Την αλλαγή σελίδας για τη χώρα, η οποία φάνηκε στις πρόσφατες επαφές που είχε στις Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως «το 2017 δεν είναι 2015».

Ο κ. Τσίπρας μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ανέπτυξε το πλαίσιο των επαφών που είχε, λέγοντας πως το ταξίδι στις ΗΠΑ ήταν επιτυχημένο, τονίζοντας τη συμφωνία για την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών. «Τόσο το ταξίδι μου συνολικά όσο και οι συνομιλίες με τον πρόεδρο Τραμπ στέφτηκαν από απόλυτη επιτυχία» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Στις διεθνείς σχέσεις της χώρας, και ακόμα περισσότερο σε μια επίσκεψη στις ΗΠΑ, κάθε Έλληνας πρωθυπουργός εκπροσωπεί τη χώρα του. Την Ελλάδα. Την πατρίδα. Όχι το κόμμα ή την παράταξή του. Η ιδεολογία που κατά τη γνώμη μου πρέπει να διέπει τις διπλωματικές δραστηριότητες της Ελλάδας και την πολυεπίπεδη εξωτερική μας πολιτική είναι μία: Η ειρήνη, η ασφάλεια, οι ισότιμες σχέσεις, η δυνατότητα των λαών να χτίζουν χωρίς παρεμβάσεις το μέλλον τους, η συνεργασία με όρους αμοιβαία επωφελείς. Και αυτή η πολιτική, παρεμπιπτόντως, μόνο ξένη δεν είναι στις ιδέες της Αριστεράς» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι δεν είχε εκφραστεί με τις πιο θετικές εκτιμήσεις για τον Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο έλαβε θετικά σχόλια.

«Η εξωτερική πολιτική και ιδίως η άμυνα της χώρας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να παίζει κανείς μικροπολιτικά παιχνίδια» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «αντιπολίτευση του κωνείου», που αποτελεί «αστείρευτη πηγή μαύρου χιούμορ».

Ειδικότερα για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης «περί αναμνηστικών φωτογραφιών» ο πρωθυπουργός απάντησε πως «η εποχή που η Ελλάδα ήταν το μαύρο πρόβατο, συνώνυμο της χρεοκοπίας και της κακοδιαχείρισης, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Όπως και η εποχή που οι Έλληνες πρωθυπουργοί περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για μία φωτογραφία» και συμπλήρωσε πως έχει γίνει δεκτός και έχει δεχθεί αρκετούς ηγέτες κρατών τα τελευταία 2,5 χρόνια που είναι πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως «η κυβέρνηση έχει ανεβάσει ρυθμούς, αλλά οι απαιτήσεις είναι εξαιρετικά υψηλές», ενώ αναφορικά με τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες επισημαίνει ότι «βασίζεται σε συγκεκριμένες συγκλίσεις πάνω σε συγκεκριμένους στόχους και δεν είναι μόνο μιας χρήσεως». Παράλληλα, έκανε άνοιγμα στους προοδευτικούς, τους δημοκρατικούς ανθρώπους που δεν τους καλύπτει η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τις εν εξελίξεις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκή Ένωση ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη, δημοκρατικό έλεγχο, ισότητα, πολιτικές ανάπτυξης και αναβαθμισμένο ρόλο των εργαζομένων απλούστατα δεν μπορεί να υπάρξει».

Τέλος ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές για τις προτάσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα προτείνοντας άλλο ένα Μνημόνιο με τους δανειστές».