από metereologos.gr
Κυριακή 24 Ιουνίου 2018
 
 

Τρόμος πάνω από την πόλη

Πέπλο ανασφάλειας μετά τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου - Ανάστατοι δικηγόροι, τραπεζίτες, επιχειρηματίες - Κρτική στην κυβέρνηση και στην ΕΛ.ΑΣ για ανεκτικότητα στις παραβατικές συμπεριφορές - Ποια σκάνδαλα οδηγούν τις έρευνες της Αστυνομίας
Τρόμος πάνω από την πόλη
Μεγάλο ζητούμενο ακόμη για την ΕΛ.ΑΣ. είναι γιατί οι δράστες δεν προχώρησαν στην αιματηρή επίθεση σε ανοιχτό χώρο και επέλεξαν το χτύπημα μέσα στο γραφείο του θύματος
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η δολοφονία του γνωστού δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου μέσα στο ίδιο του το γραφείο, επί της οδού Ασκληπιού, στην καρδιά της Αθήνας, έχει σοκάρει τον νομικό, δικαστικό και πολιτικό κόσμο και έχει θορυβήσει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Ισως γιατί, σε σχέση με άλλα στυγερά εγκλήματα, ενέχει χαρακτηριστικά ωμής, θρασείας, απροκάλυπτης βίας∙ μιας βίας που παραπέμπει σε πρακτικές Καμόρας, που μπορεί να ασκηθεί χωρίς περιορισμούς ως προς τον χώρο και τον χρόνο, με θύτες έτοιμους για όλα και τους πάντες ως εν δυνάμει θύματα.

Πολλές από τις υποθέσεις που φθάνουν στη Δικαιοσύνη είναι περίπλοκες, δαιδαλώδεις, πολυπρόσωπες, αγγίζοντας ενίοτε χώρους - ειδικά στο πεδίο του οικονομικού εγκλήματος - που υπήρξαν κάποτε άβατα, όπως οι τράπεζες. Σήμερα, ένας δικηγόρος, αύριο ποιος;

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), με απόφαση που έλαβε μόλις την Παρασκευή, ζητεί συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την ενημέρωση σχετικά με την πορεία των ερευνών, αλλά και τη λήψη μέτρων ασφαλείας για τους δικηγόρους. Συστήνει μάλιστα επιτροπή, στους κόλπους του ΔΣΑ, για την εφαρμογή μέτρων προστασίας των δικηγόρων στους χώρους εργασίας τους.

«Η απειλή για την ασφάλειά μας επικρέμαται, σε μια εποχή που δεν σταματάει να γεννάει τέρατα» λέει γνωστός ποινικολόγος, αναπαράγοντας το κλίμα που επικρατεί στο δικηγορικό σώμα. Και όχι μόνο.
Δικαστικοί έχουν κατά καιρούς εκφράσει φόβους για τη στοχοποίηση που υφίστανται, συμβολαιογράφοι αγωνιούν με φόντο τους πλειστηριασμούς, ενώ μέλη κρίσιμων οργάνων και επιτροπών, όπως για παράδειγμα η Επιτροπή Σοφών, δεν κρύβουν την ανησυχία τους μετά και την απόφαση για μείωση - από τις αρχές του φθινοπώρου - της αστυνομικής δύναμης που τους συνοδεύει.

Ο φάκελος μιας δικογραφίας - πιθανόν της υπόθεσης Energa - που ζήτησαν να «διαβάσουν» οι δολοφόνοι του 52χρονου δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου λίγο προτού ρίξουν τον μοιραίο πυροβολισμό αποτελεί βάση των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. για να εξιχνιάσει την άγρια δολοφονία του γνωστού νομικού, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, στο τέρμα της οδού Ασκληπιού. Ο άτυχος δικηγόρος φέρεται να επιφυλάχθηκε για τη σχετική δικογραφία γιατί ήταν ογκώδης και «έπιανε όλη την ντουλάπα».

