Ανεβαίνει το προεκλογικό θερμόμετρο στην Κεντροαριστερά. Οι εξορμήσεις των υποψηφίων το Σαββατοκύριακο συνοδεύτηκαν από αιχμές κατά των αντιπάλων τους, που αναμένεται να κλιμακωθούν το διάστημα, καθώς η κούρσα της εκλογής εισέρχεται στην τελική ευθεία. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι υποψήφιοι θα επιχειρήσουν εκτός από την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της δικής τους υποψηφιότητας να τονίζουν, όλο και πιο έντονα, τις αδυναμίες των αντιπάλων τους. Επισημαίνεται μάλιστα ότι η εκτόξευση πυρών θα κλιμακωθεί ανάμεσα στα φαβορί για την είσοδο στον δεύτερο γύρο, τους Στ. Θεοδωράκη. Γ. Καμίνη και Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ τα πυρά όλων σχεδόν των υποψηφίων θα στραφούν και προς την Φώφη Γεννηματά.

Μια πρόγευση της κόντρας που πρόκειται να ακολουθήσει έδωσε η αντιπαράθεση του Γιώργου Καμίνη με τον Σταύρο Θεοδωράκη, στην οποία ενεπλάκη και ο Γιάννης Μανιάτης. Ο δήμαρχος Αθηναίων, υποστήριξε ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού στηρίζεται στην εικόνα του life style. Η Σεβαστουπόλεως, απάντησε «με θλίψη» ότι η κατηγορία αυτή «είναι δανεισμένη από τη λασποθήκη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τόνισε ότι «δεν θα μπούμε σε λασπομαχία». Η πλευρά Καμίνη δεν θέλησε να δώσει συνέχεια. Θα υπάρξει όμως, αφού οι αιχμές Καμίνη ερμηνεύτηκαν και ως απάντηση στην κριτική που δέχεται από τον κ. Θεοδωράκη για την απόφαση του να μην στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, «Για τον κ. Καμίνη η ηγεσία της προοδευτικής παράταξης θεωρείται δεύτερη δουλειά» αναφέρουν στελέχη του Ποταμιού.

Στην αντιπαράθεση Θεοδωράκη-Καμίνη παρενέβη και ο Γιάννης Μανιάτης. «Το «σχόλιο περί lifestyle, είναι ανεπίτρεπτο» δήλωσε και πρόσθεσε. «Ο δήμαρχος Αθηναίων εννοεί να είναι επικεφαλής μερικής απασχόλησης, αφού έχει ξεκαθαρίσει ότι θα διατηρήσει και τη θέση του στο δήμο». Ο κ. Μανιάτης άφησε εξαπέλυσε πυρά εναντίον της Φώφης Γεννηματά αλλά και του Σταύρου Θεοδωράκη λέγοντας ότι «οι ηγεσίες τόσο της ΔΗΣΥ όσο και του Ποταμιού ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν κι αυτό είναι, η στασιμότητα της ΔΗΣΥ στο 7% και η κατάρρευση του Ποταμιού στο 1,5%».

Τα επιτελεία των υποψηφίων προετοιμάζονται τώρα για τις δύο τηλεοπτικές αναμετρήσεις που θεωρούνται κομβικής σημασίας για τον προεκλογικό αγώνα. Το πρώτο θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα και οι υποψήφιοι θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων της περιφέρειας.

Τις επόμενες μέρες η επιτροπή Αλιβιζάτου να οριστικοποιήσει τον αριθμό των εκλογικών κέντρων. Για τις διαφωνίες ως προς τον αριθμό τους (η Χαρ. Τρικούπη ζητά περισσότερα εκλογικά κέντρα ) αναμένεται να βρεθεί η χρυσή τομή. Σήμερα λήγει και προθεσμία για τους εθελοντές. Από τον αριθμό και την γεωγραφική προέλευση τους θα εξαρτηθεί κατά πόσον θα χρειαστεί η όχι ο Νίκος Αλιβιζάτος, να απευθυνθεί, σε εταιρία για τον χειρισμό των 1200 tablets. Στην ιστοσελίδα της επιτροπής λειτουργεί και η εφαρμογή της προεγγραφής. Ο πολίτης μπορεί να συμπληρώσει τα στοιχεία του, να καταβάλλει τη συμμετοχή του και προσερχόμενος στο εκλογικό κέντρο να πάει κατ ευθείαν στην κάλπη,

