Η διαγραφή της Κατερίνας Παπακώστα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ δεν ήταν μια κίνηση πυγμής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν τιμωρήθηκε η διαφωνία, τιμωρήθηκε η ανειλικρίνεια, σχολίαζαν επιτελικά στελέχη του κόμματος. Η βουλευτής της Β’ Αθήνας πήγε το μεσημέρι στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, κάθισε στην πρώτη σειρά των καθισμάτων απέναντι από τον κ. Μητσοτάκη, αλλά δεν πήρε τον λόγο, ενώ γύρω της καμιά δεκαπενταριά συνάδελφοί της έβγαζαν τα εσώψυχά τους. Και το έκανε αυτό, λένε από την Πειραιώς, έχοντας ακούσει τον κ. Μητσοτάκη να λέει στους βουλευτές του ότι το τηλέφωνο και το γραφείο του είναι ανοιχτά για αυτούς και ότι προηγούνται όλων των άλλων συναντήσεών του.
Είναι η πρώτη διαγραφή βουλευτή που κάνει ο κ. Μητσοτάκης ως πρόεδρος της ΝΔ, έπειτα όμως από τρία παραπτώματα της βουλευτού Παπακώστα. Αυτό δεν είναι μήνυμα «παίρνω κεφάλια διαφωνούντων», είναι μήνυμα, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, ότι «όταν συμφωνούμε όλοι μαζί μια πολιτική γραμμή δεν νοούνται αποκλίσεις».
Η συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ ήταν μια ευκαιρία να ειπωθούν παράπονα και αγωνίες, αλλά δεν διατυπώθηκαν ενστάσεις για την πορεία του κόμματος. Υπήρξαν κάποιες ανησυχίες για πιθανή δημοσκοπική κάμψη, αλλά ο γραμματέας της ΚΟ Κ. Τσιάρας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ι. Κεφαλογιάννης είπαν ότι αν συμβεί, θα είναι συγκυριακό φαινόμενο, διατυπώθηκε η ανησυχία του Κ. Τζαβάρα ότι δεν αρκεί «η αντιδραστική αντιπολίτευση» για να κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές και μια παρατήρηση του Κ. Τασούλα ότι το κόμμα πρέπει να έρθει πιο κοντά στην κοινωνία και να νιώσει τις ανάγκες της. Ορισμένοι έθεσαν το θέμα του μητρώου στελεχών, αλλά ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ανανέωση θα προχωρήσει γιατί αποτελεί συνθήκη πολιτικής επιβίωσης για τη ΝΔ. Ενα ουσιαστικό πολιτικό ζήτημα έθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είπε ότι θα είναι καλό να μη δοθούν χρίσματα στους γαλάζιους υποψηφίους στα Επιμελητήρια, προκειμένου να αποφευχθούν οι τριβές μεταξύ τους. Η απάντηση ήταν ότι είναι πιθανόν να προηγηθούν οι εθνικές εκλογές, άλλωστε ο πρόεδρος της ΝΔ είχε εκτιμήσει νωρίτερα ότι υπάρχει «πύκνωση των πολιτικών γεγονότων και επιτάχυνση του πολιτικού χρόνου».
Φράσεις που τρολάρονται
Η συζήτηση ήταν τόσο ανοιχτή ώστε ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους βουλευτές να προσέχουν τι λένε στις δημόσιες παρεμβάσεις τους επειδή απομονώνονται φράσεις και τρολάρονται και έκανε πρώτος αυτοκριτική, λέγοντας ότι αυτό που είπε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή θα έπρεπε να το είχε αποφύγει –εννοώντας το παράδειγμα με τον εξωγήινο. Και ο Λευτέρης Αυγενάκης, επίσης, παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος η φράση του ότι το 2015 ο κόσμος «μεταξύ του γιαλαντζί και του γνήσιου λαϊκιστή επέλεξε τον γνησιότατο λαϊκιστή Αλέξη Τσίπρα», που ερμηνεύτηκε ως αιχμή κατά του Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Σαμαράς, όπως και ο Κ. Καραμανλής, παρακολούθησαν την ομιλία του προέδρου της ΝΔ και έπειτα αποχώρησαν από τη συνεδρίαση και έτσι δεν παρακολούθησαν τον διάλογο του κ. Μητσοτάκη με τους βουλευτές.