Οι δράστες του εγκλήματος φέρεται να ήξεραν και άλλες δικαστικές έρευνες που χειριζόταν ο άτυχος δικηγόρος, ενώ φαίνεται να του έκλεισαν συνάντηση για να αναλάβει ανύπαρκτη υπόθεση συγγενούς τους που υποτίθεται ότι ήταν κρατούμενος για ληστεία. Σύμφωνα με τις ορισμένες πηγές, ο ένας από τους δράστες επικαλέστηκε ότι ήθελε να φέρει χρήματα για την αμοιβή του δικηγόρου και κατέβηκε από το γραφείο για να πάει στο αυτοκίνητό του.

Ανατροπές στα «στοιχεία»

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώνουν ακόμη ότι οι δράστες, παρότι είχαν εμφανισθεί, σύμφωνα με την αρχική μαρτυρία, με ακάλυπτα τα πρόσωπά τους και με «γυμνά» χέρια, δεν φαίνεται να έχουν αφήσει κανένα, προς το παρόν, ίχνος. Επιπλέον, σε νεότερη διευκρινιστική μαρτυρία του συνεργάτη του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου φέρεται να περιγράφεται τώρα ότι «ίσως ένας από τους δράστες φορούσε γάντια». Ωστόσο από την πρώτη έρευνα των αστυνομικών δεν έχει συγκεντρωθεί οποιοδήποτε οπτικό υλικό στο οποίο να φαίνονται τα πρόσωπα των δραστών, ενώ σημαντική θεωρείται η σάρωση των τηλεφώνων στην περιοχή τη στιγμή της ανθρωποκτονίας. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., από τη συνολική εκτίμηση των δεδομένων της υπόθεσης, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι δύο άγνωστοι δράστες πιθανόν να ήθελαν να πυροβολήσουν, να τραυματίσουν και όχι να σκοτώσουν το θύμα τους. Σύμφωνα με αυτή την πιθανολόγηση ίσως το θύμα να έκανε μια απότομη κίνηση και δέχθηκε θανατηφόρο πλήγμα στον θώρακα. Μεγάλο ζητούμενο ακόμη για την ΕΛ.ΑΣ. είναι γιατί οι δράστες δεν προχώρησαν σε αυτή την αιματηρή επίθεση σε ανοικτό χώρο και επέλεξαν το χτύπημα μέσα στο γραφείο του.

Επιπλέον, τα στελέχη της Ασφάλειας Αττικής εξετάζουν περιφερειακές ή μικρότερης δημοσιότητας υποθέσεις που είχε χειρισθεί ο γνωστός δικηγόρος, ο οποίος εκτός των δικογραφιών των ομολόγων, των εξοπλιστικών προγραμμάτων, της Proton Bank, είχε ασχοληθεί προ μερικών μηνών με υπόθεση μεγάλων χασισοφυτειών που είχαν ανακαλυφθεί προ διετίας σε Φθιώτιδα και Αργολίδα και εκπροσωπούσε αλβανό διακινητή -δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο - που καταδικάστηκε σε ισόβια. Επιπλέον, τη Δευτέρα ο δραστήριος νομικός θα εκπροσωπούσε νεαρούς ημεδαπούς που κατηγορούνταν για μεταφορά ποσότητας επτά κιλών χασίς και κατοχής 120 δενδρυλλίων κάνναβης στην Αθήνα και στην Κορινθία.

Αυτά είναι τα μέχρι στιγμής δεδομένα της έρευνας της Ασφάλειας Αττικής για τη δολοφονία του 52χρονου νομικού και δραστήριου συνδικαλιστή Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Σημειώνεται ότι είναι η πέμπτη επίθεση εναντίον δικηγόρων τα τελευταία χρόνια, πιθανόν από μέλη του «οργανωμένου εγκλήματος», αλλά είναι ο πρώτος που χάνει τη ζωή του. Είχαν προηγηθεί οι σοβαροί τραυματισμοί από σφαίρες των δικηγόρων Αργύρη Λίβα και Γιώργου Αντωνόπουλου και με καυστικό υγρό των Παύλου Σαράκη και Αθανάσιου Βαρλάμη.