Φώφη Γεννηματά: Τολμάμε για την παράταξη και τη χώρα

Στο μέτωπο της κινητικότητας των υποψηφίων, η Φώφη Γεννηματά από την Κατερίνη έστειλε το μήνυμα επιστροφής της δημοκρατικής παράταξης. «Οι προοδευτικοί πολίτες προσβλέπουν ξανά σε εμάς γιατί ξέρουν ότι όσο ψεύτικη είναι η αριστερά του κ. Τσίπρα, τόσο αληθινή είναι η δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Τολμάμε και κάνουμε και πάλι μεγάλη την Κεντροαριστερά. Τολμάμε για την παράταξη, τολμάμε για τη χώρα» ανέφερε και τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει στόχο την εξαφάνιση της μεσαίας τάξης. «Είναι στρατηγική τους επιλογή η φτωχοποίηση της, για να μπορέσουν να επιβληθούν με τα συσσίτια και τα επιδόματα. Ο ένας στους τρεις Έλληνες , 3.8 εκατομμύρια πολίτες, ζουν σε συνθήκες φτώχειας» επεσήμανε.

Συνέντευξη Καμίνη «για την Αθήνα».

Συνέντευξη «για την Αθήνα» που θα μεταδοθεί διαδικτυακά, δίνει σήμερα το απόγευμα ο Γιώργος Καμίνης. Η μετάδοση θα γίνει μέσω της σελίδας του Γιώργου Καμίνη στο facebook και θα συμμετάσχουν οι δημοσιογράφοι Ηλέκτρα Βισκαδουράκη (Η Αυγή), Τάνια Γεωργιοπούλου (Η Καθημερινή), Εύη Σάλτου (Τα Νέα) και Άρης Χατζηγεωργίου (Έθνος). Συντονίζει ο Προκόπης Δούκας. Αναφερόμενος στην εικόνα της πρωτεύουσας ο κ. Καμίνης σε συνέντευξη του (Καθημερινή) ανέφερε: «Η Αθήνα που το 2010-2013 καιγόταν και βανδαλιζόταν, που το 2015 πλημμύρισε από πρόσφυγες, πείσμωσε, άντεξε, ανοίχτηκε, βόηθησε. Η Αθήνα των 50 εκ. ελλειμμάτων έγινε οικονομικά ισχυρή, στηρίζει καθημερινά 30.000 αδύναμους συμπολίτες μας, αναπτύσσει δομές αλληλεγγύης, ενσωματώνει τους πρόσφυγες στις δομές της. Σπάει ρεκόρ, το ένα μετά το άλλο, στον τουρισμό, επανακτά το εμπορικό της κέντρο με νέες θέσεις εργασίας. Πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη, τη συζητά θετικά ο κόσμος».

Οι προτάσεις Θεοδωράκη για το νέο κόμμα

Τις προτάσεις του για το νέο κόμμα θα παρουσιάσει την Τρίτη ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Μετά την εκλογή αρχηγού στις 12 και 19 Νοεμβρίου έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε για να συγκροτήσουμε ένα κόμμα – κίνημα χρήσιμο στην πατρίδα και την κοινωνία», αναφέρει ο επικεφαλής του Ποταμιού. Ο κ. Θεοδωράκης στοχεύει σε ένα το κόμμα – κίνημα που ο ίδιος δεσμεύεται να γίνει το επιχειρησιακό «Κέντρο της Αλλαγής» και θέτει μια αρχή: «Οι αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε στο κράτος, στην κοινωνία, στην πολιτική, θα πρέπει πρώτα από όλα να γίνονται πράξη με τη δική μας δράση στους δικούς μας χώρους».

