληματισμό.
Ο πήχης της συμμετοχής
Η συμμετοχή είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα της διαδικασίας εκλογής και όπως έχει ήδη επισημάνει ο Νίκος Αλιβιζάτος με επιστολή του προς τους υποψηφίους, πέραν του κύκλου των παλιών ψηφοφόρων και φίλων της Δημοκρατικής Παράταξης, το εγχείρημα δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστό. Τα εκλογικά επιτελεία έχουν κατεβάσει τον πήχη της συμμετοχής στις 120 χιλιάδες. Στην επιτροπή υπολογίζουν ότι η συμμετοχή θα κινηθεί πάνω από τις 150 χιλιάδες, ενώ πιο αισιόδοξοι παραμένουν οι ερευνητές της κοινής γνώμης που εκτιμούν ότι ενδέχεται να προσέλθουν στις κάλπες ακόμα και 200 χιλιάδες πολίτες.
Το ντιμπέιτ της Δευτέρας ξεκίνησε από την Τετάρτη στη συνεδρίαση της επιτροπής, η οποία συζήτησε τους όρους διεξαγωγής του. Οι εκπρόσωποι των υποψηφίων διαπραγματεύτηκαν ακόμα και το ποιος θα καθίσει δίπλα σε ποιον. Σε σχέση με το ντιμπέιτ των 5 στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, το μόνο που παραμένει ίδιο είναι το μοντέλο που θα γίνει η συζήτηση. Το ήπιο κλίμα εκείνης της τηλεμαχίας αποτελεί παρελθόν. Αντικαταστάθηκε από αιχμές και φαρμακερά σχόλια κυρίως ανάμεσα στους Σταύρο Θεοδωράκη και Γιώργο Καμίνη. Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης μπήκαν στον χορό. Ο πρώτος αφήνοντας αιχμές κατά της Φώφης Γεννηματά, αλλά και κατά των Στ. Θεοδωράκη, Γ. Καμίνη και Νίκου Ανδρουλάκη. Ο δεύτερος κατά πάντων, καταλογίζοντάς τους πρόθεση συμπόρευσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Οι υποψήφιοι έχουν ήδη καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την τακτική τους. Η Φώφη Γεννηματά προσέρχεται στην πρώτη της κοινή παρουσία με τους συνυποψηφίους της έχοντας ως πλεονέκτημα το καθαρό προβάδισμα που έχει σε όλες τις μετρήσεις. Δεν θέλει να πολωθεί το κλίμα, η ίδια θα αποφύγει κάθε είδους αντιπαράθεση. Θα επιχειρήσει να αναδείξει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ενότητα του χώρου και να πείσει ότι η υποψηφιότητά της είναι αυτή που εγγυάται την πολιτική και εκλογική αναγέννηση της παράταξης. Η κυρία Γεννηματά θα αποφύγει να απαντήσει σε αιχμές «εκτός αν θεωρηθούν χτυπήματα κάτω από τη μέση». Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι η πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα δεχθεί επιθέσεις, αλλά εκτιμούν πως η μεγάλη μάχη θα γίνει μεταξύ των άλλων υποψηφίων και ειδικά ανάμεσα σε αυτούς που διεκδικούν την είσοδό τους στον δεύτερο γύρο.

Οι κινήσεις των υποψηφίων
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το αν θα συνεχιστεί η κόντρα Θεοδωράκη – Καμίνη. Διεκδικούν και οι δύο την εκτός των κομματικών τειχών ψήφο και η σχέση τους στην τελική ευθεία προς τις εκλογές γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού βάλλει κατά της απόφασης του Γ. Καμίνη να μην παραιτηθεί από τον δήμο λέγοντας ότι θεωρεί την ηγεσία της Κεντροαριστεράς «δεύτερη δουλειά». Ο δήμαρχος της Αθήνας σήκωσε το γάντι λέγοντας ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού στηρίζει την πολιτική του παρουσία στο lifestyle. Μένει να διαπιστωθεί αν η κόντρα συνεχιστεί με ερώτηση του ενός προς τον άλλο. Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ως η υποψηφιότητα που μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες τής εκ βάθρων αναγέννησης της παράταξης, ενώ ο Γιώργος Καμίνης προβάλλει το μοντέλο που ακολούθησε η Αθήνα για την αντιμετώπιση της κρίσης (μείωση τελών, νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου, δίκτυο προστασίας των ασθενέστερων) ως οδηγό για τη χώρα. Στην πολιτική κόντρα της τελευταίας εβδομάδας δεν πήρε μέρος ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ έχει επιλέξει την τακτική της μη εμπλοκής σε αντιπαραθέσεις, επιδιώκοντας να καλλιεργήσει το προφίλ του υποψηφίου που μπορεί να ενώσει την παράταξη κινητοποιώντας τη νέα γενιά της. Ο Γιάννης Μανιάτης θα εστιάσει στην πρότασή του για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την παραγωγή νέου πλούτου με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της χώρας και ο Γιάννης Ραγκούσης θα επιμείνει ότι βασική προϋπόθεση για την πολιτική και εκλογική ανάκαμψη της παράταξης είναι η απόρριψη κάθε συνεργασίας με τη ΝΔ. Στο ντιμπέιτ της Δευτέρας θα πάρουν μέρος και οι Απ. Πόντας, Κ. Γάτσιος και Δ. Τζιώτης.
Πρώτη δοκιμή του online συστήματος
Στο μέτωπο των οργανωτικών, την Κυριακή θα γίνει η πρώτη μερική δοκιμή του online συστήματος σε 150 τμήματα σε όλη τη χώρα. Οι έχοντες την ευθύνη της διαδικασίας ευελπιστούν ότι θα ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση των ψηφοφόρων χωρίς να δημιουργηθούν ουρές ή άλλα δυσάρεστα απρόοπτα. Η τελική, γενική πρόβα θα γίνει στις 5 Νοεμβρίου, οπότε και θα διαπιστωθεί αν υπάρξουν προβλήματα προς επίλυση. Ο Νίκος Αλιβιζάτος συντάσσει την εγκύκλιο των εκλογών που αναμένεται να εγκριθεί από την επιτροπή την Πέμπτη και οι «κανόνες του παιχνιδιού» θα παρουσιαστούν σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