Η επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ολοκληρώθηκε χθες με απόλυτη επιτυχία. Εντάσσεται στο πλαίσιο του δόγματος της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και επιβεβαιώνει την αναβάθμιση της οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας της χώρας δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η σημασία του ταξιδιού στις ΗΠΑ

«Θυμίζω τις συναντήσεις του πρωθυπουργού εντός 2 ετών με τον Μπάρακ Ομπάμα, τους ηγέτες Ρωσίας, Κίνας, Γερμανίας, Γαλλίας, την επίσκεψη στην Κούβα. Θυμίζω τη Σύνοδο των χωρών του Νότου, τις 3μερείς με Κύπρο-Ισραήλ και Κύπρο-Αίγυπτο, την 4μερής με Βουλγαρία – Σερβία – Ρουμανία. Οι διπλωματικές ενέργειες των τελευταίων 2ετών αναβαθμίζουν την Ελλάδα σε ένα πυλώνα σταθερότητας μιας ευρύτερα αποσταθεροποιημένης περιοχής. Η σημασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, αναγνωρίστηκε επίσης από τους φορείς της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας και τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ» πρόσθεσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Τα θέματα που συζητήθηκαν

Ο Δ. Τζανακόπου παρουσίασε και την ατζέντα των συζητήσεων που είχαν η ελληνική και η αμερικανική κυβέρνηση. «Κατά την επίσκεψη συζητήθηκαν ζητήματα οικονομίας και ενίσχυσης των επενδύσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Συστάθηκε ομάδα εργασίας ανάμεσα στα Υπουργεία Οικονομίας Ελλάδας – ΗΠΑ για την προετοιμασία του εδάφους σε εμπόριο, καινοτομία, επενδύσεις. Τέθηκε το μείζον ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους και η ολοκλήρωση του προγράμματος. Συζητήθηκαν θέματα και περιφερειακών εξελίξεων ενω ο πρωθυπουργός έθεσε επί τάπητος το σύνολο των ελληνικών θέσεων για τα εθνικά ζητήματα» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πυρά κατά ΝΔ: Υπέπεσαν σε ατοπήματα με τα F16

«Συζητήθηκε το ζήτημα της αναβάθμισης του ελληνικού στόλου των F-16 για το οποίο η ΝΔ υπέπεσε για άλλη μία φορά σε ατοπήματα κατ’ εξακολούθηση» είπε ο κ. Τζανακόπουλος προσθέτοντας ότι «η ΝΔ πρώτα κατήγγειλε τη συμφωνία, ύστερα αναγνώρισε την αναγκαιότητά της αλλά άσκησε κριτική για το κόστος, τώρα ζητά ενημέρωση στη Βουλή»

Για την ενημέρωση στη Βουλή

«Βούληση της Κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι προφανώς για ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Επίσης, εφόσον ζητηθεί, βούληση είναι να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών» σημείωσε.

Για ΔΝΤ και αξιολόγηση

«Στις κοινές δηλώσεις Πρωθυπουργού – Λαγκάρντ υπογραμμίστηκε η βούληση και των δύο πλευρών για άμεση ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης, χωρίς νέα μέτρα. Όσοι, σε μια ακόμα στιγμή καταστροφολογικού déjà vu, προέβλεπαν νέα μέτρα, διαψεύστηκαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Η πορεία της οικονομίας και η εκπλήρωση των στόχων δεν θα δικαιολογούσαν νέα μέτρα. Η ανάπτυξη για το 2017 αναμένεται να βρίσκεται κοντά στο 2%.
Το υπερπλεόνασμα που θα διανεμηθεί σε κοινωνικές ομάδες που έχουν δεχθεί τις μεγαλύτερες πιέσεις από την οικονομική κρίση θα φτάσει το €1δισ» είπε.

Παράλληλα ενημέρωσε για την συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης με ατζέντα: προσφυγικό, διεθνείς σχέσεις της ΕΕ και ζητήματα ασφάλειας που πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη.