Η αναβάθμιση έπρεπε να έχει γίνει χθες – Αντί αντισταθμιστικών θα διεκδικήσουμε την μείωση του κόστους
Εξηγήσεις για το κόστος της αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16, έδωσε στην Βουλή ο Αλ. Τσίπρας κατά την «Ώρα του Πρωθυπουργού» απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη, τονίζοντας ότι είναι άδικο και φαιδρό ότι πρόκειται για «αγορά του αιώνα», αλλά, όπως είπε, «η υπόθεση της αναβάθμισης δεν προέκυψε ως αντάλλαγμα σε κάποιους ούτε κρύβει σκοτεινές συναλλαγές, είναι μια διατυπωμένη εδώ και χρόνια ανάγκη».

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι κατά το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ δεν αποκόμισε ουσιαστικά οφέλη παρά μόνο φωτογραφίες με τον πρόεδρο Τραμπ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «δεν είναι φωτογραφίες αλλά απτά τα αποτελέσματα του ταξιδιού στις ΗΠΑ –άλλωστε έχω αρκετές φωτογραφίες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα με τους σημαντικότερους ηγέτες του πλανήτη».

Και τόνισε ότι «άλλαξαν οι εποχές που κάποιοι επεδίωκαν να μπουν στο φωτογραφικό κάδρο» και ότι η χώρα μας «ανακτά το κύρος της , ανακτά τον ρόλο της, δεν παρακαλά για μια καλή κουβέντα». «Ανατρέψαμε πλήρως την εικόνα του παθητικού δέκτη και η Ελλάδα με ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική αναβαθμίζει τον ρόλο της», είπε ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνοντας ότι «με υπεύθυνο τρόπο ενεργούμε και στα θέμα της άμυνας και ασφάλειας».

Υπογράμμισε δε την ανάγκη διατήρησης των ισορροπιών, κάτι που όπως είπε, ισοδυναμεί με διατήρηση της σταθερότητας.

Μάλιστα εξήγγειλε ολοκληρωμένο σχέδιο για ανασυγκρότηση του στρατεύματος, με στόχο να διαθέτουμε τον πιο σύγχρονο στρατό με διαθεσιμότητα δυνάμεων εκεί που βλέπουμε απειλές και με στοχευμένες αγορές «διότι οι προκλήσεις είναι πολλές και η εγρήγορσή μας πρέπει να είναι διαρκής». Όσον αφορά την αναβάθμιση των F-16 σημείωσε ότι «δεν μιλάμε για αγορά νέων μαχητικών», επισημαίνοντας ότι «αν δεν δράσουμε τώρα μπορεί να φτάσουμε στην επόμενη 5ετία που η Πολεμική Αεροπορία θα χάσει ένα σημαντικό μέρος της αποτρεπτικής της ισχύος».

«Έχει κριθεί από τις ίδιες τις Ένοπλες Δυνάμεις ότι είναι αναγκαία η αναβάθμιση τώρα -χθες μάλλον», είπε χαρακτηριστικά, με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών ώστε να είναι διαλειτουργικά με τα μαχητικά πέμπτης γενιάς. Όσον αφορά το κόστος, ανέφερε ότι εμπίπτει στην προϋπολογισμένη δαπάνη για τους εξοπλισμούς του ΥΠΕΘΑ. «Δεν μιλάμε για νέα δαπάνη, άρα ούτε πρόσθετα βάρη ούτε τίποτα από τα ευφάνταστα που γράφτηκαν», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας καθίσταται αβέβαιη ή απίθανη η αναβάθμισή τους στο μέλλον.

Και ενημέρωσε ότι η σχετική επιστολή που θα αποστείλει η αμερικανική πλευρά με τις τιμές και την ακριβή περιγραφή της αναβάθμισης, αναμένεται στις 3 Νοεμβρίου και θα τεθεί υπόψη των αρμοδίων κοινοβουλευτικών επιτροπών. Διευκρίνισε δε ότι το σύνολο των αεροσκαφών που εντάχθηκε στο πρόγραμμα αναβάθμισης από τους αμερικανούς ήταν 123 αεροσκάφη για τα οποία ζήτησαν από το Κογκρέσο μια έγκριση προκειμένου να προχωρήσουν σε διαπραγμάτευση και η έγκριση ανέρχεται στα 2,4 δισ. δολ. ή 2 δισ. ευρώ «και εδώ στήθηκε η σπέκουλα όσων μίλησαν για συμφωνία 2,4 δισ.».

