Τι πραγματικά συνέβη στην Αβάνα την Κυριακή 22 Οκτωβρίου; Αν επρόκειτο για την Αβάνα της Κούβας, τα γεγονότα ενδεχομένως να ήταν πιο καθαρά. Στην Αβάνα του Χαλανδρίου η απουσία δημοσιογράφων προκάλεσε τέτοια παραπληροφόρηση ώστε ακόμα και ο ατρόμητος αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος προέτρεπε τα «παιδιά» που συγκεντρώθηκαν για να τον ακούσουν να μη φοβούνται να μιλούν για τα πιστεύω τους, αποφάσισε να αποσυρθεί από το προσκήνιο.
Στο Μοσχάτο, ώσπου να καταλάβουν τι έχει συμβεί, «πάγωσαν» από τα σκόρπια δημοσιεύματα, κυρίως όμως από το πρωτοσέλιδο της «Αυγής». «Γεωργιάδης: Το Κέντρο δεν έχει θέση στη ΝΔ. Είναι συγκυριακό ότι Δεξιά και Κέντρο βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο κόμμα». Η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ ανίχνευσε «ανοιχτή εσωκομματική διαμάχη» για την ταυτότητα της ΝΔ. Ο κ. Γεωργιάδης αντέδρασε μέσω Twitter. «Πουθενά και ποτέ δεν έχω πει τέτοιο πράγμα! Είναι καθαρό ψέμα! Ανερυθρίαστο και χυδαίο από μία χυδαία «Αυγή»».
Η Δεξιά και το Κέντρο
«Το Βήμα» ήταν στο Χαλάνδρι και κατέγραψε ακριβώς τι συνέβη. Η αλήθεια είναι ότι αυτός που είπε όσα ανέφερε η «Αυγή» ήταν ο Σάκης Μουμτζής, ο άλλος κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσε η τοπική Φιλοθέης – Ψυχικού της ΝΔ. Ο κ. Μουμτζής είπε επί λέξει τα εξής: «Η ΝΔ είναι Κεντροδεξιά. Οι παρυφές της Δεξιάς και του Κέντρου δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, είναι συγκυριακό ότι βρίσκονται στη ΝΔ, η οποία είναι υποχρεωμένη να κρατά ισορροπίες. Αν υπερβεί τις ισορροπίες αυτές, κινδυνεύει να αλωθεί από την άκρα Δεξιά και από την Κεντροαριστερά».
Ο κινηματογράφος Αβάνα, μια αίθουσα χωρητικότητας 400 θέσεων, γέμισε σχεδόν από μεσηλίκους αλλά και από νεολαία. Ο κ. Μουμτζής δεν έχασε χρόνο με προκαταρκτικά, μπήκε κατευθείαν στο θέμα. «Ο κομμουνισμός» είπε «όπως και ο ναζισμός είναι ολοκληρωτισμός. Εχουν διαφορές αλλά έχουν και πολλά κοινά». Ξαφνικά επικράτησε μια αφύσικη σιωπή. Τα κεφάλια όλων γύρισαν προς τα πίσω. Η ψηλόλιγνη φιγούρα του Αντώνη Σαμαρά κατηφόριζε στο μισοσκόταδο προς την πρώτη σειρά των καθισμάτων. Σάστισμα. Και μετά θερμό χειροκρότημα.
Φιλελεύθερες αρχές
Ο κ. Μουμτζής συνέχισε την ομιλία του λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίγει διαρκώς μέτωπα στο πεδίο των δικαιωμάτων, προκειμένου να φέρνει τη ΝΔ σε θέση χαμένου είτε τα ψηφίζει –και θα χάνει από τα δεξιά –είτε δεν θα ψηφίζει –και θα χάνει από το Κέντρο. Αρα, τόνισε, η ΝΔ χρειάζεται μια σκληρή ιδεολογική σύγκρουση, να ξαναβρεί τις φιλελεύθερες αρχές που έχει απεμπολήσει και να μην κάνει ιδεολογικές εκπτώσεις. «Ο κατευνασμός είναι η χειρότερη επιλογή. Είναι πολιτική ήττας γιατί αποθρασύνει τον αντίπαλο».
