Σε λιγότερο από τριάντα ημέρες η Κεντροαριστερά θα έχει εκλέξει τον επικεφαλής του νέου φορέα της. Από τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το πλήθος που συγκεντρώνεται στις εκδηλώσεις των υποψηφίων και τη δυναμική την οποία τους προσδίδουν οι συμμαχίες που έχουν συναφθεί στις τοπικές κοινωνίες, προκύπτει ότι «η εκλογική διαδικασία θα είναι κούρσα για τέσσερις». Χωρίς να παραβλέπεται η δυναμική που μπορεί να αναπτύξουν οι υποψηφιότητες των Γιάννη Μανιάτη και Γιάννη Ραγκούση, το ενδιαφέρον στρέφεται σε δύο μέτωπα.
Το πρώτο αφορά την εκλογική επίδοση της Φώφης Γεννηματά, στον πρώτο γύρο. Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ προηγείται καθαρά σε όλες τις μετρήσεις και στοχεύει σε ένα ποσοστό περί το 35% και μια διαφορά μεγαλύτερη των 12 μονάδων από τον δεύτερο. Σε αυτή την περίπτωση, εκτιμάται ότι «πολύ δύσκολα θα υπάρξει ανατροπή στον δεύτερο γύρο». Πολλά θα εξαρτηθούν από τον αντίπαλο. Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Καμίνης και Σταύρος Θεοδωράκης στοχεύουν, αρχικά, στον αριθμό 30 χιλιάδες. Αντιστοιχεί, αν η συμμετοχή κυμανθεί περί τις 150 χιλιάδες, σε ένα ποσοστό της τάξεως του 20% που εκτιμάται ότι δίνει το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο. Εκεί, ανάλογα με το δίδυμο της αναμέτρησης, διαμορφώνονται οι εξής εκτιμήσεις.
Η σύγκρουση δύο κόσμων
Η αναμέτρηση Γεννηματά – Θεοδωράκη περιγράφεται ως «σύγκρουση δύο κόσμων». Δύο αρχηγοί κομμάτων, δύο ασύμβατες πολιτικές φυσιογνωμίες θα διεκδικήσουν την ηγεσία ενός σχήματος στο οποίο προσδίδουν εντελώς διαφορετικά πολιτικά χαρακτηριστικά. Η Φώφη Γεννηματά βλέπει τον νέο φορέα ως μετεξέλιξη της ΔΗΣΥ, ως το τελικό στάδιο της προσπάθειας επανένωσης των δυνάμεων του χώρου της Κεντροαριστεράς, με κορμό το ΠαΣοΚ. Ο Σταύρος Θεοδωράκης θέλει έναν εντελώς νέο φορέα στον χώρο του Κέντρου, το στίγμα του οποίου θα καθορίσει, σε μεγάλο βαθμό, ο νικητής της κάλπης. Τα πάντα από την αρχή.
Σε αυτό το σημείο βρίσκεται, για πολλούς, το κλειδί της αναμέτρησης. Από το αν, όπως λέγεται, η κυρία Γεννηματά καταφέρει να εμφανίσει τον επικεφαλής του Ποταμιού ως απειλή για την ύπαρξη του ΠαΣοΚ ενεργοποιώντας το ένστικτο επιβίωσης των μελών του. Στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν βέβαιο ότι στη μάχη με τον κ. Θεοδωράκη η κυρία Γεννηματά θα έχει τη δημόσια στήριξη του Γιώργου Παπανδρέου. Και εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα οι προερχόμενοι από το ΠαΣοΚ υποψήφιοι (Μανιάτης, Ανδρουλάκης) αλλά και ο Γ. Καμίνης θα θελήσουν να τοποθετηθούν δημόσια υπέρ του κ. Θεοδωράκη.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, χωρίς να παραβλέπει την αξία των συμμαχιών, εκτιμά ότι το κλειδί για την αρχηγία του νέου φορέα θα το πάρει από τους πολίτες. «Για να είναι ο Σταύρος στον δεύτερο γύρο προϋπόθεση είναι η συμμετοχή να ξεπεράσει τις 150 χιλιάδες» αναφέρουν υποστηρικτές του. Αρα, τονίζουν, «το εγχείρημα αλλά και η υποψηφιότητά του θα έχουν αποκτήσει δυναμική, μη ελέγξιμη από τους κομματικούς μηχανισμούς». Η κυρία Γεννηματά, με βάση τις δημοσκοπικές επιδόσεις του Ποταμιού, θα αμφισβητήσει τη δυνατότητα του κ. Θεοδωράκη να ηγηθεί ενός πολιτικού σχήματος που διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο. Κοινή εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει «μια σκληρή πολιτική σύγκρουση» που «θα δημιουργήσει κλίμα όξυνσης». Οπως όμως επισημαίνεται, από τη μάχη αυτή «θα συνομολογηθεί η ενότητα».
Ο χαμένος, δύσκολα θα αποχωρήσει.