Με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να επιχειρούν τα δύο τελευταία 24ωρα να βρουν κίνητρα και δράστες στη δολοφονική επίθεση...

Ο φάκελος-πρόσχημα

Οι δύο δολοφόνοι του γνωστού δικηγόρου περιγράφονται από τον νεαρό συνεργάτη του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, που ήταν παρών στο έγκλημα, ως άτομα ηλικίας 30-40 χρόνων από τους οποίους ο ένας ήταν ύψους 1,80 περίπου, αδύνατος, μελαχρινός, αξύριστος (δύο ημερών), με κοντά σκούρα μαλλιά και φορούσε τζιν παντελόνι χρώματος μπλε και λεπτό λευκό μπουφάν. Ο δεύτερος περιγράφεται αναστήματος 1,65-170 περίπου, αδύνατος με ανοιχτόχρωμο δέρμα, ξυρισμένος, με κοντά σκούρα μαλλιά, ο οποίος φορούσε παντελόνι και κοντομάνικη μπλούζα χρώματος μπεζ. Επιπλέον, φαίνεται να μιλούσαν σπαστά ελληνικά, δείγμα ότι ήσαν πιθανόν αλβανικής ή ρωσοποντιακής καταγωγής.
 
Νομικοί με τους οποίους επικοινώνησε «Το Βήμα» ανέφεραν ότι «δεν είναι σπάνιο φαινόμενο ποινικοί που κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα να έχουν επιθετική συμπεριφορά εναντίον δικηγόρων για θέματα υπεράσπισης ή αμοιβής. Εχουν υπάρξει αρκετοί τέτοιοι διαπληκτισμοί και από ορισμένους δικηγόρους που επικαλούνται παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη ή άλλες παράτυπες κινήσεις με σχετική ειδική αμοιβή. Ομως ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος ήταν πάντα σαφής και καθαρός στις επαφές του και δεν μπορεί να υφίσταται τέτοιο θέμα τριβής».
 
Οι αστυνομικοί στέκονται ιδιαίτερα στο προσχηματικό ή πραγματικό ενδιαφέρον των δολοφόνων να δουν τον φάκελο της υπόθεσης Energa, στο γραφείο του δικηγόρου στην οδό Ασκληπιού 154. Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη υπόθεση είχε συσχετισθεί με μια άλλη αιματηρή επίθεση εναντίον του νομικού Γιώργου Αντωνόπουλου.