Παρά τα όσα γράφονται για απομάκρυνση του κ. Σαμαρά από την ηγετική ομάδα της ΝΔ, οι δύο πλευρές αξιοποιούν κάθε ευκαιρία για να δείξουν ότι δεν υπάρχει θέμα. Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού διαψεύδουν άμεσα κάθε σχετικό δημοσίευμα και ο κ. Μητσοτάκης στις τελευταίες ομιλίες του δεν παραλείπει να τονίσει ότι «η σκληρή και αμείλικτη αλήθεια είναι ότι από τα μνημόνια θα βγαίναμε οριστικά στις αρχές του 2015, αν την κυβέρνηση Σαμαρά δεν την είχαν ρίξει κάποιοι με πρόσχημα την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Ενδιαφέρον είχε επίσης ότι στην ΚΟ δεν μίλησαν οι Κ. Χατζηδάκης, Αδ. Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης και Ν. Δένδιας, και ορισμένοι έλεγαν ότι οι αντιπρόεδροι και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ήθελαν με τον τρόπο τους να μεταδώσουν τη συμφωνία τους με το πλαίσιο που έχει θέσει ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ. Γεωργιάδης έμεινε ελάχιστα στη συνεδρίαση της ΚΟ –άλλοι έλεγαν ότι το έκανε για να μην υπάρξει αντιπαράθεση για τα όσα είπε στον κινηματογράφο Αβάνα την προηγούμενη Κυριακή και ο ίδιος ότι έπρεπε να είναι στην Ολομέλεια που συνεδρίαζε εκείνη την ώρα. Η εκδήλωση της τοπικής οργάνωσης Φιλοθέης – Ψυχικού της ΝΔ δεν ήταν η μοναδική εκδήλωση με αυτό το περιεχόμενο. Την επόμενη ημέρα, στη Θεσσαλονίκη, το Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών «Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης» διοργάνωσε συζήτηση με θέμα «Προπαγάνδα και Αριστερά: Αλήθειες και Προσεγγίσεις» με ομιλητές τους Γ. Κουμουτσάκο, Μ. Βορίδη, τον συγγραφέα Σ. Μουμτζή και τον επίκουρο καθηγητή Μ. Σαρηγιάννη και συντονιστή τον Κ. Γκιουλέκα.
Οι κ.κ. Βορίδης και Μουμτζής υποστήριξαν την άποψη περί ιδεολογικής κυριαρχίας της Αριστεράς. Ο κ. Κουμουτσάκος, ωστόσο, διαφώνησε. «Εγώ δεν είμαι εδώ ως εκπρόσωπος μιας ηττημένης παράταξης» είπε αμφισβητώντας ότι υπάρχει ηγεμονία της Αριστεράς, όταν η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, έχει ένα κλασικό αστικό Σύνταγμα από το 1975 και οικονομία της ελεύθερης αγοράς. Επίσης, πρόσθεσε, οι Ελληνες, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, σέβονται περισσότερο από τους άλλους θεσμούς την Εκκλησία και τις Ενοπλες Δυνάμεις. «Πώς μιλάμε για ηγεμονία της Αριστεράς;» διερωτήθηκε.
Τη συζήτηση όμως συντήρησε ο Νίκος Παππάς, ο οποίος σε εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με θέμα «Προπαγάνδα και ενημέρωση στην περίοδο της Κατοχής» είπε: «Μπορεί να ξέχασαν ότι οι πολιτικοί τους πρόγονοι συμμάχησαν με κατακτητή, ταγματασφαλίτες και μαυραγορίτες ενάντια στην Αντίσταση. Εμείς όχι».
Στην Πειραιώς θορυβήθηκαν με αυτή την επιστροφή στο παρελθόν, η οποία, εκτίμησαν, βολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι τη ΝΔ, καθώς καλύπτει την ατζέντα της για τα θέματα που απασχολούν σήμερα την ελληνική κοινωνία. Προκειμένου να μην επιτρέψουν αυτόν τον αντιπερισπασμό στην κυβέρνηση συνέστησαν στα γαλάζια στελέχη να μη συμμετάσχουν το προσεχές διάστημα σε τέτοιες συζητήσεις και μάλιστα την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ πλήττεται από φαινόμενα εσωστρέφειας.

