από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 

Τσίπρας από ΗΠΑ: «Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα επέστρεψε»

Ο Πρωθυπουργός μίλησε στους έλληνες της ομογένειας ενώ το απόγευμα της Δευτέρας μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον όπου θα συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ
Τσίπρας από ΗΠΑ: «Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα επέστρεψε»
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

«Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα επέστρεψε» («Greece is back»), ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθύνοντας χαιρετισμό στην αγγλική γλώσσα τον οποίο ολοκλήρωσε στα ελληνικά, στη δεξίωση που παρέθεσε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σικάγο προς τιμήν του Πρωθυπουργού στο National Hellenic Museum.

Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στους έλληνες της ομογένειας, υπογράμμισε ότι «ειδικά σήμερα που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, που η Ελλάδα επέστρεψε, χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας, και πιστεύω ότι αυτή η δύναμη της ομογένειας, και στην οικονομία και στην πολιτική, θα είναι κινητήριος δύναμη και στη δική μας προσπάθεια να ξανακάνουμε την Ελλάδα δυνατή, ισχυρή και αυτοδύναμη».

«Η χώρα», τόνισε ο Πρωθυπουργός, «πέρασε μια μεγάλη περιπέτεια τα τελευταία χρόνια αλλά τώρα μπορεί να πατά ξανά στα πόδια της και να κοιτάζει με αισιοδοξία για τις επόμενες γενιές».

«Σήμερα στεκόμαστε δυνατοί ξανά. Η οικονομία μας ανακάμπτει και αναπτύσσεται. Τα σύνορά μας είναι ασφαλή. Η διπλωματία μας αναβαθμίζει τη δυναμική της και την παρέμβασή της όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Με τη σύντροφό του Περιστέρα Μπαζιάνα

«Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα επέστρεψε», πρόσθεσε, προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα του ακροατηρίου.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός και η σύντροφός του Περιστέρα Μπαζιάνα είχαν ξεναγηθεί στους χώρους του μουσείου από την διευθύντριά του Λόρα Κάλαμος, παρουσία του Τζον Κάλαμος.

Το «παρών» στη δεξίωση έδωσε και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Παρόντες ήταν επίσης οι Νίκος Παππάς, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Πάνος Καμμένος, Τέρενς Κουίκ, Λευτέρης Κρέτσος.

Τον Πρωθυπουργό καλωσόρισε με σύντομο χαιρετισμό η Ευγενία Πετροπούλου, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Σικάγο, αλλά και ο Τζον Κουδούνης (CEO της Kalamos Investments, η οποία απέκτησε πρόσφατα το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής).

Ο Τσίπρας στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων

Ως ένα εξαιρετικό μέρος για τους Έλληνες χαρακτήρισε το Σικάγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων. Τόνισε πως η ομογένεια μάς γεμίζει περηφάνια, προσθέτοντας πως είμαστε στην κατάλληλη στιγμή της κοινή μας ιστορίας για να εμπνεύσουμε ο ένας τον άλλον.

Οποτεδήποτε μιλώ με Αμερικανούς που ζουν στην Ελλάδα ακούω το ίδιο πράγμα, ότι είμαστε στη καλύτερη (μεταξύ των δυο χωρών) στιγμή μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, από τη στιγμή που είχαμε από κοινού πολεμήσει τον φασισμό.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην υποστήριξη των ΗΠΑ στη χώρα μας, και μάλιστα σε επίπεδο υψηλού συμβολισμού, μέσω του πρώην Προέδρου Ομπάμα. «Υποστήριξη που οδηγεί και στην αυριανή μου συνάντηση με τον Ντόναλτ Τραμπ», είπε ο πρωθυπουργός.

Σήμερα, η Ελλάδα επιστρέφει, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από 7 χρόνια κρίσης που μας κόστισε σε θέσεις εργασίας, καθώς η ανεργία έφτασε στο 27%, και οδήγησε σε brain drain. Σήμερα οι Έλληνες δουλεύουν σκληρά, έχουν υποστεί θυσίες και τώρα εργάζονται για το καλύτερο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία της χώρας, τονίζοντας πως το 2017 κατεγράφη ανάπτυξη 2% και αναμένεται το 2018 να κλείσει με ρυθμούς ανάπτυξης 2,4%. Πιάσαμε τους στόχους μας για πρωτογενές πλεόνασμα τα τελευταία δυο χρόνια και θα τους πετύχουμε και αυτή τη χρονιά, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές, υπογραμμίζοντας πως χτίζουμε την εμπιστοσύνη μέρα με τη μέρα. Επισήμανε τα θετικά στοιχεία της πορείας της βιομηχανικής παραγωγής τα οποία καταγράφουν αύξηση κατά 6%, ενώ και ο τουρισμός ξεπέρασε κάθε προσδοκία, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας τον εθνικό στόχο για 35 εκατομμύρια τουρίστες το 2021

Για τις επενδύσεις είπε ότι το πρώτο τετράμηνο του 2017 αυξήθηκαν κατά 11.2%, ενώ και ο δείκτης εξαγωγών κινήθηκε ανοδικά με αύξηση 15% το πρώτο οκτάμηνο του 2017.

Το πλέον σημαντικό, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι η μείωση της ανεργίας κατά 5,4% την τριετία 2014-2017 και θα πέσει ακόμα πιο χαμηλά κατά 7,4% την επόμενη χρονιά, υπογράμμισε. «Φυσικά τίποτα δεν έγινε τυχαία, Προωθήσαμε ένα απαιτητικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων (περισσότερων των 400 μέτρων) στο φορολογικό σύστημα, στην αγορά προϊόντων, στο δικαστικό σύστημα, στην υγεία, στον τομέα της ενέργειας και φυσικά και στο οικονομικό κλίμα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Συνάντηση με τον δήμαρχο του Σικάγο - Αναχωρεί  για την Ουάσιγκτον


Στην τελευταία του συνάντηση στο Σικάγο, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον για να συζητήσει με την Κριστίν Λαγκάρντ, ο Αλέξης Τσίπρας είδε τον δήμαρχο του Σικάγο, Ραμ Εμάνουελ.

Απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό ο κ. Εμάνουελ τον χαρακτήρισε «σημαντικό προοδευτικό ηγέτη» και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη να προωθούν την κοινωνική ατζέντα.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ιδιότητα του πρωθυπουργού ως πολιτικού μηχανικού με ειδίκευση στη χωροταξία και του ανέλυσε το σχέδιο ανάπλασης της παραλίμνιας περιοχής του Σικάγο καθώς και το διευρυμένο σχέδιο αστικής ανάπλασης με έμφαση στο πράσινο και τους χώρους κοινωνικής ωφέλειας, γεγονός που, όπως είπε, έχει αναβαθμίσει και την πόλη και το επίπεδο ζωής.

Μίλησε επίσης για το μοντέλο ήπιας αναψυχής το οποίο έχει επιλέξει η πόλη του Σικάγο με σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισήμανε τη συμβολή της ελληνικής κοινότητας στην ανάπτυξη της πόλης του Σικάγο και αναφέρθηκε εκτενώς στην δυναμική της ελληνικής οικονομίας ενώ τόνισε την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα, υπογραμμίζοντας ότι βρίσκεται σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός και η επίσημη αντιπροσωπεία θα φτάσουν στην Ουάσιγκτον περί τις 16:40 (23:40 ώρα Ελλάδας) και ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει στις 17:30 (00:30) τη συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Στις 20:00 (03:00 ώρα Ελλάδας) οι οργανώσεις AHI και ΑΗΕPA θα παραθέσουν δείπνο προς τιμήν του πρωθυπουργού.


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσίπρας: Σημαντική η στήριξη των ΗΠΑ - Συνάντηση με τον γερουσιαστή Ντέρμπιν 
 
 
σχόλια (7)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Απάντηση προς "αμερικανος" | 17/10/2017 20:44
  Χρόνια τώρα τους καλώ να διαβάσουν λίγο και τις εφημερίδες των Ελλήνων ομογενών, π.χ. όπως το www.kalami.net (και όχι μόνο), αλλά είναι του βρόντου. Εξ ου και η επίμονη άρνησή τους να δεχθούν Έλληνες του Εξωτερικού ως ψηφοφόρους, διότι απλώς φοβούνται. Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι εμείς οι λεγόμενοι Νεοέλληνες ναι μεν έχουμε κάποια (συγκριτικά) πολύ καλή αύρα και φαντασία, αλλά καμία ταυτότητα για να την αξιοποιήσουμε, πέραν από το σουβλάκι, συρτάκι, τον ήλιο και την θάλασσα. Το σκηνικό αυτό αποτελούν περίπου 9 εκ. Νεοέλληνες ημεδαποί (εκ των οποίων περίπου 1 εκ. είναι πάσχοντες που ονομάζονται Νεοέλληνες), 7 εκ. Έλληνες αλλοδαποί και περίπου 3 εκ. πρόσφυγες/μετανάστες και λαθρέμποροι. Υπάρχουν όμως κάποιοι ελπιδοφόροι Έλληνες πολιτικοί και εδώ, όπως π.χ. ο κ. Θεοδωράκης του «Ποταμιού», και για αυτόν τον λόγο παραμένω αισιόδοξος. Αυτός άλλωστε είναι και ο πιο ανοιχτός πολιτικός προς εμάς τους Έλληνες «αλλοδαπούς».
  Michail Leon (κάποιος Ελληνοελβετός)
  απάντηση00
   