Επίθεση με σημασία

Ο δικηγόρος είχε τραυματισθεί σε «ενέδρα» δύο ατόμων στην οδό Φειδίου στην Πεντέλη, στις 3 Νοεμβρίου 2014. Σύμφωνα με την κατάθεσή του, οι άγνωστοι του άρπαξαν τσάντα που περιείχε 30.000 ευρώ και ύστερα τον πυροβόλησαν στο πρόσωπο. Ο 60χρονος νομικός τραυματίστηκε σοβαρά, όμως διέφυγε τον κίνδυνο. Σε καταθέσεις του κατονόμασε ως εντολέα της επίθεσης εναντίον του τον βασικό κατηγορούμενο για την υπόθεση της Energa, επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρο, επειδή «ο τελευταίος εξοργίστηκε σε συνάντηση που είχαν σχετικά με εξωδικαστικό συμβιβασμό για την υπόθεση αυτή». Ο κ. Αντωνόπουλος εκπροσωπούσε τα συμφέροντα του Δημοσίου. Η συγκεκριμένη συνάντηση και η ένταση που υπήρξε επιβεβαιώθηκαν σε πρόσφατη κατάθεση του κ. Τάκη Μπαλτάκου, δικηγόρου και πρώην συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Λίγες ημέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας του δικηγόρου στην Πεντέλη, η ΕΛ.ΑΣ. συνέδεσε μέσω δειγμάτων DNA τη συγκεκριμένη εγκληματική ενέργεια με μια αιματηρή επίθεση σε μπαρ στο Μικρολίμανο με 14 νεαρούς θαμώνες τραυματίες. Ως βασικοί κατηγορούμενοι είχαν συλληφθεί δύο αλβανοί ποινικοί που φέρεται να διεκπεραίωναν «συμβόλαια θανάτου» και οι οποίοι μάλιστα προ μερικών μηνών στον Κορυδαλλό είχαν επιχειρήσει να σκοτώσουν με μαχαίρι έναν έλληνα κρατούμενο που είχε κατηγορηθεί για εκβιασμούς. To αξιοπερίεργο είναι ότι οι δύο αλλοδαποί ποινικοί, με τις σημαντικές διασυνδέσεις στον χώρο της νύχτας, προχώρησαν αιφνιδιαστικά σε καταθέσεις όπου ομολογούσαν ότι εκτελούσαν «συμβόλαιο θανάτου» και ότι εντολέας τους ήταν ο κ. Φλώρος. Μάλιστα, επικαλέστηκαν ότι υπήρχε σχετική συνάντησά τους στην Κηφισιά. Ακολούθησε ένα μεγάλο παρασκήνιο με τον επιχειρηματία, κατηγορούμενο για την υπόθεση Energa που εκπροσωπούσε νομικά ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος, να στρέφεται κατά των αλβανών ποινικών, μιλώντας για προσυνεννοημένες καταθέσεις με ύποπτες επαφές που έγιναν στις φυλακές Χανίων.

Σημειώνεται ότι για την επίθεση κατά του γνωστού ποινικολόγου  Παύλου Σαράκη τον Δεκέμβριο του 2007 στη συμβολή των οδών Θαρύπου και Λυσιμαχείας στον Νέο Κόσμο έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βάρος μελών του οργανωμένου εγκλήματος - κυρίως σε κυκλώματα σωματεμπορίας - που είχαν ενοχληθεί από αναφορές του δικηγόρου. Αντιθέτως η επίθεση εναντίον του κ. Λίβα με πυροβολισμούς στα πόδια την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στον Αλιμο παραμένει ανεξιχνίαστη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (6)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Τ | 16/10/2017 22:31
  ΤΡΟΜΟΣ ΝΑΙ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΛΑΟ
  ARIS
  απάντηση00
   
   
  οι φτωχομπινέδες δεν χρειάζονται ασφάλεια... | 16/10/2017 13:15
  διότι πολύ απλά ουδείς τους απειλεί. Τι θα βγάλεις από κάποιον από δαύτους; Είναι οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι δικασταί και πάνω από όλους και όλα οι πολιτικοί εκείνοι τους οποίους θα χρειαστεί να προστατέψουμε. Διότι είναι η κρέμα του έθνους, εξ άλλου είναι και οι μόνοι που πληρώνουν φόρους, αυτούς θα πρέπει να προστατέψουμε.
  την Εκάλη και τα μάτια σας ηλίθιοι
  απάντηση20
   
   
  Για να καταλάβουμε... | 16/10/2017 12:19
  Τι ακριβώς ζητάνε ως μέτρα ασφαλείας από το κράτος οι δικηγόροι; Να βάλει η πολιτεία έναν προσωπικό φρουρό πίσω από κάθε δικηγόρο; Όποιος αισθάνεται ανασφάλεια (και συνήθως εκτός από έχοντες δημόσια θέση αυτοί δεν αγωνιούν για το μεροκάματο) ας πάρει μέτρα ασφαλείας και ας τα πληρώσει Από εκεί και πέρα ο τίτλος του άρθρου (και δεν είμαι με τίποτα οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ) εεε το παρακάνει λίγο δε νομίζετε όταν αναφέρετε 2 γεγονότα σε μια δεκαετία
  Δημήτρης Μ
  απάντηση61
   
