Το σχέδιο που θα εφαρμόσει ως αυριανός πρωθυπουργός παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γεύμα εργασίας που είχε με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν και έξι Επιτρόπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες από συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, επικεντρώθηκε στα βασικά στοιχεία του προγράμματος που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη. Οι Επίτροποι, κατά τις ίδιες πηγές, τον υποδέχτηκαν ως τον πολιτικό που θα κερδίσει τις εκλογές και ως αυτόν που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών χωρίς να δίνει υποσχέσεις τις οποίες δεν μπορεί να εκπληρώσει.

Στο γεύμα εργασίας συμμετείχαν οι:

-Jyrki Katainen, Αντιπρόεδρος Επιτροπής, Υπεύθυνος για ζητήματα Εργασίας Ανάπτυξης, Επενδύσεις και Ανταγωνιστικότητα
-Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων
-Guenther Oettinger, Επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων
-Χρήστος Στυλιανίδης, Επίτροπος για ζητήματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων
-Phil Hogan, Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης
-Carlos Moedas, Επίτροπος Έρευνας, Επιστημών και Καινοτομίας
-Gabriel Mariya, Επίτροπος Ψηφιακών Τεχνολογιών

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο και ότι ήταν πρωτοβουλία του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Ο κ. Μητσοτάκης, ανταποκρινόμενος στη θερμή υποδοχή των Επιτρόπων, παρουσίασε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προτείνει. «Ένα πρόγραμμα ελληνικής ιδιοκτησίας, που εστιάζει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα με αξιολόγηση, σε επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, σ’ ένα σύστημα εκπαίδευσης που θα δώσει τα εφόδια στους πολίτες του αύριο και στην υιοθέτηση μιας σειράς καλών ευρωπαϊκών πρακτικών. Μεταρρυθμίσεις που δεν σημαίνουν απολύσεις και αυξήσεις φόρων», όπως επισήμαιναν συνεργάτες του.

Οι συνδαιτημόνες ενδιαφέρθηκαν να μάθουν λεπτομέρειες τις μεταρρυθμιστικής ατζέντας του κ. Μητσοτάκη και, όπως διευκρινίστηκε «δεν έγινε αναφορά στη σημερινή Κυβέρνηση και σε πιθανές ημερομηνίες και σενάρια εκλογών».

Αμέσως μετά το γεύμα εργασίας ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με μια σειρά από ευρωπαίους Επιτρόπους το σχέδιό μου για την Ελλάδα του μέλλοντος.
Μίλησα για τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Πατρίδα μας.

Και όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις, μιλάμε πρωτίστως για επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πολλές και καλύτερες δουλειές, για τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, για το πως το Δημόσιο θα γίνει πιο αποτελεσματικό προς όφελος των πολιτών.

Και σε αυτό το επίπεδο, το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας συμπίπτει με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

O πρόεδρος της ΝΔ που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ, συναντήθηκε, επίσης, με την Επίτροπο Μεταφορών κυρία Violeta Bulc.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ντομπρόβσκις θα έχουν και νέα συνάντηση την Πέμπτη, εκτός του αρχικού προγράμματος.