   
  «Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα επέστρεψε» | 17/10/2017 19:02
  Η εκφώνηση στα Αγγλικά: “ I say that greek daouli come back again and now go back all of you, because me is big daoulieri”. Αλήθεια που να είχε πάει η Ελλάδα και επέστρεψε? Μάλλον κανένα μακρινό αλλά βιώσιμο περίπατο προς τα βορειοανατιλικονοτιοδυτικά έκανε.
  Michail Leon
  απάντηση00
   
   
  Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα επέστρεψε;; | 17/10/2017 13:35
  Τι λέει τούτο δω το αχαήρευτο. Από που γύρησε η Ελλάδα;; Από την κόλαση έρχεται και στην κόλαση πηγαίνει. Σε λίγο που θα έχουμε ψοφίσει όλοι, αυτός και οι άλλοι 300 θα χορεύουν πάνω στα πτώματά μας και θα μας ζητάνε να τους πληρώνουμε και φόρο. Ούτε στην κόλαση δεν θα ησυχάσουμε με δαύτους. Αν μπορούσε να καθήσει εκεί με τους ομογενείς και να μη γύριζε πίσω θα ήταν μεγάλη επιτυχία. Έχουμε εδώ σαν αυτόν άλλους 300.
  Ένας λιγότερος
  απάντηση90
   
   
  Αντε ρε βλαμμένο! | 16/10/2017 21:33
  Τους έπεισες!!! Αυτοί κοιτάνε αριθμούς δεν ακούνε μπλα μπλα και ιστορίες για αγρίους από αγρίους!! Βλέπουνε αρισθμούς! Κι οι αριθμοί άλλα μας λένε!
  Τρια πουλάκια κάθουνταν κι επέστρεφαν!
  απάντηση110
   
   
  Πουλαμε μπιρ-παρα | 16/10/2017 13:48
  Δεν μας ειπε ο αλητης και η παρεα του, πως εγινε και πουληθηκαν μπιρ-παρα επιχειρησεις και ΔΕΚΟ επι δικης του πρωθυπουργιας, ενψ ειχαν δεκαπλασια τιμη πριν αυτος καν γινει πρωθυπουργος ... Κια ο κ. Καλαμος βεβαια αρπαξε την ευκαιρεια τηε Εθνικης Ασφαλιστικης. Ας μην ξεχναμε ομως οτι αυτοι ειναι που με την αλλοπροσαλλη "διαπραγματεσυη" του Γιανη - με το ενα Νι - χρεωσαν την χωρα 80 δισ Ευρω και μας χαντακωσαν με το 3το μνημονια για 99 χρονια! Και ερχεται η παρεα του σηεμρα να μας ζητησει να τον υποστηριξουμε ?... Κρεμαλα στο Συνταγμα! Ναι, αυτην θα του την δωσουμε!
  αμερικανος
  απάντηση184
   
   
  κουβεντα για την ταμπακιερα ... | 16/10/2017 13:43
  Μιας και μας χρειαζεται ξαφνικα ο σταλινο-θρεμμενος κνητης Τσιπρας, γιατι δεν εκανε τοσααα χρονια ενα βημα να δωθει ψηφος στους Ελληνες της διασπορας? Σημερα, εστω και μια αναφορα ισως να αλλαζε το κλιμα. Μηπως φοβαται την ετοιμηγορια μας? Μηπως φοβαται οτι θυμομαστε τι εκανε για να μην παει μποροστα η χωρα με τις διαδηλωσεις, τις φωτειες στην Αθηνα, τις κρεμαλες στο Συνταγμα, τους "αγανακτησμενους" των εξαρχειων και της Χρυσης Αυγης και την υποιστηριξη των μπαχαλκηδων των Εξαρχειων? Εμεις στο εξωτερικο θυμομαστε, γιατι δεν μας εξαθλιωσε η πολιτικη υποκρισια των χαμαιλεοντων, καμμενων και ψεκασμενων αλητων της κυβερνησης του. Οποιος μπορει στις επομενες εκλογες, διωξτε τους!
  αμερικανος
  απάντηση203
   
   
  έλα ..... μη μου πεις ? | 16/10/2017 12:32
  προβλέπω άμεση νέα μείωση μισθών και διαγραφή όλων των συντάξεων γιατί πολλά πήρανε οι συνταξιούχοι ενώ ... για το καλό της Ελλάδας έπρεπε να είχαν πεθάνει ! για τον λόγο αυτό πληρώνουμε πρόστιμα στους ισοτίμους και φιλεύσπλαχνους εταίρους και υποχρεωνόμαστε τώρα και άμεσα να τους πεθάνουμε όλους ! ! !
  athinais
  απάντηση116
   
-