Δύσκολη είναι για τον Αλέξη Τσίπρα η διαχείριση των εσωτερικών μετώπων σε κυβέρνηση και κόμμα μετά την επεισοδιακή ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου. Την ίδια στιγμή, αναζωπυρώνεται το μέτωπο της οικονομίας, μετά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τις ελληνικές δημοσιονομικές επιδόσεις.
Αν και ο Πρωθυπουργός επιχείρησε από τη Θεσσαλία να διασώσει το αφήγημά του για πορεία εξόδου από τα μνημόνια, υποβαθμίζοντας τα μηνύματα του ΔΝΤ, τα σύννεφα πάνω από την τρίτη αξιολόγηση πυκνώνουν επικίνδυνα. Ο κ. Τσίπρας, ωστόσο, υποσχέθηκε φοροελαφρύνσεις και μάλιστα το 2018 – εννοώντας προφανώς ότι θα προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2019.
Το ΔΝΤ είναι γνωστό πως αποτελεί βασικό αντίπαλο της κυβέρνησης εν όψει της τρίτης αξιολόγησης, με προληπτικά βέλη να έχουν εκτοξευθεί εναντίον του εδώ και αρκετό καιρό. Έτσι, αποκτά ξεχωριστή σημασία η επικείμενη συνάντηση Τσακαλώτου-Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, αλλά και το πιθανό ραντεβού ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και την επικεφαλής του ΔΝΤ, κατά τη διάρκεια της δικής του επίσκεψης στις ΗΠΑ.
Ταυτόχρονα, όμως, οι αναταράξεις από την ψηφοφορία για την ταυτότητα φύλου και τους «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται. Η Γεωργία Γεννιά, η οποία καταψήφισε το νομοσχέδιο, ουδόλως μετανιωμένη έδειξε για την απόφασή της, παρά τις εσωκομματικές πιέσεις που δέχεται. Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση της Ράνιας Σβίγκου: «Θα πρέπει να εξηγήσει τη στάση της. Είναι γνωστές σε όλους και οι αποφάσεις του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και η πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Συνεπώς, η κυρία Γεννιά θα έπρεπε να ξέρει σε ποιο κόμμα βρίσκεται και ποιες είναι οι αποφάσεις του», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ (Ραδιόφωνο 24/7).
Αλλά και η πολυδιάσπαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ επανέφερε και μάλιστα με ζωηρό τρόπο τη συζήτηση για τη σκοπιμότητα της κυβερνητικής συνεργασίας και κυρίως την αγωνία για το πώς μπορεί να συνεχιστεί η συμπόρευση, όταν στόχος του Μαξίμου είναι να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση και άλλα νομοσχέδια με αριστερό πρόσημο. Ενδεικτική η δήλωση του Νίκου Ξυδάκη (Real FM): «Καθώς φθάνουμε στο τέλος της πρώτης μακρότατης οδυνηρής φάσης, ιστορικής, της μνημονιακής περιπέτειας της Ελλάδος, καθώς προσπαθούμε να μπούμε στη φάση της ανόρθωσης και της ανάταξης, πολλές σκέψεις, πολλές συνειδήσεις, πολλά στρατηγικά σχέδια θα μεταμορφώνονται και θα προσπαθούν να δώσουν σχήμα σε μία νέα Ελλάδα και σε μία νέα κοινωνία. Και εκεί μπορεί να βρεθούμε μαζί με άλλους ανθρώπους, μπορεί να χωρίσουμε με άλλους».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει, άλλωστε, το προηγούμενο Σάββατο στα ΝΕΑ: «Δεν είμαστε σύντροφοι με τους ΑΝΕΛ, δεν μοιραζόμαστε το ίδιο κοσμοείδωλο, τα ίδια βιώματα. Είμαστε κυβερνητικοί εταίροι σε μια ιστορική περίοδο με συγκεκριμένες ανάγκες και χαρακτηριστικά».