   
  Χμ,οκ! | 16/10/2017 12:11
  Μάλλον υπονοεί το άρθρο ότι υπάρχει μια κάποια νευρικότητα σε "κάποιους" κύκλους που κάνουν περίεργες "μπίζνες"! Ή κάποιοι θα έχουν ενοχικές φοβίες και νύχτες άυπνες. Χμ, αυτούς τους καταλαβαίνω αλλά εμένα δεν με αγγίζουν οι εφιάλτες τους.
  γείτονας
  απάντηση62
   
   
  Εύλογη Απορία | 16/10/2017 08:34
  Διερωτώμαι γιατί σε ένα τόσο μεγάλο δικηγορικό Γραφείο, όπου έμπαιναν κάθε λογής άνθρωποι, δεν είχαν εγκαταστήσει κάμερες ασφαλείας.
  Κώστας
  απάντηση130
   
   
  Όταν ανακατεύεσαι με τα πίτουρα... | 16/10/2017 07:24
  Μετά από μία σύντομη περιπλάνηση στο διαδίκτυο διαπιστώνω ότι όλοι οι δικηγόροι - θύματα επιθέσεων που αναφέρονται παραπάνω είχαν δοσοληψίες με τον υπόκοσμο. Ένας ασφαλής λοιπόν τρόπος διαβίωσης των θα ήταν να αποφεύγουν τις ποινικές υποθέσεις κάτι που η πλειοψηφία των δικηγόρων που θέλουν την ησυχία τους το κάνουν εδώ και πολλά χρόνια. Επίσης μπορούν να επιλέξουν μια λιγώτερο πολυδάπανη ζωή χωρίς δημοσιότητα, φιγούρα αλλά αυτό όμως είναι προσωπική επιλογή που έχει δυστυχώς και τίμημα... Ολοι οι μεγαλοδικηγόροι έχουν κάμερες (με διπλά καταγραφικά συν cloud) και τηρούν κάποια ελάχιστα μέτρα ασφαλείας, σπίτια, γραφεία, φιλενάδες, καθαρίστριες είναι διπλοτσεκαρισμένοι ακόμα και ο πιτσαδόρος ή ο κούριερ που θα μπεί δεν θα τον συναντήσει το ίδιο και όλοι οι πελάτες πλήν εξαιρέσεων.. Από τότε που έβαλα κάμερα έξω από το γραφείο μου ανοίγω την πόρτα μόνο σε όποιον θέλω εγώ. Αλήθεια τι θα γίνει με τις κάμερες; Εξακολουθούν να παραβιάζουν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ή τώρα είναι πάλι καλοδεχούμενες και θα τρέξουμε στις γειτονιές να βρούμε τα ίχνη των κακών; Σημειωτέον ότι όλος ο πλανήτης Γή έχει βάλει κάμερες με καταγραφικά ακόμα κ στα ΙΧ (πλήν ΕΕ). Διατηρώντας κάμερες και στα 2 ΙΧ νιώθω πολύ ασφαλής στην απίθανη περίπτωση που θα χρειαστούν. Θυμάστε όταν κάποιοι ανεγκέφαλοι εμπρηστές έκαψαν την εγκαταλελειμένη εβραϊκή συναγωγή στα Χανιά; Όλοι πίστευαν (από ασφαλείς πληροφορίες δλδ μπούρδες) ότι ήταν παληκαράδες της χα . Τελικά αυτές οι άτιμες κάμερες (από γειτονικά καταστήματα που ήταν στραμένες παρανόμως προς τον δρόμο) αποκάλυψαν ότι ήταν ένας αμερικανός της βάσεως και ένας χανιώτης διανομέας λεμονοπορτοκαλάδων. Αυτά..
  Katsikis
  απάντηση191
   
-