Αυτοί που δεν έχασαν ποτέ
Κανείς από τους δύο δεν έχει χάσει εκλογική μάχη. Ο Γιώργος Καμίνης κέρδισε δύο φορές τον δήμο της Αθήνας, απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, στηριζόμενος σε μια ευρεία συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων. Η Φώφη Γεννηματά κέρδισε δύο φορές την Περιφέρεια Αττικής. Νίκη θεωρούν στο επιτελείο της και την πορεία από την ανάληψη της ηγεσίας του ΠαΣοΚ. Η συγκρότηση της ΔΗΣΥ, λένε, το άνοιγμα της εκλογικής διαδικασίας, η επιλογή Αλιβιζάτου, είναι αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών της. Αυτό θα είναι το όπλο που θα επιστρατεύσει στη μάχη της με τον κ. Καμίνη. «Η Γεννηματά είναι η σίγουρη επιλογή. Ο Καμίνης, η αβέβαιη». Η κυρία Γεννηματά είναι ήδη πρόεδρος της ΔΗΣΥ, είναι στη Βουλή, ο δήμαρχος Αθηναίων θα ηγηθεί ενός κόμματος που δεν υπάρχει και παράλληλα, σε μια κρίσιμη πολιτική περίοδο, θα πρέπει να συντονίσει την παρουσία δύο κοινοβουλευτικών ομάδων που έχουν άλλους αρχηγούς. Οι επιτελείς της κυρίας Γεννηματά προσδοκούν ότι στην αναμέτρηση με τον κ. Καμίνη θα δημιουργηθεί ένα «πασοκικό μέτωπο».
Ο Γιώργος Καμίνης έχει κινηθεί πολύ μεθοδικά για να αποτρέψει τη δημιουργία ενός τέτοιου μετώπου. Εχει, σε σχέση με τον κ. Θεοδωράκη, σημαντικούς πυρήνες υποστήριξης στο εσωτερικό της ΔΗΣΥ. Αλλά το κλειδί της στρατηγικής του κ. Καμίνη είναι, όπως λέγεται, η επιχείρηση «ουδετεροποίησης του Γ. Παπανδρέου». Οι αναφορές του κ. Καμίνη στο θετικό έργο της κυβέρνησης Παπανδρέου, η ανάδειξη των ευθυνών του Κ. Καραμανλή στη χρεοκοπία της χώρας, σε συνδυασμό με την παρουσία στελεχών του ΚΙΔΗΣΟ στους πυρήνες υποστήριξης της υποψηφιότητάς του, εκτιμάται ότι θέτουν σοβαρά εμπόδια σε μια δημόσια στήριξη της κυρίας Γεννηματά από τον πρώην πρωθυπουργό.
Ο νικητής να βγει… χαμένος
Η μονομαχία Γεννηματά – Ανδρουλάκη κρύβει έναν κίνδυνο που απασχολεί τα επιτελεία τους. Ο νικητής να βγει από την αναμέτρηση… χαμένος! Αν, όπως λέγεται, στις κάλπες του δεύτερου γύρου προσέλθουν αισθητά λιγότεροι από όσους ψηφίσουν στον πρώτο γύρο, κυρίως ψηφοφόροι του ΠαΣοΚ, τότε ο νέος αρχηγός δεν θα έχει τη νομιμοποίηση όλης της παράταξης. Το ιδιαίτερο στοιχείο αυτής της μάχης είναι ότι η βάση του ΠαΣοΚ, που αναμένεται να αποτελέσει τον κύριο όγκο των ψηφοφόρων, θα εμφανιστεί διαιρεμένη. Η Φώφη Γεννηματά έχει στο πλευρό της την πλειοψηφία της ΚΟ και των οργανώσεων, ωστόσο οι επιτελείς της παρακολουθούν εντυπωσιασμένοι την κινητικότητα των οργανώσεων και των στελεχών του κόμματος που υποστηρίζουν τον κ. Ανδρουλάκη. Σε επίπεδο συμμαχιών η πλευρά Γεννηματά θεωρεί σίγουρη τη δημόσια στήριξη του Γιώργου Παπανδρέου. Ο κ. Ανδρουλάκης προσδοκά τη στήριξη των Σταύρου Θεοδωράκη, Γιώργου Καμίνη, Γιάννη Μανιάτη αλλά και τη στήριξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου, με τον οποίο διατηρούν άριστες σχέσεις και ανήκουν στην ίδια γενιά. Οι επιτελείς της Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι η κυρία Γεννηματά έχει αυξημένες πιθανότητες να κερδίσει, θεωρούν ότι δύσκολα σε αυτή τη φάση η βάση της παράταξης θα εμπιστευθεί την πορεία της στον «άπειρο» ευρωβουλευτή του ΠαΣοΚ. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από έμπειρα στελέχη, είναι άγνωστο μέχρι πού μπορεί να φτάσει η δυναμική μιας υποψηφιότητας «όταν θα έχει καταφέρει να αφήσει εκτός δεύτερου γύρου έναν αρχηγό κόμματος και τον δύο φορές εκλεγμένο δήμαρχο της Αθήνας».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