Τα προβλήματα του πολίτη
Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στη ΔΕΘ το γενικό πλαίσιο των προτάσεων της ΝΔ και στις μετέπειτα ομιλίες του, ειδικά σε αυτή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, το μεταφράζει σε συγκεκριμένα ζητήματα που απασχολούν τον μέσο πολίτη. Η Ελλάδα, είπε, δεν είναι μια κανονική χώρα, όταν οι πολίτες της αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους και τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, οι οποίες έχουν υπερβεί τα 130 δισ. ευρώ, όταν το κράτος χρωστά στους πολίτες του περισσότερα από 6 δισ. ευρώ, όταν παραπάνω από 300.000 συνταξιούχοι περιμένουν να πάρουν τη σύνταξή τους, όταν ένας στους τρεις εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα είναι με μερική απασχόληση, με αμοιβές κάτω από τα 400 ευρώ και 400.000 νέοι επιστήμονες είναι ξενιτεμένοι. Στην ομιλία του εισήγαγε και μια ηθική διάσταση της πολιτικής, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «κυνισμό» και για «βαθιά ανήθικη διακυβέρνηση»
Χαρακτήρισε μυθεύματα τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα –«έχουμε ήδη ψηφισμένα νέα μέτρα για το 2018», τόνισε –και ότι θα υπάρξει καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι «για να μπορέσει η χώρα να δανείζεται από τις αγορές με λογικά επιτόκια, μετά την λήξη του τρίτου προγράμματος, πρέπει να έχει ένα συγκροτημένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων για μετά το 2018. Να πείσει, δηλαδή, τις αγορές ότι δεν θα επιστρέψει στις κακές συνήθειες της δημοσιονομικής χαλαρότητας και του πελατειακού κράτους. Αυτό ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να το κάνει. Κινδυνεύουμε να βρεθούμε μετά τον Αύγουστο του 2018 σε ένα περιβάλλον που το κόστος δανεισμού για την πατρίδα μας θα είναι βαρύ, δυσβάστακτο και τελικά παράλογο. Εάν δεν υπάρξει γρήγορη αποκλιμάκωση των επιτοκίων, η λεγόμενη καθαρή έξοδος θα είναι μια πανάκριβη υπόθεση για τη χώρα μας».
Εμφαση στην ασφάλεια και στη στήριξη αδυνάμων
Το προσεχές διάστημα η ΝΔ θα αναδείξει ιδιαίτερα δύο θέματα, την ασφάλεια και τη στήριξη των αδυνάτων. Την Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Πεύκης στο οποίο έγινε επίθεση από κουκουλοφόρους και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να πάει στη Βουλή, στην Ωρα του Πρωθυπουργού, προκειμένου να γίνει μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για την ασφάλεια. Εχει όμως ήδη επισημάνει ότι τα ζητήματα ασφάλειας θυσιάζονται στον βωμό των εσωκομματικών ισορροπιών του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι συμμορίες λυμαίνονται τα πανεπιστήμιά μας. Η Αστυνομία είναι απούσα από το κέντρο της Αθήνας. Χιλιάδες βαρυποινίτες έχουν αποφυλακιστεί με τον νόμο Παρασκευόπουλου. Νέα γκέτο ανομίας δημιουργούνται στη Δυτική Αθήνα. Και σε όλα αυτά θέλω να είμαι απόλυτος. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ανεχθεί την κατάλυση του κράτους δικαίου. Δεν θα επιτρέψει φαινόμενα ανομίας που πλήττουν καθημερινά τους συμπολίτες μας και ιδίως τους πιο αδύναμους. Δεν θα δεχθεί να ξαναγίνει η χώρα ξέφραγο αμπέλι» δήλωσε.
Σε ό,τι αφορά τους πιο αδύναμους πολίτες, πρότεινε αν υπάρξει οποιοδήποτε υπερπλεόνασμα –«που ενδέχεται να υπάρξει λόγω των ανελέητων φόρων» –να κατευθυνθεί σε αυτούς ένα μέρος του με τη μορφή εφάπαξ βοηθήματος σε όλους τους μακροχρόνια εγγεγραμμένους ανέργους του ΟΑΕΔ, ένα άλλο να επιστρέψει στην κοινωνία μέσω επιστροφής φόρων, π.χ. έκπτωση σε όλους τους πολίτες που κατέβαλαν ΕΝΦΙΑ, και το υπόλοιπο να χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