«Ο στόχος είναι να αναγεννήσουμε την προοδευτική παράταξη. Να μπουν νέοι άνθρωποι στο παιχνίδι και ως ψηφοφόροι και ως στελέχη και αύριο ως βουλευτές» τόνισε κατά την περιοδεία του στην Κρήτη.

Ανδρουλάκης: Τέλος στα γιουρούσια των κομμάτων στο κράτος

Με ομιλία στον Πειραιά συνεχίζει την προεκλογική εκστρατεία του ο Νίκος Ανδρουλάκης. Σε συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής» ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ, τόνισε ότι «ήρθε η ώρα να κάνουμε ρήξη με τον κακό μας εαυτό διαφορετικά δεν θα έχουμε μάθει τίποτα από τη κρίση». Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι να βάλουμε τέλος στο γιουρούσι των κομματικών μηχανισμών στο κράτος όταν αλλάζει η κυβέρνηση». Σε ότι αφορά την Κεντροαριστερά τόνισε: «Αγωνιζόμαστε για να φτιαχτεί ένας νέος φορέας στα θεμέλια της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, όχι για να ακυρώσουμε τους παλαιότερους αλλά για να κινητοποιήσουμε τους νεότερους, για να γεφυρώσουμε και όχι να διχάσουμε. Για να συναντήσουμε το μέλλον που ψάχνει να μας βρει»

Γ. Ραγκούσης: Εκτός ψηφοδελτίων όσοι είναι 12 χρόνια στη Βουλή

Την πρόταση του να μην είναι στα ψηφοδέλτια όσοι έχουν συμπληρώσει 12 χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας επανάλαβε ο Γιάννης Ραγκούσης. «Έχω κατηγορηματικά δεσμευτεί πως η θετική ψήφος σε εμένα συνεπάγεται την επαναστατική επιλογή να μην συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της παράταξης όσοι έχουν συμπληρώσει 12 χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας. Έτσι θεσμοθετείται η ανανέωση, έτσι είναι πραγματικά νέα η προοδευτική παράταξη», ανέφερε. Ο κ. Ραγκούσης επισήμανε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους που θα προσέλθουν να ψηφίσουν ότι πρόκειται να ιδρύσουμε έναν νέο κι ενιαίο φορέα. Αμέσως θα ενοποιηθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του Ποταμιού και της ΔΗΣΥ».

Απ. Πόντας: Υπαίτιος της χρεοκοπίας ο Καραμανλής

Τις ευθύνες του Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα επέρριψε μιλώντας στην Πάτρα ο Απόστολος Πόντας. «Θα πρέπει να καταδείξουμε δίχως περιστροφές τον πραγματικό υπαίτιο της σημερινής κατάστασης που έχει περιέλθει η Χώρα, που δεν είναι άλλος από τον Κώστα Καραμανλή και την καταστροφική του διακυβέρνηση 2006 – 2009», τόνισε. Ανέφερε « ότι ουσιαστικά τα δύο μεγάλα αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα στην Χώρα είναι, πλέον, οι Προοδευτικοί και οι Νεοσυντηρητικοί’’. Τέλος, δήλωσε ότι «η συμμετοχή όλων είναι πολύ σημαντική, ώστε να αποκτήσουμε τους Ηγέτες που θέλουμε».

Περιοδεία Κ. Γάτσιου σε Κέρκυρα Ήπειρο

Η Κέρκυρα, η Ηγουμενίτσα, η Παραμυθιά, τα Ιωάννινα, η Άρτα και η Πρέβεζα, είναι οι σταθμοί της περιοδείας που θα πραγματοποιήσει ο Κ. Γάτσιος. Στα Ιωάννινα θα μιλήσει σε δημόσια εκδήλωση που διοργανώνουν οι φίλοι του. (Ξενοδοχείο Du Lac, ώρα 19:30). Με αφορμή την έναρξη των περιοδειών του ο κ. Γάτσιος σε δήλωση του επαναλαμβάνει ότι «μόνο εάν γίνουμε παραγωγικοί και ανταγωνιστικοί θα μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας ως έθνος, να μη βρισκόμαστε σε επιτροπεία και εξάρτηση από εχθρούς και φίλους, συμμάχους και αντιπάλους».