Στην πολιτική, συνεχίζει, δεν ισχύει το χριστιανικό δόγμα ότι αν φας μια σφαλιάρα στρέφεις το άλλο μάγουλο. «Ο αντικομμουνισμός στην Ελλάδα από πολιτική έννοια απέκτησε ηθική απαξία.
Η Δεξιά δέχτηκε την ηγεμονία της Αριστεράς. Αλλά όταν σκύβεις το κεφάλι, είσαι άξιος της μοίρας σου. Οι νικητές δεν απολογούνται στους ηττημένους» είπε μέσα σε ένα θερμό χειροκρότημα.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είναι περφόρμερ, μείγμα δικανικού ρήτορα και αμερικανού τηλεοπτικού ιεροκήρυκα που καθηλώνει το ακροατήριό του. Το κοινό κρέμεται από τα χείλη του, γελάει με τα αστεία του, βγάζει τα εσώψυχά του όση ώρα μιλάει.
Αυτή την Κυριακή ο κ. Γεωργιάδης βρίσκεται σε αποστολή. Δεν εμψυχώνει τους νεοδημοκράτες, τους δίνει άφεση αμαρτιών. Οι δεξιοί δεν είναι οι κακοί της ελληνικής Ιστορίας, είναι οι φορείς του φιλελευθερισμού, της ιδεολογίας που θεμελίωσε την αστική δημοκρατία. Αυτά που λέει είναι αυτά που πιστεύει και το κοινό του.
Φιλοφρόνηση προς Σαμαρά
Ο Αδωνις δεν έκανε αρχηγική εμφάνιση στην Αβάνα. Πήγε, όπως είπε η συντονίστρια της εκδήλωσης, ως «ο ακούραστος στρατιώτης της παράταξης» για να «μπετονάρει» τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ ώστε να μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κινείται με άνεση στο Κέντρο. Γι’ αυτό η φιλοφρόνηση προς τον κ. Σαμαρά ήταν απαραίτητη: «Η θυσία της κυβέρνησης Σαμαρά, της καλύτερης κυβέρνησης της Ελλάδας, ίσως ήταν το αναγκαίο τίμημα για να απαλλαγούμε από τα δεσμά της ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς».
«Παιδιά», είπε οικειοποιούμενος γνωστούς και αγνώστους, «ο κομμουνισμός είναι ολοκληρωτισμός, περιστέλλει τις πολιτικές ελευθερίες μέχρι να συντελεστεί ο κοινωνικός μετασχηματισμός. Τρίχες κατσαρές! Πουθενά δεν έχει συμβεί ως τώρα. Ο κομμουνισμός είναι κανονική χούντα. Γιατί φοβόμαστε να το πούμε;».
«Οι Ρωμαίοι έλεγαν ουαί τοις ηττημένοις, οι νικητές έγραφαν πάντοτε την Ιστορία. Εμείς είμαστε η εξαίρεση. Κέρδισε η Δεξιά και κυριάρχησε ιδεολογικά η Αριστερά. Οι αριστεροί κάνουν τις ταινίες τους. Εμείς μπορούμε να κάνουμε σήμερα μια ταινία για την Ελένη Παπαδάκη, για τον Ψαρρό, για τον Μουστακλή; Τον Αλέκο Παναγούλη πού τον κατατάσσουμε; Καμία σημαντική αντιστασιακή ενέργεια δεν έγινε από κομμουνιστή. Οι κομμουνιστές δεν πολέμησαν ποτέ τους Ναζί, πήραν τα όπλα για να διεκδικήσουν την εξουσία». Το ακροατήριο τον επιδοκιμάζει χειροκροτώντας δυνατά.