«Δεν υπάρχει συμφωνία. Υπάρχει αίτημα και διαπραγμάτευση. Το Κογκρέσο ενέκρινε το ανώτατο ποσό. Στην περίπτωσή μας το ποσό που μπορούμε να διαθέσουμε και το έχουμε καταστήσει σαφές, είναι 1,1 δισ. Ευρώ. Τόσο απλά», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η συζήτηση και οι διαβεβαιώσεις είναι για μια δαπάνη σε βάθος 10ετίας που σημαίνει 100 εκ. ετησίως. «Αυτή δεν είναι καινούργια πρακτική. Έχει συμβεί στο παρελθόν. Θα έπρεπε να το θυμούνται στη ΝΔ. Η πιο πρόσφατη επί υπουργίας Σπηλιωτόπουλου», σημείωσε, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «το βασικότερο όλων είναι ότι δεν έχουμε συμφωνία αλλά διαπραγμάτευση».

Όσον αφορά τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, είπε ότι «μόνο κατ’ ελάχιστο έχουν δικαιολογήσει τον τίτλο τους, διότι μόνο ένα ελάχιστο μέρος τους αξιοποιήθηκε προς όφελος της εγχώριας βιομηχανίας», θυμίζοντας ότι «μέσα από τη κερκόπορτα των αντισταθμιστικών στήθηκαν μίζες, διαπλοκή». Και έκανε γνωστό ότι η ελληνική πλευρά δεν θα ζητήσει αντισταθμιστικά αλλά αντ’ αυτού θα επιδιώξει την μείωση του κόστους της αναβάθμισης, με πιθανή εξαίρεση την ΕΑΒ: «Δεν πρόκειται να συμπεριλάβουμε στην εν λόγω συμφωνία και σε κάθε συμφωνία που ενδεχομένως θα προβούμε στο μέλλον, αντισταθμιστικά οφέλη.

Τα λάθη του παρελθόντος δεν θα τα κάνουμε. Μια πιθανότητα εξαίρεσης σε ό,τι αφορά την ΕΑΒ και αυτά συγκεκριμένα και κοστολογημένα», είπε. Και ξεκαθάρισε ότι «αντί αορίστων ωφελημάτων θα διεκδικήσουμε την μεγαλύτερη δυνατή μείωση του κόστους διότι τιμούμαι και το τελευταίο ευρώ του φορολογουμένου πολίτη».

Σχετικά με την βάση της Σούδας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «στήθηκε ένας μύθος μιας δήθεν μαμούθ συμφωνίας που περιλαμβάνει την Σούδα», επισημαίνοντας ότι η ετήσια ανανέωση της συμφωνίας διευκολύνσεων μέσω της βάσης της Σούδας γίνεται εδώ και 11 χρόνια, ενώ τόνισε ότι μια πιθανή αναβάθμιση της συμφωνίας αυτής θα αφορά και τις δικές μας Ένοπλες Δυνάμεις.

Απαντώντας δε στην πρόταση του κ. Θεοδωράκη για συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε ότι είναι μια ιδέα «που αξίζει τον κόπο να την συζητήσουμε», όμως, όπως τόνισε, «δεν είναι ώριμη ακόμα», εν τούτοις, σημείωσε, «στα ζητήματα αυτά χρειάζεται ενημέρωση, συνεννόηση και ευρύτατες συναινέσεις και δεν χρειάζεται επιπολαιότητα, ανευθυνότητα και μικροκομματική σκοπιμότητα». Και επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας ότι η στάση που επέδειξε για το ταξίδι στις ΗΠΑ «ήταν στάση ανεύθυνη, σήκωσε κουρνιαχτό, στη συνέχεια σιγή ασυρμάτου και όταν κατάλαβε το λάθος της σταμάτησε να αναφέρεται στο θέμα».

Ο κ. Θεοδωράκης τάχθηκε υπέρ της αναβάθμισης των F-16, ωστόσο, τόνισε ότι μια επίμονη και καλύτερη διαπραγμάτευση θα έφερνε επιτάχυνση του προγράμματος, μείωση του κόστους και τεχνογνωσία, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές βιομηχανίες είναι απούσες από το πρόγραμμα. Ενώ διερωτήθηκε «ποιος σχεδιάζει την Άμυνα της χώρας;», εξαπολύοντας επίθεση στον Π. Καμμένο: «Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στον συγκυβερνήτη σας, ο οποίος αντιμετωπίζει τον τομέα της άμυνας ως εφαλτήριο για ανορθόδοξες επιλογές». «Λέει ψέματα στην Βουλή και η ευθύνη για την παρουσία του στην Άμυνα είναι δική σας και μέχρι σήμερα η πολιτεία σας δείχνει ότι είστε συνυπεύθυνος», είπε χαρακτηριστικά στον κ. Τσίπρα.