Το ελατήριο της ελληνικής ανάπτυξης μπορεί και πρέπει να εκτιναχθεί μετά από τόσα χρόνια ύφεσης και στασιμότητα, εκτίμησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση του βιβλίου των Π.Λιαργκόβα και Χ.Παπαγεωργίου: «Το ευρωπαϊκό φαινόμενο: Η ενοποίηση και οι προσπάθειες υλοποίησης της ιδέας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, σημείωσε ότι το μόνο εμπόδιο είναι οι «αλλοπρόσαλλες επιλογές της σημερινής κυβέρνησης. Οι ιδεοληπτικές αμφιθυμίες στην προσέλκυση επενδύσεων και ιδίως η υπερφορολόγηση».

«Δυστυχώς» επισήμανε «από ιδεοληψία, τυχοδιωκτισμό ή και ανεπάρκεια, έχουν ήδη χαθεί μεγάλες ευκαιρίες. Την ώρα που όλη η Ευρώπη καταλάβαινε την ανάγκη χαλάρωσης της λιτότητας, η σημερινή κυβέρνηση με την ανεύθυνη τακτική της όχι μόνο έβλαψε τη χώρα, αλλά έχασε την ευκαιρία βελτίωσης των δημοσιονομικών μας στόχων, εγκλωβίζοντας την Ελλάδα σε μακρά λιτότητα για πολλά ακόμα χρόνια».

Η Ελλάδα, παρατήρησε, είναι σήμερα, λόγω των ανεύθυνων επιλογών της κυβέρνησης, μεταρρυθμιστικά δυσκίνητη, δημοσιονομικά επισφαλής και αναπτυξιακά χωρίς προσανατολισμό. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο χρόνος περνά αμείλικτα και οι ευκαιρίες χάνονται η μία μετά την άλλη.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη μετανάστευση των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, παρατηρώντας ότι «το λεγόμενο Brain Drain δυσκολεύει σημαντικά τις οικονομικές μας προοπτικές. Και αυτή είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της αυριανής μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης. Να δημιουργήσει τα κίνητρα επιστροφής δεκάδων χιλιάδων νέων, δημιουργικών ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μας. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να είναι ανεκτό μία χώρα να φορολογεί με εξωπραγματικούς συντελεστές την εργασία, όπως συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, ωθώντας στη μετανάστευση τα πιο εξειδικευμένα στελέχη της».

Πρόσθεσε επίσης ότι η ανάλυση των κ.κ. Λιαργκόβα και Παπαγεωργίου συνεισφέρει σημαντικά στην κατανόηση της ευρωπαϊκής πορείας, αλλά και των διλημμάτων με τα οποία είμαστε σήμερα αντιμέτωποι.

«Σε όλη την Ευρώπη σημειώθηκε άνοδος του ευρωσκεπτικισμού – σε ορισμένες χώρες τέτοιου είδους κόμματα βρίσκονται στην κυβέρνηση. Τα αίτια της κρίσης είναι πολλά. Καταρχάς υπάρχουν δομικές αδυναμίες στην αρχιτεκτονική της Ευρώπης και της Ευρωζώνης, τις οποίες δεν μπορούμε να παραβλέπουμε. Είναι επίσης γεγονός ότι η ΕΕ συχνά αποτέλεσε άλλοθι για την επιβολή δυσάρεστων μέτρων σε εθνικό επίπεδο. Σήμερα όμως οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ανασυντάσσονται. Οι ευρωσκεπτικιστές ηττήθηκαν σε πολλές και σημαντικές χώρες της Ευρώπης. Όμως όπως μας υπενθύμισαν οι εκλογές στην Αυστρία, με την άνοδο της ακροδεξιάς, οι δυνάμεις του λαϊκισμού και του στείρου εθνικιστικού Ευρωσκεπτικισμού παραμένουν ισχυρές».