Σε ήπιους τόνους κινείται ο προεκλογικός αγώνας στην Κεντροαριστερά. Οι υποψήφιοι καθώς απομένουν λιγότερες από 30 ημέρες μέχρι τις κάλπες εντείνουν τις περιοδείες αλλά και τις δηλώσεις του εστιάζοντας στα θέματα που αφορούν την ανασυγκρότηση της παράταξης αλλά και την πορεία της χώρας.

Μετά το επιτυχές πρώτο τηλεοπτικό debate το ενδιαφέρον για τη διαδικασία φαίνεται να αναθερμαίνεται και το ενδιαφέρον στρέφεται στις επόμενες τηλεοπτικές αναμετρήσεις, με την παρουσία και της Φώφης Γεννηματά, κατά πόσα πιθανότητα στις 30 ή 31 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη και 6 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Οι υποψήφιοι εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι το εγχείρημα θα πετύχει, καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία και μεταδίδουν ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να παίξει η Κεντροαριστερά πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Χθες, αποσύρθηκε από την κούρσα της ηγεσίας, λόγω υγείας, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Φώφη: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν την εκλογή μου

Η Φώφη Γεννηματά από την Ελευσίνα κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία και επανέλαβε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούν την εκλογή της στην ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. « Η δύναμη μας είστε εσείς. Εσείς θα περάσετε το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα. Το μήνυμα της συμμετοχής. Όσο μεγαλύτερη συμμέτοχη , τόσο μεγαλύτερη δυναμική. Αυτή τη συμμετοχή τρέμουν οι αντίπαλοι μας, η ΝΔ και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» σημείωσε και πρόσθεσε: «Μας φοβούνται, φοβούνται την εκλογή μου. Γιατί αυτό που θέλουμε είναι να ανατρέψουμε το συγκυριακό και εύθραστο πολιτικό σκηνικό, της δήθεν πόλωσης των δυο συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων του τόπου».

Η κυρία Γεννηματά απευθυνόμενη στους συγκεντρωμένους τόνισε με έμφαση: «Δεν δώσαμε τέλος στην πολυδιάσπαση, για να πέσουμε σε βαρονίες και τιμάρια. Οι βαρόνοι και οι φεουδάρχες τέρμα. Ο λόγος και οι αποφάσεις στα μέλη, στην ίδια τη βάση του νέου φορέα. Σε σας». Συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά ερμήνευαν αυτή την αποστροφή της ως επισήμανση ότι η ίδια δίνει σημασία στη βάση του κόμματος και σε ένα κόμμα θεσμικό χωρίς «αρχηγίσκους».

Στ. Θεοδωράκης: Το νέο Κίνημα θα είναι πανέτοιμο στην εκλογική μάχη

Παρά τις διαφορές στις πολιτικές τους θέσεις της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού, όπως φάνηκε στην συζήτηση στη Βουλή για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλλου, ο Σταύρος Θεοδωράκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (news247) εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς το σκέλος της πολιτικής ενοποίησης του χώρου: «Μέχρι τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές ο χρόνος που μας δίνεται είναι πολύ αναγκαίος για να υπάρχει πολιτική ενοποίηση στο πραγματικό πεδίο της πολιτικής» δήλωσε τονίζοντας ότι «η διαδικασία της ενοποίησης θα συμβεί και το νέο Κίνημα θα είναι και ενωμένο και πανέτοιμο στην επόμενη εκλογική μάχη». Ο κ. Θεοδωράκης, που σήμερα επισκέπτεται τα Ιωάννινα, αναφερόμενος στους υποψήφιους αρχηγούς και την επόμενη μέρα, σημείωσε: «Μας ενδιαφέρει να συνεργαστούμε μεταξύ μας από την επόμενη μέρα. Μας ενδιαφέρει να ενώσουμε δυνάμεις. Να πολλαπλασιαστούμε. Δεν μας ενδιαφέρει να καθίσει ο καθένας σε μια γωνία και να παρατηρεί τον αρχηγό που κέρδισε».

Ν. Ανδρουλάκης: Καταρρέει το αφήγημα «Greek comeback» του Τσίπρα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης που σήμερα επισκέπτεται Τέμπη και Βόλο, από τους νομούς Πιερίας, Καστοριάς και Φλώρινας που περιόδευσε έστειλε μήνυμα σύγκρουσης με τα κάθε είδους συμφέροντα που χρεοκόπησαν τη χώρα. ότι στρατηγικός εχθρός της προοδευτικής παράταξης είναι η ΝΔ ωστόσο σημείωσε ότι πρέπει να εκδιωχθεί από το χώρο και ο κ. Τσίπρας. Χθες, σε δήλωση του, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της eurostat, υποστήριξε ότι καταρρέει το αφήγημα «Greek comeback» του κ. Τσίπρα: «Μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, 3,8 εκατ. Ελληνες ή το 35,6% του πληθυσμού αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Χειρότερες επιδόσεις από τη χώρα μας στην Ευρώπη έχουν μόνο η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Με απλά λόγια η πολιτική με… αριστερό πρόσημο και η εικόνα της Ελλάδας που βγαίνει από την κρίση είναι τελικώς εικονική πραγματικότητα», ανέφερε

Γ. Καμίνης: Ασπίδα για τους αδύναμους ο δήμος Αθηναίων

Η 17η Οκτωβρίου είναι ημέρα αφιερωμένη στον παγκόσμιο αγώνα για την εξάλειψη της φτώχειας και ο Γιώργος Καμίνης αναφέρθηκε εκτενώς στο κοινωνικό έργο του δήμου Αθηναίων.

Ο κ. Καμίνης δήλωσε ότι «για να σταθεί αυτή η πόλη στα πόδια της έπρεπε προηγουμένως να απλώσουμε ένα μεγάλο δίχτυ ασφαλείας για χιλιάδες ανθρώπους που βρέθηκαν στο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο» και τόνισε ότι ο δήμος Αθηναίων δεν στάθηκε μόνο σε εκείνα που ήταν υποχρεωμένος να κάνει αλλά, χωρίς καμία κρατική στήριξη, προχώρησε πολύ περισσότερο, αντλώντας πολύτιμη τεχνογνωσία και εμπειρία από τη συνεργασία του με μεγάλες πόλεις του εξωτερικού και μεγάλους οργανισμούς. «Πάνω από 30.000 άνθρωποι ενισχύονται σήμερα από τον δήμο Αθηναίων για να τα βγάλουν πέρα. Από τα συσσίτια, την προσφορά αγαθών και τους ξενώνες αστέγων, μέχρι τα προγράμματα επανένταξης και το κοινωνικό φροντιστήριο» σημείωσε.

Ο κ. Καμίνης έκανε αναφορά και στα οικονομικά του δήμου. «Κάναμε τον δήμο Αθηναίων οικονομικά ισχυρό, μετατρέποντας το έλλειμμα των 48 εκ. που βρήκαμε σε πλεόνασμα 27 εκ. ευρώ, μειώνοντας κατά 60% τις δανειακές υποχρεώσεις, ενώ παράλληλα ελαφρύναμε τα νοικοκυριά κατά 6,5% στα δημοτικά τέλη και πάνω από 10% στα επαγγελματικά» ανέφερε.

Γ. Μανιάτης: Κορυφαία προτεραιότητα η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

«Η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ από μια προοδευτική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης αποτελεί την πρώτη χρονικά κορυφαία πολιτική προτεραιότητα» επισήμανε ο Γιάννης Μανιάτης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Πρέπει να μπει ένα τέλος στον ιδεολογικό διασυρμό και την πολιτική εκμετάλλευση των προοδευτικών ιδεών. Πρόκειται για ένα εθνολαϊκιστικό μόρφωμα που εγκλωβίζει προοδευτικές δυνάμεις παριστάνοντας την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία» υπογράμμισε για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Κ. Γάτσιος: Να δώσουμε απαντήσεις στα προβλήματα της χώρας

Η πορεία του όλου εγχειρήματος θα κριθεί από τη δυνατότητα του να δώσει απαντήσεις στα υπαρκτά προβλήματα της χώρας, δήλωσε ο Κ. Γάτσιος. «Εάν επικρατήσει η αντίληψη αναπαραγωγής του Πασοκικού παρελθόντος, ακόμη και με μια ελαφρά διαφοροποιημένη οργανωτική μορφή, το αποτέλεσμα δεν θα είναι τίποτε άλλο παρά η συνέχιση του εκφυλισμού και της παρακμής όλου του κεντρώου δημοκρατικού πολιτικού χώρου», επεσήμανε.

Α. Πόντας: Ούτε Σύριζα ούτε ΝΔ

Το όραμά του για το νέο φορέα της κεντρο-αριστεράς ανέπτυξε ο υποψήφιος για την προεδρία Απόστολος Πόντας σε κλειστή συνάντηση υποστηρικτών του, που πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά. « Θέλουμε μια Δημοκρατική Παράταξη που δεν θα έχει σκοπό να κοντράρει τον Σύριζα και την Νέα Δημοκρατία. Μια Δημοκρατική Παράταξη που θα έχει στόχο να καταθέσει μια πρόταση – λύση για το σήμερα και το αύριο της Χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εκτός μάχης ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος

Από χθες εκτός κούρσας, για λόγους υγείας, ετέθη ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Ο βουλευτής Αρκαδίας είχε υποβληθεί σε εγχείρηση μηνίσκου και του οι γιατροί του συνέστησαν να μείνει ακίνητος για ακόμη τρεις εβδομάδες άρα είναι αδύνατον να συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατεία.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος με δήλωση του ευχαρίστησε «τους 2300 πολιτικούς φίλους που εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου υπογράφοντας για την υποψηφιότητά μου, καθώς και όλους τους συμπολίτες μας που σε όλη την Ελλάδα στήριξαν και στηρίζουν την πολιτική μας πρόταση» και πρόσθεσε: « Εδώ και ενάμιση μήνα διατύπωσα με σαφήνεια τις θέσεις και τις προτάσεις μου. Με αυτό το πολιτικό πλαίσιο αναφοράς θα πορευθώ στην πρώτη γραμμή της συλλογικής προσπάθειας της Παράταξης πριν και μετά τις εκλογές».

«Περαστικά σε περιμένουμε σύντομα κοντά μας υγιή και δυνατό για να συνεχίσουμε τους κοινούς αγώνες για την Παράταξη μας» του ευχήθηκε η Φώφη Γεννηματά. «Φίλε Οδυσσέα, σε περιμένουμε να επανέλθεις με τις δημιουργικές σου ιδέες, ανησυχίες, απόψεις και προτάσεις, σύντομα κοντά μας και στους αγώνες της Δημοκρατικής Παράταξης. Καλή και γρήγορη ανάρρωση!», ήταν το μήνυμα του Γιάννη Μανιάτη.