Με ευθεία επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για “πύκνωση των πολιτικών γεγονότων και για επιτάχυνση του πολιτικού χρόνου”. Και χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα “πρωθυπουργό του ψεύδους και των φόρων” που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη φθορά
“προπαγανδίζοντας καινούργιους μύθους”. “Βγαίνουμε, μας λένε, από τα Μνημόνια. Υπάρχει πλεόνασμα και περισσεύει και μάλιστα, μας λένε, θα μοιραστεί σε κοινωνικές δαπάνες”.

“Η λεγόμενη καθαρή έξοδος λοιπόν είναι ένα άδειο κοστούμι. Αν κ. Τσίπρας θέλει πραγματικά να μας πείσει ότι βγαίνουμε από τα Μνημόνια ας έρθει στη Βουλή να καταργήσει τις περικοπές των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου που έχει ήδη ψηφίσει”, είπε.

Πρότεινε, επίσης, αν υπάρξει οποιοδήποτε υπερπλεόνασμα “που ενδέχεται να υπάρξει λόγω των ανελέητων φόρων” ένα μέρος του να κατευθυνθεί στους πιο αδύναμους πολίτες, ι ένα άλλο να επιτρέψει στην κοινωνία μέσω επιστροφής φόρων και το υπόλοιπο να κατευθυνθεί στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους. “Η πρότασή μας” εξήγησε, “είναι πολύ σαφής και πολύ συγκεκριμένη.

Ο κ. Τσίπρας, εφόσον υπάρξει υπερπλεόνασμα, να δώσει ένα εφάπαξ βοήθημα σε όλους τους μακροχρόνια εγγεγραμμένους ανέργους του ΟΑΕΔ. Και να δώσει επιτέλους η κυβέρνηση μία έκπτωση σε όλους τους πολίτες που κατέβαλαν ΕΝΦΙΑ. Και τον καλώ για μια ακόμη φορά δημοσίως: Πάψτε κ. Τσίπρα να πανηγυρίζετε για το υπερπλεόνασμά σας. Γιατί αυτό το κλέβετε από το υστέρημα μιας κοινωνίας την οποία κάνετε να υποφέρει”. “Με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η Ελλάδα ούτε είναι, ούτε μπορεί να γίνει κανονική χώρα. Γιατί δεν είναι κανονική μια χώρα, η σημερινή Ελλάδα, που οι πολίτες της αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους τους και τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις”, πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι ο κ. Τσίπρας δεν έφερε τίποτα χειροπιαστό από τις ΗΠΑ και τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί να παρακάμψει τη Βουλή σε ότι αφορά το θέμα της αναβάθμισης των F16. “Με εξαίρεση κάποιες ωραίες φωτογραφίες και κάποια λόγια διπλωματικής αβρότητας, από αυτά που πάντα λέγονται, δεν ελήφθη στην Ουάσιγκτον καμιά πραγματική απόφαση που να αναβαθμίζει το γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Στα ζητήματα της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας επίσης δεν είδαμε χειροπιαστό αποτέλεσμα. Ούτε καν για το ζήτημα της Σούδας, όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προτιμά τις ετήσιες ανανεώσεις, αντί να υπογράψει μία πολυετή συμφωνία, φυσικά με τα μεγαλύτερα δυνατά ανταλλάγματα για τη χώρα μας. Γιατί το κάνει αυτό ο κ. Τσίπρας; Για τον απλό λόγο, ότι οι ετήσιες ανανεώσεις δεν χρειάζονται έγκριση της Βουλής, ενώ η πολυετής συμφωνία αμυντικής συνεργασίας πρέπει να εγκριθεί από το Εθνικό Κοινοβούλιο. Και ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να μπει σε μια τέτοια δοκιμασία”, είπε.
Αποσαφήνισε ότι θεωρεί απολύτως αναγκαία την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών. “Για την παράταξή μας το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και η αμυντική θωράκιση της χώρας μας είναι αδιαπραγμάτευτα ζητήματα υψίστης προτεραιότητας. Ο τρόπος όμως με τον οποίο έχει χειριστεί μέχρι τώρα το ζήτημα η κυβέρνηση γεννά πολλά ερωτήματα” επισήμανε.

