Αντιμέτωπος με τις επιφυλάξεις των δανειστών θα βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, στην οποία θα βρεθεί από την Πέμπτη και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα δεν αποτελεί θέμα στην ατζέντα της Συνόδου, όμως αναμένεται ότι τα νέα δεδομένα θα συζητηθούν στο περιθώριο. Ειδικώς δε σε μία περίοδο κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει στήριξη από την Ευρώπη, ζητεί μία συμφωνία για το χρέος, αγνοεί τις παροτυρύνσεις για… προτίμηση στις ευρωπαϊκές επενδύσεις και καταφεύγει εν τέλει στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι πρώτες αντιδράσεις (παρασκηνιακές) εκδηλώθηκαν ήδη από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι συμφωνίες Τσίπρα – Τραμπ για την αναβάθμιση των F-16, όπου και υπήρξαν οι αποκλίσεις για τον «λογαριασμό».

Η κυβέρνηση επιμένει ότι το κόστος δεν θα υπερβεί τα 1,1 δισ. ευρώ, η αμερικανική πλευρά, με δηλώσεις και με έγγραφα που έχουν αποσταλεί και εγκριθεί από το Κογκρέσο επιμένουν ότι η αναβάθμιση θα φτάσει τα 2,4 δισ. ευρώ.

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν παρατράγουδα στις σχέσεις της Αθήνας με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν μπορεί να αποκλειστεί εν όψει τρίτης αξιολόγησης και ενώ η Αθήνα ήδη έχε να αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις: την γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας, την επιφυλακτικότητα των δανειστών, την τήρηση της βιαστικής υπόσχεσης για κοινωνικό μέρισμα και τις εξηγήσεις για το πού θα βρεθούν τα χρήματα με τα οποία θα πληρωθούν οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ.

Ήδη πάντως από τις Βρυξέλλες έχει διαμηνυθεί ότι οι θεσμοί θα αξιολογήσουν και τις αμυντικές δαπάνες προκειμένου να διαπιστωθεί ότι όλα είναι συμβατά με τις προβλέψεις του προγράμματος.

Κυβερνητικές πηγές πάντως επέμεναν την Τετάρτη ότι και το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί και οι δαπάνες για την συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι συμβατές με τα όρια του προγράμματος προσαρμογής.