Ο υποψήφιος για την ηγεσία της κεντροαριστεράς Δημήτρης Τζιώτης σε νέα του επιστολή προς τον πρόεδρο της επιτροπής διαδικασιών και δεοντολογίας, αναφέρει την άμεση ανάγκη σύγκλησης των υποψηφίων προέδρων υπό την προεδρία του κ. Αλιβιζάτου και τονίζει ότι η τρίτη θέση δεν είναι ο στόχος της παράταξης.

Επίσης σημειώνει την ανάγκη για μαζική προσέλευση των πολιτών σε ένα αριθμό που πρέπει να αγγίξει τις 300.000. Ενώ εξαπολύει επίθεση σε όσους θέλουν να κρατήσουν τη κεντροαριστερά σε χαμηλά ποσοστά.

Ολόκληρη η επιστολή του Δημήτρη Τζιώτη:

Προς τον Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας.
Θέμα: ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,
Σε συνέχεια της επιστολής σας, καθώς προχωράμε προς την τελική ευθεία για την διεξαγωγή των εκλογών της 12ης και της 19ης Νοεμβρίου 2017, θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στα ακόλουθα θέματα:
Δημιουργούμε ένα νέο προοδευτικό κίνημα. Η πρόοδος είναι η ταυτότητά μας. Αυτές οι εκλογές δεν είναι διαδικασία. Είναι η ιδρυτική μας πράξη. Το πρότυπο που θέτουμε. Ένα νέο παράδειγμα. Συμφωνήσαμε, όλοι μαζί, να πάμε μπροστά. Η Αλλαγή είναι η προτεραιότητά μας. Η Αλλαγή που έχουμε ανάγκη δεν είναι μικρή. Ήρθε η ώρα να τα αλλάξουμε όλα. Να εκλέξουμε αυτόν που θα φέρει την μεγαλύτερη Αλλαγή. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα.

Η στρατηγική της τρίτης θέσης είναι αδιέξοδη. Κάποιοι έχουν βολευτεί και προσπαθούν να μας εγκλωβίσουν όλους σε αυτήν. Αυτή η στρατηγική βολεύει μόνο τον Σύριζα και τη ΝΔ. Μόνο αν αλλάξουμε στρατηγική θα προχωρήσουμε μπροστά. Ο νέος αρχηγός πρέπει να είναι αυτός που μπορεί να κερδίσει. Αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών. Να εκλεγεί αυτός που θα κερδίσει τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα. Αυτοί είναι οι αντίπαλοί μας. Οι αντίπαλοι δεν βρίσκονται μεταξύ μας. Το μόνο που μας αξίζει είναι η νίκη. Η νίκη είναι το διακύβευμα των εκλογών. Δεν είναι στόχος η παραμονή στη Β΄Εθνική.

Αλλαγή είναι η πρόοδος, η εξέλιξη, η συμμετοχή, η ισονομία, η διαφάνεια, η αλήθεια.
Δυστυχώς, όμως, κάποιοι αντιστέκονται στην Αλλαγή. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εκλεγούν αυτοί. Βάζουν τον εαυτό τους πάνω από την παράταξη. Είναι κρίμα. Ενώ μιλούν για την Αλλαγή, κάνουν τα πάντα για να μην αλλάξει τίποτα.

Όπως γνωρίζετε, κάποιοι εμπόδισαν τη συμμετοχή των πολιτών με κάθε δημοκρατικό μέσο σε αυτές τις εκλογές. Κάποιοι συνεχίζουν να επενδύουν σε αυτό το σκοπό και με άλλα μέσα.

Με στόχο τη μικρότερη δυνατή προσέλευση και τη συμμετοχή μόνο των κομματικών μηχανισμών, κάποιοι εμποδίζουν με προσωπικές παρεμβάσεις την ισότιμη προβολή των υποψηφίων. Η υπομονή έχει και τα όριά της. Κάποιοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση. Κάποιοι προσπαθούν να περιορίσουν το συνταγματικό δικαίωμα στην πληροφόρηση. Κάποιοι εμποδίζουν την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών όλων των υποψηφίων.

Το επαναλαμβάνω ξεκάθαρα: αν ψηφίσουν λιγότεροι από 300.000 πολίτες, αυτοί θα έχουν μεγάλη ευθύνη. Οι ελεύθεροι πολίτες δεν θα έρθουν για να ψηφίσουν μία από τα ίδια.

Σε κάθε περίπτωση, η χρησιμοποίηση χρημάτων των φορολογουμένων πολιτών από τις κρατικές ενισχύσεις των κομμάτων, για φιέστες ανά την Ελλάδα με σκοπό την προσωπική προβολή, δεν είναι Αλλαγή. Η οικονομική ενίσχυση που λαμβάνουν τα κόμματα από το κράτος οφείλει να διέπεται από εγγυήσεις διαφάνειας για τις δαπάνες και την οικονομική διαχείριση.
Η οργάνωση και η δράση μας οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Για τους λόγους αυτούς:
1. Η αναβλητικότητα επίλυσης των προβλημάτων δεν μας ωφελεί. Εξυπηρετεί μόνο τους μηχανισμούς. Αυτούς που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι οι συνιδρυτές, όπως λέτε, της νέας προοδευτικής παράταξης δεν έχουν βρεθεί ούτε μία φορά μεταξύ τους. Σας ζητώ την άμεση σύγκληση σύσκεψης, υπό την Προεδρία σας, με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων προέδρων, για την επίλυση των πολιτικών θεμάτων. Επιτέλους, ας μιλήσουμε για πολιτική.

2. Δεδομένου ότι, όπως αναφέρετε, είναι κοινή η διαπίστωση σε όλη τη χώρα ότι, πέραν του κύκλου των εξ ορισμού ενδιαφερομένων, δηλαδή των παλαιών ψηφοφόρων και φίλων της προοδευτικής/δημοκρατικής παράταξης, το εγχείρημά μας δεν έχει ακόμη γίνει ευρύτερα γνωστό, τα δυο τηλεοπτικά debates των υποψηφίων στις 30 Οκτωβρίου και 6 Νοεμβρίου δεν αρκούν, όπως δέχεστε.
Είναι παράλογο να προχωράμε στην εκλογή αρχηγού της νέας προοδευτικής παράταξης, χωρίς να έχουν ακουστεί οι θέσεις των υποψηφίων. Η διοργάνωση των δύο τηλεοπτικών συζητήσεων δεν είναι αρκετή προϋπόθεση. Η μονόλεπτη απάντηση πέντε ή έξι ερωτήσεων κατά τη διάρκειά τους είναι μια επικοινωνιακή λειτουργία, επιπρόσθετη της πολιτικής. Δεν είναι δυνατόν η επικοινωνία να υποκαθιστά την πολιτική.
Προτείνω τη διοργάνωση προεκλογικού συνεδρίου, την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου, την Πέμπτη ή/και την Παρασκευή πριν από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, με στόχο να ακούσουμε τις θέσεις, τις ιδέες, τις αρχές και τις προτάσεις όλων των υποψηφίων αρχηγών.

3. Είναι υποχρέωση όλων μας να διασφαλίσουμε την ισότιμη πρόσβαση όλων των υποψηφίων στην ανάδειξη των πολιτικών τους θέσεων και τη βέλτιστη ενημέρωση των πολιτών . Επαναλαμβάνω την πρόταση για την οικονομική αποτίμηση της αξίας προβολής που έχει λάβει κάθε υποψήφιος σε κάθε διαφορετικό μέσο ενημέρωσης από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου από ανεξάρτητο οίκο αξιολόγησης. Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε μια διάφανη αποτύπωση όλης της εκλογικής διαδικασίας με στοιχεία και δεδομένα.

Κατά την άποψή μου αυτές είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις για τη δημοκρατική διεξαγωγή των εκλογών.
Σας ευχαριστώ θερμά για το έργο που επιτελείτε.
Με εκτίμηση,
Δημήτρης Τζιώτης