«Φορείς του αντικομμουνισμού», συνεχίζει, «δεν ήταν οι δεξιοί αλλά οι κεντρώοι πολιτικοί. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος έκανε το πρώτο ιδιώνυμο, για να δημεύεται η περιουσία όποιου ήταν κομμουνιστής χωρίς να έχει διαπράξει άλλο αδίκημα. Για τον Γεώργιο Παπανδρέου ας μη μιλήσω καθόλου. Τον Μπελογιάννη ποιος τον εκτέλεσε; Εμείς;
Πρωθυπουργός ήταν ο Πλαστήρας».
«Την επταετία η Δεξιά την αντιμετώπισε ενοχικά. Εμένα που με λένε χουντικό, ο πατέρας μου μπήκε φυλακή επί χούντας επειδή ήταν βασιλόφρων και οι βασιλόφρονες ήταν απέναντι στη χούντα». Τα περί αντιστασιακού βασιλιά δεν ειπώθηκαν.
«Στο ιδεολογικό επίπεδο ο Τσίπρας έγινε ρεζίλι των σκυλιών. Αυτός που έκανε εικονική δίκη στον Κλίντον για τα εγκλήματα κατά της Ελλάδας πήγε στον Λευκό Οίκο και μόνο τις γόβες της Μελάνια δεν φίλησε. Αν και εκεί θα τον συγχωρούσαμε ενδεχομένως». Κλείνει το μάτι στο κοινό που γελά και χειροκροτεί.
«Αν δεν τους ξεφτιλίσουμε, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, να ξέρετε, είναι η καλύτερη εκδοχή της Αριστεράς. Οι άλλοι θα μας είχαν κλείσει μέσα».
Τα σενάρια για νέο κόμμα
Ο κ. Γεωργιάδης ξέρει πώς να παίζει με τις ευαίσθητες χορδές της δεξιάς παράταξης. Το αίσθημα της λύτρωσης από βαριά ήττα αυτών που τον άκουγαν έμοιαζε εξωπραγματικό. Σαν να μην κέρδισε αυτή η παράταξη τον Εμφύλιο, σαν να μη βασάνισε και εξόρισε πολιτικούς αντιπάλους, σαν να μην έχει μερίδιο ευθύνης για τη χρεοκοπία της χώρας.
Οι αντίπαλοί του φρίττουν με όσα είπε, εκείνος όμως πρόλαβε την κριτική ομολογώντας ότι μιλάει προβοκατόρικα. Στο κάτω κάτω δεν τον ψηφίζουν οι συριζαίοι αλλά οι νεοδημοκράτες, οι οποίοι δεν διαφώνησαν –το αντίθετο –όταν είπε ότι «η Δεξιά αντιμετώπισε ήπια τους κομμουνιστές. Οχι ότι δεν έγιναν σκληρά πράγματα, αλλά πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε φοβική αντιμετώπιση, πρέπει να απενοχοποιήσουμε τη λέξη Δεξιά. Η Αριστερά δεν μπορεί να έχει πια τον πρώτο λόγο. Είμαι πολύ περήφανος που είμαι δεξιός».
Η παρουσία του κ. Σαμαρά στο ακροατήριο ενδεχομένως να συντηρήσει το σενάριο περί δημιουργίας νέου δεξιού κόμματος. Ο πρώην πρωθυπουργός αρνήθηκε να πάρει τον λόγο, αλλά ο κ. Γεωργιάδης δεν άφησε τίποτα να πέσει κάτω. «Διαβάζω διάφορα σενάρια για νέο κόμμα που θα κάνει ο Σαμαράς και θα πάει και ο Αδωνις. Θα σας έλεγα τι σκέφτομαι αλλά δεν μου το επιτρέπει η αστική μου ευγένεια» δήλωσε, γνωρίζοντας ότι η πλευρά Σαμαρά είχε διαψεύσει σχετικά δημοσιεύματα χαρακτηρίζοντάς τα «παραμύθια του ΣΥΡΙΖΑ».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