Ψηλά έθεσε τον πήχη για την πορεία της οικονομίας ο πρωθυπουργός κατά
την ομιλία του στο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική
ανασυγκρότηση της χώρας στη Λάρισα. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι σύμφωνα
με τις προβλέψεις η Ελλάδα θα είναι μια από τις χώρες της Ευρωζώνης με
τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το
πλαίσιο, εξήγησε ποιο είναι το είδος ανάπτυξης που επιζητά η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε κατά την ομιλία του ότι «η επιτροπεία της χώρας τελειώνει· η οικονομία έχει ήδη μπει σε φάση ανάκαμψης, και οι προβλέψεις είναι, μετά από πολλά χρόνια, αισιόδοξες».

«Ακόμα και το ΔΝΤ που συστηματικά υποτιμούσε τις προβλέψεις του για την Ελλάδα από το 2015 και μετά, προβλέπει ότι η ανάπτυξη για το 2018 θα φτάσει το 2,65%» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

  • «Η ανάπτυξη να μην είναι μόνο αριθμοί και στατιστικές αλλά να αφορά το σύνολο των πολιτών».
  • «Για μας αναπτυξιακή επιλογή δεν είναι, ούτε η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, ούτε η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ούτε η διάλυση του κοινωνικού κράτους. Αυτή θα είναι μια ανάπτυξη άνεργη και άδικη. Για μας η ανάπτυξη, ή θα είναι δίκαιη, ή δεν θα υπάρξει».
  • «Θέλουμε η ανάπτυξη να δημιουργεί αξιοπρεπείς και σταθερές θέσεις εργασίας, και όχι μόνο κέρδη για λίγους, να διαχέεται στην κοινωνία, και όχι να καταλήγει σε λίγες τσέπες».
  • «Θέλουμε η ανάπτυξη να συμβαδίζει με το περιβάλλον και να σέβεται τους φυσικούς πόρους και να βασίζεται στην διασύνδεση των παραγωγικών κλάδων, στην εξωστρέφεια και την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας».
  • «Σύμφωνα με τις προβλέψεις θα είμαστε μία από τις χώρες της Ευρωζώνης με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης πρέπει να συνενοηθούμε για ένα πράγμα ποια ανάπτυξη θέλουμε».
  • «Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να σχεδιάσουμε, το παραγωγικό μοντέλο της επόμενης ημέρας. Είναι εθνική προσπάθεια, που πρέπει να αγκαλιάζει όλες τις παραγωγικές, ζωντανές, καινοτόμες δυνάμεις της χώρας»

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός άφησε αιχμή κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε σε μια εποχή που δίχως προσπάθεια σύνθεσης και δημιουργίας συναινέσεων τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται. Όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια ύπήρχαν κάποιοι που είχαν έντονη προκατάληψη και προέτρεψαν περιφερειάρχες να μη συμμετέχουν. Τους ξεπέρασε η ίδια η ζωή».

Τόνισε, δε, ότι αυτός ο διάλογος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ίσως είναι το επόμενο σημαντικό βήμα μετά τον διάλογο για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Στο σημείο αυτό έκανε μνεία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην αυτοδιοίκηση, λέγοντας ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να μπει στον κύκλο των συναινέσεων και των συνεννοήσεων που είναι η απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλία ειδικότερα, είπε ότι «αποτελεί τον πυλώνα για την ανάπτυξη της χώρας και πρέπει από εκεί να ξεκινήσουμε την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας».

Ειδικότερα για το έργο της εκτροπής του Αχελώου, σημείωσε ότι έγινε η δικαιολογία για την υποχρηματοδότηση της Θεσσαλίας.
Η λύση που προτείνεται από την κυβέρνηση, δεν προσανατολίζεται στις προτάσεις ξηρικών καλλιεργειών, είτε διακοπής καλλιέργειας που έχουν κατατεθεί κατά καιρούς, όπως είπε, αλλά επιλέγει τη διατήρηση της έκτασης των αρδευόμενων εκτάσεων της Θεσσαλίας, δηλαδή ένα σχέδιο που στηρίζει ουσιαστικά την άρδευση.