Υπενθύμισε ότι η ΝΔ ζήτησε να υπάρξει υπεύθυνη και αξιόπιστη ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, και πρόσθεσε: “Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε καμία απόφαση που δεν λαμβάνεται σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας. Αρκετά πληρώσαμε τους μεσάζοντες και τα αντισταθμιστικά από τα οποία κάποιοι έγιναν πλούσιοι από το υστέρημα του ελληνικού λαού. Δεν μπορεί η αμυντική θωράκιση της χώρας να γίνεται εισιτήριο για να πάνε ταξίδια ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος, με την ελπίδα ότι θα παραμείνουν στην εξουσία”.

Σε ότι αφορά τη ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία, που δίνει φωνή σε κάθε πολίτη που θέλει να ενισχύσει την προσπάθειά της. “Σας θέλω όλους στην πρώτη γραμμή. Θέλω ακόμη να σας ζητήσω να στηρίξετε, όπως εσείς ξέρετε, τα νεότερα στελέχη που τώρα μπαίνουν στην πολιτική. Ξέρετε – και ακούω συχνά και κάποιες επιφυλάξεις για αυτό – η ανανέωση δεν είναι απειλή για ένα Κόμμα, πόσο μάλλον για τους βουλευτές του. Αποτελεί ανάγκη και όρο εκσυγχρονισμού και προόδου.

Τολμώ να πω ότι μπορεί να αποτελεί μέχρι και συνθήκη πολιτικής επιβίωσης. Όσο πιο δυνατή και μεγάλη είναι η Νέα Δημοκρατία τόσο πιο ωφελημένοι θα είμαστε όλοι και ανανέωση ανανέωση είναι μια εντολή την οποία έλαβα όταν εκλέχτηκα αρχηγός από τη βάση. Και η ανανέωση της Νέας Δημοκρατίας θα προχωρήσει.Το Κόμμα θα συνεχίσει να διευρύνεται και να μεγαλώνει”, παρατήρησε.

Παρά την επιμονή του προέδρου της ΝΔ στην ανανέωση, το ζήτημα ετέθη αργότερα από τους βουλευτές. Κάποιοι, όπως ο Γ. Βλάχος διατύπωσαν αιχμές για όσους αυτοπροβάλλονται ως υποψήφιοι, και άλλοι όπως ο Κ. Τασούλας είπαν ότι η ΝΔ δεν πρέπει να φοβηθεί την ανανέωση και ότι πιο σημαντικό να κάνει τους πολίτες να την εμπιστευτούν.

Ο Ι. Κεφαλογιάννης, επισήμανε ότι η δημοσκοπική κάμψη της ΝΔ είναι συγκυριακή, ότι η διαφορά της με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ανανεώσει τους δεσμούς της με τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της.

Στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ δεν διατυπώθηκαν ενστάσεις για την πολιτική του κόμματος ούτε έγιναν προτάσεις για αλλαγή πλεύσης παρότι τις προηγούμενες ημέρες είχε καλλιεργηθεί ένα κλίμα δυσφορίας.

Ένα ουσιαστικό πολιτικό ζήτημα, αν και πολύ στοχευμένο, έθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είπε ότι θα είναι καλό να μην δοθούν χρίσματα στα γαλάζια στελέχη που παίρνουν μέρος στις εκλογές στα Επιμελητήρια, προκειμένου να αποφευχθούν οι τριβές μεταξύ τους. Η απάντηση ήταν ότι είναι πιθανόν να προηγηθούν οι εθνικές εκλογές να μην χρειαστεί η ΝΔ να μπει σε αυτή τη συζήτηση.