Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την οικονομία που δημοσιοποιήθηκαν χθες μπορεί να επιτρέπουν μια ανάσα αισιοδοξίας αλλά συνοδεύονται από αρκετά ερωτηματικά.Ιδαίτερα αν δούμε τις δικές μας επιδόσεις σε σύγκριση με τις άλλες χώρες όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν μεγαλύτεροι από τις αρχικές προβλέψεις του ταμείου.Το γεγονός ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για το 2018 συμπίπτουν σχεδόν με τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς όπως καταγράφονται στο σχέδιο προϋπολογισμού συνεπάγεται ότι στο πεδίο αυτό δεν θα έχουμε πολλές αναταράξεις στην επικείμενη αξιολόγηση.
Πριν αρχίσουν όμως να θριαμβολογούν οι κυβερνητικοί παράγοντες καλό θα είναι να σταθούν και στις άλλες επισημάνσεις της έκθεσης. Καταρχήν στους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια ,τάση που αν επιβεβαιωθεί θα σημαίνει ότι δύσκολα θα επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Δεύτερον στο αναπτυξιακό κενό που έχει μεσολαβήσει τα τελευταία χρόνια γεγονός που σημαίνει ότι πέρα από τις μεταρρυθμίσεις χρειαζόμαστε ένα επενδυτικό μπουμ για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος.
Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι το ΔΝΤ παρά το γεγονός ότι προβλέπει μείωση της ανεργίας το 2018 επισημαίνει ότι το μεγάλο πρόβλημα στον τομέα της απασχόλησης είναι ότι οι περισσότερες θέσεις εργασίας αφορούν μερική απασχόληση.
Οι ενδείξεις λοιπόν για κάποια αλλαγή του κλίματος στην οικονομία υπάρχουν .Δεν αρκούν όμως ούτε τα ευχολόγια,ούτε οι καλές προθέσεις για να τις εκμεταλευτούμε.Χρειάζεται πρώτα από όλα πολιτική βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης να αξιοποιήσει όλες τις ευκαιρίες που διανοίγονται και προσαρμογή στις ανάγκες της οικονομίας και στις απαιτήσεις της υγιούς επιχειρηματικότητας.
Μετά από 8 χρόνια κρίσης μπορούμε επιτέλους να αφήσουμε πίσω μας τις ιδεοληψίες,τις αναστολές ,τις λαϊκίστικες αντιπαραθέσεις και μεθοδεύσεις.Η αξιολόγηση που αναμένεται να αρχίσει τις επόμενες μέρες πρέπει να κλείσει το γρηγορότερο,χωρίς καιροσκοπισμούς και αχρείαστες καθυστερήσεις.Η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει ότι ο χρόνος που χάνεται δύσκολα αναπληρώνεται και συνήθως με μεγάλο κόστος.
Αρκετά έχουν πληρώσει ως τώρα σκοπιμότητες και πολιτικά παιγνίδια και η οικονομία και η κοινωνία.Είναι στο χέρι μας να μην αφήσουμε αυτά τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης να πάνε χαμένα…